Intiaanit ja luonnonympäristö

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Haukka
Viestit: 5918
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanit ja luonnonympäristö

ViestiKirjoittaja Haukka » Pe 11.05.2018 11:29

Kuva
Melkoisen matkan teki ainakin Moncacht-Ape, mikäli hän ei ole satuhenkilö. Ainakin presidentti Thomas Jefferson uskoi tähän intiaanimatkailijaan. Lewis ja Clark eivät olisi milloinkaan suunnanneet kohti länttä, ellei Jefferson olisi lukenut tarinaa Moncacht-Apen reissuista.
Haukka

T Tienpää
Viestit: 460
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Intiaanit ja luonnonympäristö

ViestiKirjoittaja T Tienpää » La 12.05.2018 16:44

Veikkaan Strangin käsittelevän sitä oliko Ape todellinen henkilö, mukaan löytynee myös monia muita mielenkiintoisia intiaanimatkaajia kuten La Sallen mukana ollut shawnee, valaanpyyntialusten mukana seilailleita intiaaneja, Black Beaver ja mitä kaikkea ikinä vain keksiikään.
Tässä elokuussa jukaistavassa kirjassa taas 1500 ja 1600-luvut kiinnostavat erityisesti, mutta löytyyhän sieltä varmasti hämmästyttäviä tarinoita ja hahmoja myöhemmiltäkin ajoilta.

Marksin Kultaryntäyskirja loppui parin viikon puurtamisen jälkeen, pettymyshän se oli intiaanien suhteen, mutta valistuneenpia taas ollaan ryntäysten toimintaympäristöstä yleisesti.
Kalifornian ympäristöön läheisesti liittyy meneillään oleva Isenberg. Muutaman kymmentä sivua edennyt, eikä tätä välttämättä muiden ole tarpeen hankkia. Itselle tuo ympäristön muuttuva tila on kuitenkin kiinnostava aihe, ja samalla tulee tietysti kullanhohtoista tietoa projektiin:


Kuva

Haukka
Viestit: 5918
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanit ja luonnonympäristö

ViestiKirjoittaja Haukka » To 17.05.2018 18:58

T. Tienpää kirjoitti:Veikkaan Strangin käsittelevän sitä oliko Ape todellinen henkilö, mukaan löytynee myös monia muita mielenkiintoisia intiaanimatkaajia kuten La Sallen mukana ollut shawnee


Niin, luettu on tuonkin hepun vaiheista joskus vuosia sitten. Hän oli Nika The Hunter, ja ilmeisesti La Sallen matkassa kulki jälkimmäisellä merimatkalla toinenkin intiaani, joka ehkä hänkin oli shawnee. Francis Parkman junior kirjoitti ihan mukiinmenevän kirjan La Sallesta. Tapahtumia riitti ja edellämainittu Nika, henkeen ja vereen La Sallen uskollinen kannattaja, sai ikävän lopun. Nika oli hyvä metsästäjä ja merenkävijänä sitä luokkaa, että hakkaisi taidoillaan monta kuuluisampaa miestä. Toisaalta Parkmanin jutuista ei koskaan tiedä varmaksi mikä on totta ja mikä fiktiota, mutta joka tapauksessa monsieur la Sallesta on jäänyt suht koht mielenkiintoinen kuva.

Kuva
Haukka

Haukka
Viestit: 5918
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanit ja luonnonympäristö

ViestiKirjoittaja Haukka » Pe 18.05.2018 09:57

Yksi kiintoisa aihe, jota on käsitelty kinkereillä hyvin vähän, ovat intiaanien kanootit. Nehän erosivat hyvin paljonkin toisistaan, eivätkä huonoimmillaan olleet erityisen merikelpoisia. Kuitenkin niillä tehtiin pitkiä jokimatkoja ja uskaltauduttiin merellekin, jos tarve vaati. Euroopasta tulleet voyageuriit hyödynsivät intiaanien taitoja ja rakensivat jopa yli 10-metrin pituisia jättikanootteja, jotka tunsivat nimen Rabaska. Taisi tulle creiden murteesta tuo nimi. Parhaita tuohikanootin tekijöitä olivat joidenkin lähteiden mukaan ojibwat ja potawatomit. Kanootin runko tehtiin Kanadantuijista ja tuohiosa tuli valkokoivusta. Nämä kanootit olivat keveitä, sillä niitä kannettiin joskus pitkiäkin matkoja. Irokeeseilla oli vaatimattomammat kanootit, mutta matkustaessaan länteen irokeesikauppiaat ylvästelivät kanooteillaan ja opettivat sikäläisille heimoille niiden tekoa.

Tuossa alan specialistit hurjastelevat Rabaskalla. Ehkä Hudson Bay Companyn väkeä.

Kuva

Irokeesikanootti

Kuva

Länsirannikolla käytettiin erilaisia dugouteja

Kuva

Chumashien dugoutit olivat merikelpoisia, olihan meri heidän elementtinsä. Kuinka pitkälle noilla mentiin, en uskalla veikata.


Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 460
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Intiaanit ja luonnonympäristö

ViestiKirjoittaja T Tienpää » Pe 18.05.2018 16:46

Haukka kirjoitti:Chumashien dugoutit olivat merikelpoisia, olihan meri heidän elementtinsä. Kuinka pitkälle noilla mentiin, en uskalla veikata.


Tomoleilla melottiin Channel-saarille ja takaisin. Tuo on kohtuullisen vakaata aluetta, mutta ilmeisesti onnettomuuksiakin sattui usein ja tomoleita jäi palaamatta kotiin.

Beothukit kävivät kanooteilla Funkin saarella keräämässä suuren aukin munia, noin 60 km New Founlandin saarelta. Ihan helpolla en itse moisella avomerelle lähtisi:


KuvaKuva
Kuva

Makahit taas yöpyivät avomerellä käydessään valaanpyynnissä tai syvänmeren kalassa, ja saattoivat viipyä pari päivää reissussa:

KuvaKuva

Luontoon ja intiaaneihin liittyen oli pakko laittaa tämä ohut vihkonen tilaukseen:

Kuva

Haukka
Viestit: 5918
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanit ja luonnonympäristö

ViestiKirjoittaja Haukka » Pe 18.05.2018 20:28

T. Tienpää kirjoitti:Beothukit kävivät kanooteilla Funkin saarella keräämässä suuren aukin munia, noin 60 km New Founlandin saarelta. Ihan helpolla en itse moisella avomerelle lähtisi:

Ja eikös vain beothukit, micmacit ja muut koillisen intiaanit metsästäneet tuon Isoruokin sukupuuttoon. Eikä edes voi syyttää yksin intiaaneja, sillä kyllä myös varhaiset Euroopasta saapuneet tutkimusmatkailijat surmasivat surutta näitä puolustuskyvyttömiä tipuja. En muuten ole perillä siitä mitä beothukit noilla munilla tekivät. Tuskin heillä oli hautomoita, joten luultavasti heikäläiset paistoivat munat ja mättivät ne poskeensa. Joku lähde tosin oli tietävinään, että beothukit keittivät munat tai kuivasivat ne proteiinijauheeksi. Siis tärkeä ravinnonlähde, varsinkin kun yksi isoruokin muna vastasi yli 50 kanmanmunaa. Ranskalainen tutkimusmatkailija J. Cartier otti mallia beothukeilta ja saalisti miehistöineen ruokkeja. Ne olivat suunnattoman lihavia, eivätkä osanneet pelätä ihmistä, Cartier kertoi.
Koillisen intiaaneille Isoruokilla on ollut myös symbolinen merkitys, mutta Cartierille ei.


KuvaKuva
Haukka

Witko
Viestit: 7154
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Intiaanit ja luonnonympäristö

ViestiKirjoittaja Witko » La 19.05.2018 20:42

Täytyy muistaa aina millaisilla veneillä Viikingit ylittivät Atlantin ja vielä Pohjois-Atlantin, joka on edelleen yksi maailman pahimmista merialueista ja samoin on tuo Pohjanmeri, jossa Viikingit olivat kuin kotonaan. New Foundlandin edusta on erittäin vaarallinen alue, karikkoinen, jättiaaltoja ja kaiken päälle hetkessä muuttuva sää. Baskit ja Viikingit siinä kaksi merenkulkijoiden aatelia.

Kuva

Siinä Baskien valaanpyyntivene ja näillä mentiin Biskajan-lahden rannalta aina New Foundlandiin asti. Yli 2 000 km kevyesti. Tämä Kansa joka ei kerro mitään asioitaan ulkopuolisille tänä päivänäkään, niin Biskajan-lahti kun on kotivetenä , niin eipä ihme että kanttia riitti. Biskajan-lahden aallot ovat samaa luokkaa kuin Portuagalian Nazaren. 30. metriä on korkein mitattu yksittäinen aalto. Joten kyllä Pohjois-Amerikan ja Kanadan Nativetkin osasivat merenkulun niillä alueilla , kun se oli elinehto.
Kuva

Witko

P.s. Minulla on yksi kirja Cartierien seikkailuista ja pirun mielenkiintoinenkirja onkin.


Palaa sivulle “Intiaanit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa