Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
T Tienpää
Viestit: 460
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja T Tienpää » Pe 04.05.2018 15:58

Sössin kirjoittamani viestin johonkin, mutta Rogue joen kansoista piti muutama sananen laittaa. Sekalaista sakkia tosiaan, eurooppalaistaustaiset kutsuivat rogueiksi useita ryhmiä aina Kalifornian shastoista Oregonin tututneihin, umquaihin, takelmiin ja moniin pieniin heimoihin. Puhuivat useita kieliä ja murteita athabaskan, hokan ja penutian kieliryhmistä/perheistä.
Pelkästään umpquaina tunnetut heimotkin puhuivat täysin toisistaan poikkeavia kieliä, ja kuitsh/kalawatsetit etunenässä olivat varsin vihamielisiä valkonaamoille jo 1820-luvulla:
https://en.wikipedia.org/wiki/Umpqua_people

Tuo Schwartzin kirja on melko hyvä, mutta mielestäni sujuvampi on Beckhamin teos Rogue-sodista. Douthit käsittelee varsin paljon myös tuota aikaa ennen sotia ja Ben Wrightin tarinaa siinä ohessa.
Pidän alueen kulttuurista ja historiasta, tuollaista karujen vuoristometsien kovaa meininkiä.


KuvaKuva

T Tienpää
Viestit: 460
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja T Tienpää » Ke 09.05.2018 14:56

Witko kirjoitti:Kuva


Postilaatikosta löytyi tänään Bookdepositoryn viime viikolla lähettämä Modoc-kirja. Nopealla vilkaisulla helppo todeta visuaalisesti ihan asialliseksi, teksti on sopivasti sijoitettu sivuille eikä liian tiheään ahdettu, kuvitusta löytyy sekä vanhoja mv-kuvia, että uudempaa värikuvaa Lava Bedsin maisemista. Ei huonolta vaikuta, todennäköisesti lukaistavissa aika nopsasti, mutta katsotaan säästetäänkö hetki kun juuri tuo toinen Modoc-sotakirja tuli lukaistua.

Witko
Viestit: 7154
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja Witko » Ti 15.05.2018 19:55

Kelit ovat upeat ja siksi on ollut vähän aikaa kirjoitella saatika lukea, sillä veneily on vienyt kaiken vapaa-ajan. Kyllä kelit vielä muuttuvat ja taas on aikaa alkaa kinkeri show must go on ja Haukkakin pääsee pian takaisin kehiin.

Tuollaiset kirjat bongasin hyllystäni ja status" ei luettu", mikä on tuttua kauraa minulle. Michael A. McDonnell on ollut pahanteossa ja 416 sivua kovakantisena. En kyllä muista koska olen kirjan tilannut about kaksi vuotta tai vuosi. Suurten Järvien Kansojen historia kyllä kiinnostaa ja on myös sotia mitä näin äskeisellä pikaselauksella huomasin.

Kuva

Michael Witgeniltä on tämä jonkin sortin kulttuuriteos tullut ostettua ja vähän oli kuivan tuntuinen mitä näin pikaselasin sivuja ja kokoa on kyllä hyvin 456.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 460
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

ViestiKirjoittaja T Tienpää » Su 20.05.2018 15:10

Sain Isenbergin loppuun, ihan hyvää tietoa, mutta selvästi yksi osuus oli yli muiden, eli hydraulisen kaivosteollisuuden alkaminen Kaliforniassa. Punapuita ja metsäteollisuutta käsittelevä osuus oli myös mielenkiintoinen, muut jäivät tasoltaan näistä. Modoc-sotaakin käsiteltiin laidunmaa-alueiden yhteydessä melkoisesti, mutta vanhaa tietoa itselle eikä ehkä siksi säväyttänyt.

Seuraavaksi pitää saada jotain kevyempää puurtamisen tilalle, Silver Man menoon ja päälle ehkä iso, mutta runsaasti kuvitettu teos esihistoriasta:


KuvaKuva


Palaa sivulle “Intiaanit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa