Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Witko
Viestit: 7621
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja Witko » Ma 29.10.2018 19:26

Luin tuota joskus google kirjana ja Glantonin roskasakki sai sopivan lopun. Nämät veijarit joiden piti ottaa Apacheilta scalppeja joista Meksikon viranomaiset maksoivat, niin ei riittänyt Apachet (olivat hankalampaa porukkaa luopumaan scalpeistaan) vaan scalppeja alettiin ottamaan rauhallisilta maatalousviljely Intiaaneilta ja meksikolaisilta. Chihuahuan osavaltio maksoi scalppirahat Glantonin jengille, mutta samantien julisti heidät lainsuojattomiksi julmistuinena näiden metodeihin ja joulukuussa v. 1849 oli Glantonin jengin otettava ritolat ja porukka paineli ensin Sonoraan ja sieltä pohjoiseen, nykyiseen Arizonaan. Arizonassa he tulivat kumppaneiksi lautalle Colorado-joen Yuma Crossing-alueelle.

Siellä nämät perkeleet alkoivat ryöstää lautalla kulkevia matkustajia, niin amerikkalaisia kuin meksikolaisia mutta ryöstely ei riittänyt vaan matkustajia alettiin tappaa. Sitten he tuhosivat erään Quechanin( Yuman) veneen ja tappoivat tämän Nativen päälle. Nämät toimivat kilpailevalla lautalla lähellä Pilot Knobbia.Tilinteon hetki koitti Glantonin porukalle aamulla anivarhain 23.04.1850 Caballo En Pelon johtama Quechan bandi saapui ja Glanton hakattiin kirveellä palasiksi ja scalpattiin ja samoin kävi hänen jengilleen ja Quechanit ottivat takaisin lauttamonopoli bisneksen.

Tuo on muuten hyvän tuntuinen kirja When the Great Sprits Died.................

Quechan mies v.1872. Kyllä tämäkin Kansa pystyi väkivaltaan kun oli tarvetta. Apachet eivät olleet yksin kukkona tunkiolla ja tämä on hyvä esimerkki että eivät nämätkään Yumat olleet mitään toisen posken kääntäjiä ja tarpeen tullen piinkovia sotureita.

Kuva

Witko

Haukka
Viestit: 6171
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja Haukka » Ti 30.10.2018 08:59

Pelättyähän porukkaa noi quechanit (yumat) olivat. Glantonin jengi sai kokea quachanien vaarallisuuden tuossa lauttaliikenne-kilpailussa, vai miksi sitä nimittäisi. Joskus 1600 tai 1700-luvulla quachanit hallitsivat Coloradojoen rantamilla suuria alueita, varsinkin reittiä, jota espanjalaiset kutsuivat "Kuoleman taipaleeksi". Se oli varsinainen orjatie.

Myös apachien monet ryhmät olivat saapuneet lounaaseen. Sinne muodostui Apacheria, joka tavallaan työnsi comancheriaa hieman enemmän itään. Apachet olivat oppineet ratsastamaan ja he ryöstivät nopeilla iskuillaan putipuhtaiksi meksikolaisten asutuksia. Heille kelpasi kaikki, tietenkin myös naiset ja lapset. Irrallaan asuvat pienet apachien leirikunnat olivat vastaavasti alttiita comanchien tekemille ryöstöretkille. Utet verottivat eniten sukulaisiaan paiuteja, mutta kyllä heille kelpasivat mitkä tahansa orjat. Meksikolaiset maksoivat orjista hyvin ja kaupankäynti orjamarkkinoilla kiihtyi huippuunsa joskus 1700-luvun puolivälissä. Jossakin vaiheessa tarjonta ylitti kysynnän. Orjatyövoimaa alkoi oli jo yli kotitarpeen, ja vaikka intiaaneilta ostettua työvoimaa rahdattiin ulkomaille, orjia jäi siltikin yli. Tämä oli suuri helpotus pawneille, navajoille ja paiuteille, jotka muodostivat suurimman osan orjatyövoimasta.

Tietenkään orjahyökkäykset eivät loppuneet kokonaan, mutta vähenivät merkittävästi jo 1700-luvun lopulla. Edellämainituista asioista löytyy tietoa muun muassa kirjoista:


KuvaKuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 599
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja T Tienpää » Ti 30.10.2018 16:50

Haukka kirjoitti:Utet verottivat eniten sukulaisiaan paiuteja, mutta kyllä heille kelpasivat mitkä tahansa orjat. Meksikolaiset maksoivat orjista hyvin ja kaupankäynti orjamarkkinoilla kiihtyi huippuunsa joskus 1700-luvun puolivälissä. Jossakin vaiheessa tarjonta ylitti kysynnän. Orjatyövoimaa alkoi oli jo yli kotitarpeen, ja vaikka intiaaneilta ostettua työvoimaa rahdattiin ulkomaille, orjia jäi siltikin yli. Tämä oli suuri helpotus pawneille, navajoille ja paiuteille, jotka muodostivat suurimman osan orjatyövoimasta.


Kieltämättä omat antipatiat ovat aika vahvoja niitä kansoja kohtaan, mitkä tekivät elinkeinon ihmiskaupasta ja/tai kidnappauksista lunnaiden vuoksi. Westot, chickasawt, comanchet, utet ainakin menevät helposti kategoriaan, jälkimmäisistä eivät tosin kaikki. Monet muutkin kuten modocit ja apachet tietysti harrastivat enemmän tai vähemmän ihmiskauppaa ainakin jossain vaiheessa historiaansa, mutta eivät aina yhtä instituutiomaisena kuin edellä mainitut. Jotenkin homma tuntuu silloin vähemmän rikolliselta, kun kyseessä on jonkinlaisen sotatilan sivutuotteena otettujen vankien myyminen orjiksi, suunnitelmallinen ihmiskauppa pääelinkeinona ei oikein mahdu omaan moraalikäsitykseen edes muinaisjäänteenä.

Orjista keskustellaan paljon myös menossa olevassa kirjassa. Pitkälle en ole vielä ehtinyt, ja kun kirja on paksu sekä edustusmenoja parina viikkona tiedossa, pitää tyytyä siihen että tällä kertaa saattaa mennä kolmekin viikkoa Washingtonin Intiaanimaailmassa.
Olen tyytyväinen kirjan alkuun, Calloway on ollut tarkkana ja selvästi tehnyt työnsä hankkimalla uusimmat tiedot mm. Jamestownin arkeologisesta datasta, lisäksi intiaanipopulaatioiden lukumäärien käsittely pysyttelee järjellisellä tasolla, samoin kulkutautien osuus. Vaikuttaa siis asialliselta.

Quechaneista ja Coloradojoen kansoista kuvaliitteeksi tämä erinomainen kirja, uskoakseni olen sitä ennenkin mainostanut, ongelma on kuitenkin hakemiston puuttuminen, mikä tekee kirjasta referaattina arvottoman:


Kuva

Witko
Viestit: 7621
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja Witko » Ti 30.10.2018 17:58

Minä ostin tuon Colin Callowayn kirjan kesällä ja se mitä olen ehtinyt lukaisemaan sitä sieltä täältä, niin Callowayn ote ei ole hiipunut. The Indian World of George Washington kovakantisena ja 640. sivua on upean näköinen kirja ja tietysti tuo sisältö on tarkkaa tietoa ja modernia sellaista. Minulla on mieheltä toistakymmentä kirjaa ja jokainen on ollut hyvä exe. Wabashasta kertova Victory No Name

Tässä tämä huippukirja vielä kerran
Kuva

Kyllähän Dunmoren sodasta kertovan kirjailijan ikiliikkuja Glenn Williams-sedän tämä kirja on aivan kelvollinen Year of the Hangman, Washingtonin Irokeesi Kampanja. 350. sivua kovakantisena ja ostettu noin kolme vuotta sitten. Parempi kuin tuo Dunmore's War.


Kuva

Witko

Witko
Viestit: 7621
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja Witko » Pe 02.11.2018 18:37

Jos kiinnostaa Kit Carson v. 1846 eteenpäin ja navajot, niin tässä melkoinen jätti Hampton Sidesiltä sivuja 578. ja 20 euroa Adlibriksestä.
Blood And Thunder: The Epic Story of Kit Carson and the Conquest of the American West.

Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 599
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja T Tienpää » Ke 07.11.2018 10:28

Pari sataa sivua vasta Callowayta takana, mutta toistaiseksi on vaikea löytää mitään valittamisen aihetta. Ehkä hieman olisin odottanut lisää makustelua Yrjön touhuista kotoplantaasilla ja kieron tajunnanvirran ronkkimista intiaaniasenteen suhteen. Calloway taitaa vältellä tekemästä kansakunnan isästä liian inhoittavaa hahmoa, toisaalta se ei taida olla tavoitteena muutoinkaan, vaan pitäytyä yksinkertaisesti dokumentoidussa tiedossa omien johtopäätösten tekemisen sijaan.

Tägäsin hankintalistaani myös yhden kirjan lisää. Aikoinaan ohitin tämän olettaen, että tässä voivotellaan lähinnä valkonaamojen kauheaa väkivaltaa ja kolonialismia muodikkaan uusmarxilaisen tavan mukaisesti, mutta jostain syystä vaisto käski tarkistaa asian uudelleen ja näyttäytyypä sen jälkeen hieman eri valossa. Pitää jossain välissä hommata ja lukea tarkemmin:


Kuva

Witko
Viestit: 7621
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja Witko » Ke 07.11.2018 20:10

Minulta löytyy hyllystä tuo Karl Jacobyn kirja Shadows At Dawn, An Apache Massacre And The Violence Of History. 358 sivua ja pehmeäkantinen on ollut takavuosina hankittu kirja. Muistan että Amazonin peruja, sillä takakannessa on hintakin U.S. $17.00. Todella paljon valokuvia ja Gamp Grantin Verilöyly on pääosassa. Kappale väkivaltaista historiaa ja apachet ovat nyt uhreina, sillä tämä roskasakki amerikkalaisia, meksikolaisia ja tohono o'odham intiaaneja hyökkäsivät nukkuvaan apache-kylään ja murhasivat lähes 150 miestä, naista ja lasta. Olen lukenut kirjan ja minusta Jacoby on ollut aika tarkka ja realistinen kirjassaan. Itse pidin siitä aikanaan kun luin. Kirja on aika uusi vm. 2009. Sanastoa ja muistiinpanoja sekä lähdekirjallisuutta on ihan kiitettävästi.

Tällä kannella mutta sama sisältö.
Kuva

Tämä klassikko on hyvä vaikka onkin eri aihepiiri apache-sodat. David Roberts v. 1994 kirjoitettu Once They Moved Like The Wind....... 368. sivua ja 16.sivua valokokuvia.
Kuva


Witko


Palaa sivulle “Intiaanit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa