Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
T Tienpää
Posts: 660
Joined: Thu 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby T Tienpää » Wed 20.06.2018 18:17

Witko wrote:Jos kirjoittaja Brian Hicks on McNallyn luokkaa Cherokee-kirjassaan, niin sen lupaan minäkin lukea. Katsoin Amazonin esikatselussa että vähän on dialogeja, mikä taas ei ole huono asia, kun kirja on pelkkää faktaa. Nyt on tullut siirryttyä pikkuhiljaa enemmän ja enemmän Kalifornian suuntaan ja siksi tuo Cherokeiden kärsimysten tie jää vähäksi aikaa sivuun, mutta onneksi on aika paljon samanaiheisia kirjoa itselläkin ja varsin Mr. Andrew Jacksonista on kolme kirjaa ja piru mieheksi on ollut tämä kiroilun epävirallinen Yhdysvaltain mestari.

Luin tätä kirjaa vähän google kirjana ja osaatko T.T. sanoa mitä olet mieltä. When the Great Spirit Died ala' William Secrest ja 349. sivua löytyy Adlibriksestä ja pokkarina vaivaiset 15 ekua. Ei saa kovakantisena. Vaikka tuli sanottua etten tilaa mitään kirjaa ennen loppuvuotta niin se lupaus rikotaan tarpeen vaatiessa nopeasti.
Image

Witko
Tuo Secretest on ihan ok, hieman sekava tosin, koska siinä pompitaan paikasta toiseen ja takaisin. Kappaleet ovat pääsääntöisesti hyvin lyhyitä ja siinä mielessä helppo lukea. Faktat vaikuttavat olevan kunnossa, tosin miltään intiaanituntijalta Secretest ei vaikuta, eikä ehkä parhaimmillaan yrittäessään alkuun hieman selostaa kalifornialaista kulttuuria. Mv-kuvia on paljon, selvä plussa kirjalle, jos edullisesti saa, niin kannattaa ottaa. En muista mitä itse olen tuosta maksanut, taitaa olla 10 vuotta mennyt lukemisesta.

Hicks kannattaa laittaa muistiin jos tuo McNally miellytti. Olen oikeastaan yllättynyt kirjan hyvyydestä, en ajatellut että John Ross olisi mitenkään kiinnostava hahmo, mutta näköjään paljon jännittäviä tapahtumia poliitikonkin elämään mahtui, mm. Tohopeka ja murhayritys. Lisäksi kirja antaa yllättävän hyvin kuvaa minkälaista elämä 1800-luvun alkupuolen kaakkoisalueella oli. Toki tässä on vielä yli puolet lukematta, mutta erittäin luettava ja mielenkiintoinen vastoin odotuksia.

Yksi alekuponki herra 47:lle olisi vielä käyttämättä, eli synttärialet laittoivat emailiin. Harmittavasti vasta tulon päällä odotetuimmat kirjat, mutta pari vaihtoehtoa olisi, jos vain hieman edukkaammin van de Logtin kalliin uutuuden saisi, tai ehkä Monacon Seminole-sotaa?


ImageImage

Tuossa pieni artikkeli Monacolta:
https://www.press.jhu.edu/news/blog/mal ... -cs-monaco

Witko
Posts: 7776
Joined: Tue 09.02.2010 14:59
Location: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby Witko » Wed 20.06.2018 20:50

Luin tuon sinun linkkisi Monacon kirjasta ja jos siinä on vähänkin tuon suuntaista kirjoitusta ja tietoa niin tuon Osceola-kirjan tilaan surutta.
Florida oli taistelualueena maanpäällinen helvetti Yhdysvaltain armeijalle. Upottava suo ja räme, moskiitot, trooppinen ilmasto lähes, vesimokkasiinikäärmeet ym. vastaavtr, alligaattorit, siihen malaria kermana ja tietysti itse Seminolet. Monaco hämmästyi tutkimisensa alussa useiden upseerien itsemurhia ja siihen löytyi kyllä syy: Malaria. Eversti Lane v. 1836 oli vain yksi esimerkki. Malaria iski hyvin pahan masennuskauden ja sen päälle suuren ahdingon tunteen Lanelle, joka päättyi tekemään telttansa nurkassa miekalla itsemurhan, työntäen miekkansa oikeaan silmään ja voimalla aina aivoihin asti. Lane oli Jacksonin suosikki komentaja. Sitten toinen tapaus luutnantti Weelock pisti pistoolin suuhunsa ja ampui aivonsa pellolle. Sotilaita kuoli kuin kärpäsiä malariaan ja kun ei ollut mitään hoitokonstia lääkäreillä saatikka kirurgeilla, niin tämä Toinen Seminole sota muistutti enemmän v. 1812 Sotaa kuin exe. Amerikan Sisällisotaa, jossa malaria oli melko harvinainen. Lavantauti niitti siellä kuolemaa mm.

Yksi asia mitä en usko, on se että joissakin kirjoissa on kerrottu että Osceola olisi vankeudessa kuollut malariaan, mutta veikkaan että tällä Creekillä oli siihen niin hyvä immuuni kuin Seminoleillakin, että Osceola kuoli dysanteriaan l. punatautiin mikä tuli saastaisesta vankilasta, jossa häntä pidettiin vain kolme kuukautta. 32 euroa Adlibriksessä on tämä Monacon kirja Osceola The Second Seminole War and ..................
Tilaukseen meni Adlibriksestä ja toinen oli tämä edullinen When the Great Sprit Died jonka tilasin myös. Siinä meikä rikkoi lupauksensa niin että sillain.
Image

Tuo aika kallis Mark van de Logtin kirja oli kyllä aika erikoinen ja mielenkiintoinen aiheeltaan. Caddoan kielikuntaan kuuluvien neljän Kansan uskomuksista ja suuperimä tietoa Pawneet, Caddot, Wichitat ja Arikarat. Minulla on yksi huippukirja Mark van de Logtilta ja kallis oli sekin mutta laadukas sellainen War Party in Blue, Pawnee Scouts..............
Image

Osceolasta minulla on tämä Thom Hatchin kirja. Ihan luettava mutta saattaa olla tuo Monaco parempi.
Image

Sitten minulla on tämä Mahonin kirja ja se on hyvä minusta.
Image

Ja vielä tämä on hyllyssä Missalin pariskunnan Seminole Sodat joka on helppo luettava ja ihan ok. Ehkä ei ole paljon nippeliä tässä opuksessa.
Image

Witko

T Tienpää
Posts: 660
Joined: Thu 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby T Tienpää » Thu 21.06.2018 08:09

Van de Logtin uutuudessa on tosiaan ihan mielenkiintoinen lähestymiskohta. Aluksi oletin kirjan nimen perusteella että hemmetti Mark on lähtenyt jotain myyttejä rustailemaan ylös, mutta kyseessähän onkin myyttien tarkastelu historiallisina tapahtumina, isorokkoepidemiaa, de Sotoa jne. muuta kiinnostavaa. Ilmeisesti kansanmurha-aihe liittyy pawneiden kokemaan hävitykseen siouxien taholta, hyvä että tuostakin kirjoitetaan. Hintaa on vielä liikaa, pitää katsella alelaareja, abea tms. joskus.

Ja tuota Mahonia kun en ole koskaan hommannut, tämä Monaco saattaisi olla hyvä vaihtoehto. Katsotaan...

Toward the Setting Sunista vielä, kirja alkuosassa on huikea kuvaus päällikkö Doubleheadin surmasta. Äijä oli kovimpia ja barbaarisimpia sotureita vapaussodan aikaa sekä sen jälkeen, mutta muutti taktiikkaa ja alkoi myydä cherokee-maata vetäen rahat omaan taskuunsa.
Kuvauksessa käydään läpi lacrosse-päivän tapahtumia, missä Doublehead ryyppää valkoisten ystäviensä kanssa peliä seuraten, joutuu riitaan ja murhaa toisen cherokeen, mistä siirtyy tavernaan jatkamaan humalaansa, ja siellä salaliittolaiset odottavat tilaisuutta. Majuri Ridge ampuu hässäkässä Doubleheadia, kuin ihmeen kaupalla tämä jää kuitenkin henkiin ja saa apua. Päällikkö piilotetaan läheiseen rakennukseen, mutta Ridge ja kumppanit löytävät seuraavana aamuna verijäljet, seuraavat niitä, ja joutuvat kovaan kamppailuun voimakkaan Doubleheadin kanssa. Lopulta äijä saadaan hengiltä, mutta kalloon iskettyä kirvestä irrottamaan tarvitaan kaksi miestä.
Reads like a novel-kuvaus varmasti löytyy jostain amazonin arvosteluista, hyvä on.

Marshallin Brittiläisen Kolumbian kultaryntäystä käsittelevä kirja se vaan siirtyy ja siirtyy, sen olisin mielelläni jo hankkinut. Metsäseutujen ja tasankojen reuna-alue kun on aina kiinnostanut, niin kiinnostaisi myös tämä toinen kirja, sitä ei kuitenkaan Adlibrikselta ole tällä hetkellä saatavilla:


ImageImage

Witko
Posts: 7776
Joined: Tue 09.02.2010 14:59
Location: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby Witko » Thu 21.06.2018 11:05

Joo näytti olevan Adlibriksessä tilapäisesti loppu tuo Dickeyn sinänsä mielenkiintoinen kirja, sivuja on vain 157. Olen lukenut yhdestä kirjastani tästä Doubleheadin taposta ja se oli Cherokeiden klaanin päättämä vendetta, koska päällikkö oli myynyt Cherokeiden maita/maanpetturi ja veljeili muutenkin valkoisten kanssa huijaten omaa Kansaansa sekä tämä toisen Cherokeen murha päälle. Cherokeilla oli aika monimutkainen ja kiinnostava tämä klaanien suorittama verikosto jossa arvottiin ketkä sen tekisivät ja usein tekijöitä saattoi olla montakin mukana vendetta järjestelyssä. Doublehead makasi vinttihuoneessa lattialla huopa päällään ja kirves lyötiin niin lujaa että se halkaisi äijän kallon ja kaksi Cherokeeta sai kiskoa sitä irti.

Kyllä Cherokeetkin osasivat olla julmia eikä mitään hameväkeä. Minusta tämän akkamaiduuden myytin ovat aikoja sitten eräät kirjailijat luoneet, johtuen ehkä Cherokeiden neuvostoon kuuluvien naisten osuutta, joilla oli myös korkea sananvalta. Mutta kyllä ne miehet tappoivat ja sotivat kuitenkin. Cherokeet olivat demokraattista porukkaa ja heidän monimutkaiset klaani systeemit olivat ihan mielenkiintoista luettavaa.

Morketta Annie Duncan Smallwood s. 1845-k.1920. Chickasaw päällikkö George Colbertin tyttären tyttärentytär ja Chief Doubleheadin jälkeläinen tyttärentyttären tyttärentytär. Hänen äitinsä oli Vicky Colbert, joka taas oli George Colbertin ja Saleechie Doubleheadin tytär. Jo meni monimutkaiseksi nämät sukupuut.
Image

Tämän häiskän jälkeläinen Chief Doublehead. Miehestä ei ole yhtään luotettavaa maalausta vaan hänen veljestään Standing Turkey on, joka sekoitetaan netissä Doubleheadiin.
Image


Witko

Haukka
Posts: 6249
Joined: Fri 12.03.2010 21:08
Location: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby Haukka » Mon 25.06.2018 09:26

Kyllä minäkin kirjoja luen, vaikka hieman hitaampaan tahtiin.

Image


Tuo on lukemisen alla. Aivan huikea teos mikäli säilyy loppuun saakka yhtä koukuttavana. Mielenkiintoisen lisän kirjaan antaa Myöhempien aikojen Pyhien miesten-liike elikä tuttavallisemmin mormonit. Yhdysvaltain armeija ei usko kokevansa mitään erityisen pahaa näiden uskonveljien taholta, mutta siinä he erehtyivät raskaasti. Mormonit ovat vallanneet itselleen oman territorionsa, eivätkä noin vain halua armeijan vyöryvän sinne. Mormonien keulakuva vanha tuttu Brigham Young ei pelkää armeijaa, vaan valmistautuu puolustamaan territoriotaan. Tämän vuoksi hän vetoaa intiaaniliittolaisiinsa ja maalaa julmia kauhukuvia siitä miten armeija tappaisi heidät jos pääsisi tunkeutumaan Utahiin.

Bringin kunniaksi on sanottava, että hänessä on pieniä inhimillisyyden rippeitä. Hän ei halua miestensä turvautuvan äärimmäiseen väkivaltaan, vaan antaa käskyn polttaa vain vankkurit ja vauhkoonnuttaa armeijan eläimet. Youngin julistaman sotalain jälkeen hänen ”Utahin alueellinen militiansa” joka paremmin tunnetaan Nauvoo Legionin-nimellä, ovat valmiit ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin. Legioonalaiset noudattavat neuvoa ja ajavat armeijan karjan pakoon. Samalla suurin osa vankkureista poltetaan. Hieman myöhemmin mormonien tietoon kantautuu hätkähdyttävä tieto. Sen tuovat mukanaan paiute-intiaanit, jotka raportoivat valkoisen miehen ratsastavan läpi autiomaan suurilla eläimillä, jonka selässä on kyttytöitä. Mormonit joutuvat lähes shokkiin: Onko Yhdysvaltain armeija alkanut käyttää kameleita? Mistä he ovat niitä voineet saada?

Niin mistäpä muualtakaan kuin...no, se kerrotaan kirjassa jo hieman aiemmin. Kamelien saapuminen Amerikkaan on mielenkiintoinen tapahtuma ja nyt koko homma valkenee täysin. Laajoilla vedettömillä autiomaa-alueilla hevosten, aasien ja muulien käyttäminen oli lähes mahdotonta juomaveden puutteen takia. Noin 70 elinvoimaisen kamelin hankkiminen armeijan käyttöön oli nerokas ratkaisu. Kamelit ovat kuin kotonaan jopa kovissa valtamerimyrskyissä ja suurin osa eläimistä on Amerikan mantereelle astuessaan sangen hyväkuntoisia. Ja tietenkin kamelien mukana tulee kamelikuskeja, jotka tuntevat kyttyräselkäiset ystävänsä paremmin kuin omat taskunsa. Kymmenkunta arabia mainitaan nimeltä, tosin osa heistä paljastuu kreikkalaisiksi.

Helppotajuista, mutta samalla kiehtovaa.
Haukka

Witko
Posts: 7776
Joined: Tue 09.02.2010 14:59
Location: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby Witko » Mon 25.06.2018 14:46

Tuo kameli episodi on varmasti mielenkiintoinen aihe ja nämä nykypäivän kamelit ovat kivan paranormaali juttu tai sitten ei. Minun piti tilata tuo kirja silloin kun siitä puhuttiin, mutta vaimoni ei antanut lupaa, koska kirjassa ollaan loukkaavan sorttisia kameleita kohtaan ja se ei sovellu ihmiselle, joka uskoo että on syntynyt joskus muinoin kamelina. Mormooneille en kyllä anna mitään sympatiaa ja veli Young on kierouden esimerkki ,vai mitä sanoo muuan Mountain Meadows Massacre Anno domini 1857. Paiutet olivat lähinnä statisteina mukana jos olleenkaan.

Witko

T Tienpää
Posts: 660
Joined: Thu 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby T Tienpää » Mon 25.06.2018 15:17

Pitää kai tässä itsekin ääneen päästä... Toward the Setting Sun jäi vähän aurinkoisen ja kuivan juhannuksen jalkoihin, mutta josko tässä pääsisi jatkamaan kirjan loppuun.
Kuten aiemmin kirjoitin, erinomaista luettavuutta, ja voisi hyvinkin verrata vaikkapa tuohon kameli-kirjaan, samoin kuin McNallyn modoc-sotaan. Muita tietokirjoja mitkä menevät luettavuudeltaan ja "romaanimaisuudessaan" samaan kastiin tulee mieleen ainakin Eganin Sand in a Whirlwind ja Klugerin The Bitter Waters of Medicine Creek. Erikoismaininta Robertsonin Rotiing Facelle, siinä kerronta on myös hyvää, osa kappaleista on kuitenkin hieman tavallisempaan tietokirja-tyyliin vedetty, The Last Camel Chargessa taisi olla hieman samaa tyyliä.

Viimeinen kamelihyökkäys on kyllä loistava varsinkin tuosta kirjan alusta ja Old Douglasin tarinasta. Ei se toki kalpene myöhemminkään, mutta muuttuu tavallaan vakavammaksi.


ImageImage
Image

Witko
Posts: 7776
Joined: Tue 09.02.2010 14:59
Location: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby Witko » Mon 25.06.2018 15:37

Kai sitä täytyy myöskin mölistä ja kehua omia kirjavarastojaan (monikossa)?
Eganin kirja löytyy samoin kuin tuo Klugerin kirja. Egan on luettu joskus ja Medicine Creek on jopa selailu vaiheessa ollut jo kolmisen vuotta. Hyvää edistymistä meikäläiseltä.

Witko

Haukka
Posts: 6249
Joined: Fri 12.03.2010 21:08
Location: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby Haukka » Mon 25.06.2018 16:06

Image

Tuo Robertsonin Rotting Face se vasta mielenkiintoinen on. Tietenkin edellyttää, että aihe kiinnostaa. Ostin tuon jo monta vuotta takaperin ja voin sanoa, että on luettu joskin tein sen useassa eri osassa. Välillä se tuntui hieman raskaalta ja mukana oli joitakin turhanpäisiä yksityiskohtia joistakin vähemmän tärkeistä asioista. Mutta aina palasin tämän kirjan pariin uudelleen ja uudelleen. Tapahtumat ovat ikäänkuin irrallaan normaalista historiasta ja muodostavat eräänlaisen oman yksityisen kokonaisuuden. Jotkut kirjan luvuista olen lukenut useampaankin kertaan, sillä välillä Robertson vei täysin mukanaan. Onhan siellä otaksumia, jotka eivät välttämättä pidä täysin paikkaansa, mutta vastaavia löytyy sadoista kirjoista. Robertson osaa käsitellä raskasta aihetta taidokkaasti.

Lisäksi Rotting Face
on laajempi kuin mitä äkkipäätään kuvittelee. Vaikka kirjan ytimenä on vuodet 1837 ja -38 ja tapahtumapaikkana Ylä-missourin jokivarret ja tasangot, Robertson johdattaa lukijansa myös ajassa taaksepäin ja pistäytyy kymmenien eri intiaanikansojen luona. Päähuomion tietenkin vie itse isorokko, mutta myös jokihäyry St. Peters on erittäin merkittävässä osassa. Tuo alus oli tässä tapauksessa kaiken pahan alku ja juuri.
Haukka

Witko
Posts: 7776
Joined: Tue 09.02.2010 14:59
Location: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby Witko » Mon 25.06.2018 18:00

Huomasin että ei ole meikäläiselle yhtään kirjaa joka käsittelee näitä tuhoisia tautiepidemioita Intiaanien parissa ja kumminkin ne näyttelivät suurinta kuolleisuutta koko Pohjois-Amerikan Nativein historiassa siitä asti kun valkoiset saapuivat Vanhalta Mantereelta. Kolme vuosisataa nämät isorokot, kolerat, tuhkarokot ym. niittivät enemmän Nativeita tuonelaan kuin mitkään sodat. Muistanko väärin että oliko Haukalla myös tämä Mandan-kirjailija Elizabeth Fennin kirja Pox Americana. Siinä on kyllä vain tästä "Suuresta Isorokko" epidemiasta v. 1775-1782. Ollaan siis Amerikan Vallankumouksen aikana. Tuossa Robinsonin Rotting Face kirjassa näyttäisi olevan kyseessä tuo v. 1837-1839 kun höyrylaiva saapui St. Lousiin ja sitten alkoi totaalinen tuho Hidatsojen, Arikarain, Mandanien ja Blackfeetien parissa. Täytyisi kyllä sivistää itseäni tässä aika olennaisessa tapahtumasarjassa. Nyt on vain liikaa lukemattomia kirjoja jonossa, ehkä myöhemmin syksyllä. Onko Ellun kirja parempi kuin tuo Robertsonin ? Fennin Ellun kirja löytyy edullisesti Adlibriksestä mutta R.G. Robertsonin kirja Rotting Face: Smallpox and the American Indian loistaa poissaolollaan.
Image.

Witko

Haukka
Posts: 6249
Joined: Fri 12.03.2010 21:08
Location: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby Haukka » Mon 25.06.2018 18:45

Image

Tuossa liikutaan eri epidemiassa tai oikeastaan pandemiassa. Lähinnä Fenn käsittelee isorokon vaikutusta Siirtokuntien armeijaan 1776 - 1781. Kyllähän kirja tosin pistäytyy tasangoillakin ja kertoo muun muassa mandanien, hidatsojen ja shoshonien tartunnoista. Jotakin siinä oli comancheistakin. Tauti taisi tulla kahdesta eri suunnasta lähes samanaikaisesti ja teki sen vuoksi pahaa jälkeä idässä ja pohjoisilla tasangoilla. En muista tarkalleen, mutta hyvä kirja tuokin oli. Ei ehkä han niin vaikuttava kuin tuo Robertsonin, joka liikkuu lähes yksinomaan intiaanien parissa.
Haukka

Witko
Posts: 7776
Joined: Tue 09.02.2010 14:59
Location: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby Witko » Mon 25.06.2018 18:58

Saamari kun ei Robertsonia löydy Adlibriksestä. Amazon ei oikein sytytä. No jos kesällä tilaa Amazonista, niin vasta se on syksyllä Suomessa. Tuo tasanko-maininta pisti lisää kiinnostusta vielä lisää kyllä, mutta tuo Rottinki Naama tuntuu olevan kuitenkin laajempi ja siinä liikutaan, niin kuin kirjan nimessä siis vain ja ainoastaan Intiaanien parissa ja se jos joku , tekee lisää mielenkiintoa. Ei Ellun Mandan kirjassa ollut kyllä haukkumista vaan pirun hyvä kirja on ja meillä molemilla on se myös.

Witko

T Tienpää
Posts: 660
Joined: Thu 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby T Tienpää » Wed 27.06.2018 15:29

Pox Americana on ihan luettava, mutta jää kieltämättä jollain tapaa muista epidemia-kirjoista. Ehkä mielipiteessä painaa hieman se, että Fenn tyytyy parissa kohtaa enemmän arvailemaan vaikka olisi ollut mahdollista tutkia. Lähinnä mieleen tulee Fennin väittämä isorokon etenemisestä länsirannikolle, mikä on ristiriidassa muiden lähteiden ja historoitsijoiden kanssa, sekä cherokeiden sairastuminen tautiin jonkin hyökkäyksen jälkeen, minkä Kelton on melko aukottomasti osoittanut myytiksi.

Kaikissa tähän asti julkaistuissa intiaaneja käsittelevissä tautikirjoissa elää tietysti vielä käsitys isorokon aikaisesta evoluutiosta, mikä sitemmin on osoitettu todennäköisesti vääräksi tiedoksi. Tuon ei kannata antaa kuitenkaan häiritä, vaan käsitellä epidemiologiaa kokonaisuutena, mikä alkaakin olla valtavirtaa. Eli ei kannata tuijottaa yhteen tautiin väestörakenteen suhteen, vaan koko toimintaympäristö pitäisi ottaa huomioon, krooniset sairaudet, ruokavalio ja sen riittävyys, väkivalta, kulttuuriset erityispiirteet jne.

Sanoisin, että kuitenkin Rotting Face on se kirja mikä pitää lukea jos haluaa nimenomaa historiaan keskittyä väestötieteen sijaan. Keltonin kirjat ovat hyvä vaihtoehto, samoin Boyd ja Hackett erinomaisia, mutta ehkä puuduttavia mikäli nuo taudit ja demografia itsessään eivät kiinnosta yhtä paljon kuin historia. Beyond Germs tietysti kokonaisuutena tyhjentää vuosikymmenien aikana kumuloitunutta tietoa:


ImageImage
Image
ImageImage

Muitakin hyviä tietysti löytyy, mutta ainakin omassa kirjastossani ne käsittelevät väestötiedettä kokonaisuutena, ehkä maininnan arvoinen mutta hankalasti hankittavissa oleva olisi Veranon ja Übelakerin teos. Tuossa on pääsääntöisesti todella hyviä ja yllättävän nykyaikaisia artikkeleja (Cookin ja Dobynsin poislukien) mm. USA:n intiaaneille suuntaamista rokotusohjelmista 1820 - 1830-luvuilta, pawneet ainakin käsitellään ja tämä selventää miksi välttivät tuon pahan 1837-38 epidemian:
https://library.villanova.edu/Find/Record/401224/TOC


Image

Witko
Posts: 7776
Joined: Tue 09.02.2010 14:59
Location: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby Witko » Wed 27.06.2018 18:01

Taitaa siltä tuntua että Rotting Face call Witko ja kyllä se on pakko vinguttaa Visaa Amazonin suuntaan. 30 taalaa postikuluineen ja ehkä elokuussa vuonna 2018 ? olisi Witkon jäntevissä käsissä. Pakko uskoa Tienpään Tommia ja aina kelvotonta Haukkaa (viikon pakollinen herjaus). Visa vingahti vaimeasti ja lupaukset kirjojen ostamatta päätöksistä voi taas kerran Kaakki heittää sinne kuuluun hevon v....n.
Image

Tässä Rhesus l. Reesus ja tämä on kopio Haukan ilmeestä kun jää rysän päältä kiinni.
Image

Tässä taas Hulmaani l. Witko ottaa rennosti tilauksen jälkeen. Intialainen pyhä temppeli apina.
Image

Witko

T Tienpää
Posts: 660
Joined: Thu 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Postby T Tienpää » Wed 27.06.2018 19:55

Witko wrote:Taitaa siltä tuntua että Rotting Face call Witko ja kyllä se on pakko vinguttaa Visaa Amazonin suuntaan. 30 taalaa postikuluineen ja ehkä elokuussa vuonna 2018 ? olisi Witkon jäntevissä käsissä. Pakko uskoa Tienpään Tommia ja aina kelvotonta Haukkaa (viikon pakollinen herjaus). Visa vingahti vaimeasti ja lupaukset kirjojen ostamatta päätöksistä voi taas kerran Kaakki heittää sinne kuuluun hevon v....n.
Aijai! Ei niin etteikö Robertsonin Mätänaama tarjoa miellyttävää mustaa huumoria esim. Fort Clarkin managerin keskittyessä laskemaan tappamiaan rottia isorokon riehuessa, tai Ranskan kuninkaan variolan runteleman raadon löyhkätessä niin, että arkunkantaja tukehtuu oksennukseensa. Mutta...

tässä on Witko sellainen juttu, että lukemalla kiehtovista mätäpaisetaudeista on vaarana saada itse tartunta. Ja tämän epidemian symptoomit ovat pakonomainen tarve ostaa lisää upeista tautiepidemioista kertovia kirjoja!


Image

Niin ja kyllä tuolta Amazonilta saattaa nopeastikin pulpahtaa paketti, riippuu lähtöpaikasta ja reitistä. Jos menee Italian kautta, saattaa se pari kuukautta viipyä, jos taas sattuisikin lähtemään eurooppalaisesta varastosta, niin viimeksi meni puolitoista viikkoa. Mitä tahansa vajaan parin viikon ja kolmen kuukauden välistä riippuen missä kirjoja on, ja mistä Amazonille tulee edullisimmaksi toimittaa.


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests