Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Witko
Viestit: 7686
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja Witko » Su 06.01.2019 16:59

Nyt on pitkä kuiva kausi meneillä ja treeniä vähän että kinkut sulaa. Itselläni on kaksi kirjaa jotka käsittelevät choctaweja ja toinen on luettu joskus.
Näissä kirjoissa on kyllä kyseessä "Viiden sivistyneen Kansan" koettelumukset pakkomuutossa myös.

Hyvä ja ytimekäs on tämä Alabaman choctawien kohtalo. Aika paljon on 1900-lukua ja valokuvia myös Jacqueline Anderson Matten They Say the Wind Is Red 224.sivua tässä aika kookkaassa kirjassa on.
Kuva

Tätä olen joskus selaillut ja kolme Kansaa on kyseessä, choctawit, chickasawit ja natchezit. H.B Cushman on saanut 512. sivua kokoon ja täytyy joskus kun ylimääräistä aikaa lukaista vähän enemmän. Angie Debo on editoinut. Cushman on kirjoittanut kirjan jo v. 1899 mutta Angie Debo on muokannut sen vuonna 1962. Nuot natchezit ovat olleet mielenkiintoista Kansaa ja varsinkin heidän nuoret naisensa näin miesnäkökulmasta katsoen. Antoivat kyytiä ranskalaisille iskien v.1720-luvulla Fort Rosalieen ja Mississippin jokilaakson tappaen 250 ranskalaista, mutta nämät tekivät rangaistusretkikunnan New Orleansista ja choctawit joiden piti olla liitossa natchzien kanssa niin käänsivät takkinsa ja liittyivät ranskalaisiin. Tulos oli vääjäämätön.


Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 626
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja T Tienpää » To 10.01.2019 09:16

Väsyttävän choctaw-kirjan jälkeen päätin kuitenkin, että tämä pitää huuhtoa jollain takuuvarmalla kirjoittajalla, silloin soitetaan George Harwood paikalle:

Kuva

Phillips osaa kirjoittaa niin, että ajatus ei harhaudu heti kahden sivun jälkeen, lisäksi Harwoodin kirjoissa layout ja fontit ovat asiallisia. Tässäkin kyseisessä teoksessa fontti lienee luokkaa 11 - 12 ja rivejä sivulla 33. Tuntuma on heti merkittävästi parempi kuin kirjoissa missä fontit 8-10 ja rivit ylälaidasta alalaitaan, aka 38 - 46 riviä. Sivun kääntäminen on oma taukonsa, ja hyvin suunniteltu merkkimäärä per sivu tuottaa tunteen että kirja eteneekin johonkin.

Tässä tekeleessä käydään siis läpi intiaanien historiallista osuutta erityisesti eteläisen Kalifornian ja Los Angelesin seuduilla, aikajakso löytyykin kannesta.

T Tienpää
Viestit: 626
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja T Tienpää » To 10.01.2019 17:01

Kesti harvinaisen kauan Thrift-booksin toimitus, kuusi viikkoa, ja viimeisen parin vuoden aikana pulju on ikävä kyllä alkanut säästää pakkauksessa, eli kirjat tulevat pehmustamattomassa muovipusissa. Toistaiseksi kaikki ovat olleet ehjiä ja kunnossa, tuon sitten joutuu halvasta toimituskulusta kärsimään. Shadows at Dawn ja ihan mukavan oloinen ensi silmäyksellä, kuvia ja layout kunnossa.

Vuoden ensimmäinen kirjakin meni tilaukseen Depositorylta, siedettävään 26€ hintaan kovakantinen Blood on the Marias.


KuvaKuva

Witko
Viestit: 7686
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja Witko » To 10.01.2019 19:48

Minulla on nuot molemmat kirjat ja aloitan tästä Karl Jacobyn kirjasta Shadows At Dawn An Apache Massacre And The Violence Of Historyja ensin kirjan päällikannesta. Se on tyylikäs. Yleensäkin pidän näistä vanhoista valokuvista tehdyissä päällikansissa. Tietysti tämä sisältö on se tärkein ja Jacobyn kirja on hyvä ja kerronta tästä huhtikuun 30.päivän-1871 tapahtuneesta Camp Grantin verilöylystä on hyvä ja tarkka. Toinen asia tässä kirjassa on hyvä myös, että siinä käydään läpi ennen verilöylyä tapahtuneista apachein tekemistä murhista ja ryöstöretkistä. Itseasiassa yavapaisit, mohave-apachet ja apache-yumat tappoivat 1870-luvun alussa paljon siirtolaisia Arizonan alueilla. Tässä chief Eskiminzin aravaipa ja pinal apachet olivat suojelualueella. Tämä verilöyly oli nimensä mittainen, sillä 144 aravaipa-pinal apachea tapettiin julmasti silvoten ja naisten ja lasten uhrimäärä oli korkea.

Tätä kirjaa kyllä suosittelen, koska paljon on myös valokuvia ja teksti on hyvin laadittua tietoa 358.sivua. Tasapuolinen ja neutraali kuvaus törkeästä tapahtumasta, mikä ihme kyllä herätti Idässäkin laajaa huomiota. Oikeudenkäynti käytiin, mutta se vesittyi apachein ryöstöretkiin ja kahden kuukauden kuluttua apachet alkoivat kostosodan. Adlibriksestä ostettu joskus ja luettu myös.
Kuva

Tämä Blood On The Marias The Baker Massacre on Paul R. Wylieltä minusta nappikirja ja samoin upean näköinen kirja kovakantisena ja 322.sivua sekä runsaasti valokuvia päälle. Pieganit ja väärä bandi sellainen sai tuntea humalaisen majuri Eugune M. Bakerin vihan. Tämä isorokkoepidemiasta kärsivät Heavy Runnerin leirikunta sai todellisen verilöylyn maineen ja minusta liikaa unohdettu verilöyly, koska tämä tuo mieleen Bear Riverin teurastuksen, joka on jotenkin myös jäänyt taka-alalle. Ostin tuon kaksi vuotta sitten Adlibriksestä ja paljon on tietoa ajasta ennen ja jälkeen verilöylyn. Itse verilöyly on vähemälle jätetty ja siellähän oli kirjassa vilpitön vesseli Jerry Potts aka Beard Child.
Hyvä ostos T.T. niin kuin tuo Karl Jacobyn apache-kirja.

Kuva

Witko

Witko
Viestit: 7686
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja Witko » To 10.01.2019 20:19

Tässä tuli mieleen kun hyllyjä selasin että tuli esiin kolme erinomaista kirjaa ja aihepiirit todella mielenkiintoiset.
R. Douglas Hurtin The Indian Frontier 1763-1846. 300. sivua. Ohion aluetta ja Kansoja aletaan käymään läpi Ranskalais-Intiaani-sodan jälkeen ja edetään aina Mexicon-sotaan. Paljon piirroksia, maalauksia ja teksti on vähän vaikeampi luettava, mutta aihepiiri ja ajanjaksot ovat hyvin kiinnostavat. Ostettu joskus Amazonista.
Kuva

Tässä Eric Hinderakerin kirja Elusive Empires, Constructing Colonialism in the Ohio Valley, 1763-1800, 299 sivua ja kookas kirja. Ohion Valleyssä liikutaan ja sirtomaakunnat Ranska, Britit ja Yhdysvallat ovat etunenässä ja siinä on Ohio Valleyn ekspansio edessä eri Kansoille. Vähän eri karttoja mutta onneksi aika selkeä luettava.
Kuva

Hurtilta löytyi myös tämä mainio kirja The Ohio Frontier, Crucible of the Old Northwest 1720-1830. Tämä kirja alkaa aikaisemmasta ajasta 1720- ja päättyy 1830. 440 sivua ja hyvä luettava ja delawarea, shawneeta, wyandottia tulee eteen. Samaa Frontier-sarjaa Hurtilta. Ostettu Amazonista joskus ja luettu myös
.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 626
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja T Tienpää » Pe 11.01.2019 15:31

Kuinka ollakkaan, minulla on nuo kaikki Witkon kirjat, Elusive Empires tosin lukematta. Taisin hommata sen kun lueskelin paljon miameista, mutta lukemattomien hyllyyn jäänyt roikkumaan.

Indian Frontier 1763 - 1846 hankin silloin heti kun ilmestyi, noin 15 vuotta sitten. Kirjahan on varsin hyvä ja sopii siitä huolimatta vähemmänkin intiaanihistoriaa tuntevalle, omani ollut lainassa ainakin yhdellä western-harrastajalla, olikohan myös ex-naapurilla?

Näin jälkikäteen on mielenkiintoista hieman analysoida tutkimuksen suuntia, Hurt on sellainen perinteinen intiaanit vs. valkonaamat -kronologi, ihan toimiva toki ja putkahteleehan noita edelleen ulos. Ilmapiirissä on kuitenkin, jonkin verran jo ennen tuota Indian Frontieria, mutta erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut sellainen muutos, että aika moni ammattitutkija ei käsittele enää Amerikan "valloitusta" etnisenä konfliktina, vaan tutkimuksessa on menty paljon syvemmälle amerikkalaiseen kulttuuriin, sekä alkuperäisten että maahanmuuttajataustaisten, ja erilaisten kulttuurien sekoittumiseen. Kohtaamisten käsittely on siirtynyt kahtiajaosta paljon moninaisemmaksi, ja kyllähän sitä myöden on löytynyt uusia ulottuvuuksia. Muutama vuosi ennen Indian Frontieria ilmestynyt Indians in the Making on loistoesimerkki tästä uudemmasta aallosta, kannattaa vilkaista vaikka google booksilta.

Yksi tänä vuonna ilmestyvä mitä vielä ei ole täällä käsitelty ja omaan makuun kiinnostava on Clues to Lower Mississippi Valley Histories. Hinta on aika kova, onneksi väitöskirjaversio löytyy netistä ja tallennettuna:


KuvaKuva

Witko
Viestit: 7686
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja Witko » Pe 11.01.2019 18:52

Indians in the making ja kyseessä on Washingtonin territorion suquamish intiaanit jotka kuuluvat salishanin kieliperheeseen.
Chief Seattle on varmasti se kuuluisin ja häntä ennen chief Kitsap.

Edward Curtisin valokuva suquamish nainen v. 1913. Edward Curtis VI on ollut myös Englannin ja Irlannin Kuningas ainakin joskus muinoin?????

KuvaWitko

T Tienpää
Viestit: 626
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja T Tienpää » Su 13.01.2019 10:04

Witko kirjoitti:Indians in the making ja kyseessä on Washingtonin territorion suquamish intiaanit jotka kuuluvat salishanin kieliperheeseen.
Chief Seattle on varmasti se kuuluisin ja häntä ennen chief Kitsap.


Indians in the Making on paljon monipuolisempi kirja, mitä ensivaikultelma antaa. Whiten Middle Ground-tasoa, vaikka alueena on "vain" Pugetin vuonon seudut, läpi käydään laajasti intiaanien ja brittiläis-ranskalainen Hudson Bay'n kulttuurien yhteensulautuminen, sekä myöhemmin amerikkalaisten vaikutuksia alueelle syntyneeseen monikulttuuriin. Narratiivi on parasta mitä alueelta löytyy, montaa varteenotettavaa teosta seuduille ei mielestäni edes ole, jos oikeasti haluaa myös nauttia lukemisesta. Ehkä nämä pääsevät lähimmäs:

KuvaKuvaKuva

Tämä on myös hyvä, mutta käsittelee laajemmin kulttuuria:

Kuva

Bitter Waters of Medicine Creek on erittäin hyvä, mutta keskittyy lähinnä 1850-luvun konflikteihin, ja sitten on tietysti tämä chinook-kirja, vähän tylsästi kirjoitettu, mutta kyllä sen hammasta purren lukee:

Kuva


Palaa sivulle “Intiaanit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa