Pohjois-Amerikan esihistoriaa

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Haukka
Viestit: 6147
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pohjois-Amerikan esihistoriaa

ViestiKirjoittaja Haukka » La 14.04.2018 08:58

Jos minulta kysytään, niin Cahokia on ylivoimaisesti Pohjois-Amerikan esihistorian mielenkiintoisin paikka. Mitä ilmeisemmin se oli monikansallinen metropoli, jossa oma maanviljelijäporukka muodosti pienemmän osan kuin muualta saapuneet. Ainakin mikäli uskoo arkeologisia hammaslöytöjä ja niistä tehtyjä tutkimuksia. Cahokian oman väestön hampaat olivat huonokuntoiset ja kertoivat nälkiintymisestä ja köyhästä yksipuolisesta ravinnosta. Mutta cahokialaisten myöhemmät hammastutkimukset osoittavat, että tämän metropolin alueelta kaivetuilla vainajilla on pääsääntöisesti ollut hyvät hampaat. Näin ollen Cahokian myöhempi väestö muodostui turisteista tai ainakin muualta muuttaneista kansoista. Hampaat johtavat Suurilta järviltä ja jopa Meksikonlahden alueelta tulleisiin ihmisiin.

Siis mielenkiintoinen pointti. Mitä Cahokian alkuperäisväestölle tapahtui? Olivatko he vain kurjia kummunrakentajia ja manviljelijöitä, jotka ajettiin pois vai lähtivätkö he itse maanpakoon. Vai olivatko "kummunrakentajat" itse asiassa ryhmä ammattilaisia, jotka liikkuivat paikasta toiseen ja rakensivat kumpukaupunkeja. Entä Millainen paikka oli Washausen, josta asukkaita uskottiin muuttaneen Cahokiaan. Näitä korkeakulttuurisia kaupunkeja lienee ollut useita, mutta niistä kerrotaan hyvin vähän.


Kuva
Haukka

Haukka
Viestit: 6147
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pohjois-Amerikan esihistoriaa

ViestiKirjoittaja Haukka » Su 15.04.2018 11:20

Jos Cahokia edusti korkeakulttuuria parhaimmillaan, ei samaan aikaan vaikuttava pueblo-intiaanien Anasazi-kulttuuri ollut sekään mikään alakulttuuri. Pueblot vain asuivat kokonaan toisessa osassa mannerta ja maasto oli aivan erilaista kuin Cahokian ympäristössä. Kuivista oloista johtuen pueblot hyödynsivät jokaisen vesipiosaran ja saivat satonsa menestymään erinomaisesti. Nerokkaat kastelukanavat kuljettivat vettä kaikista mahdollisista lätäköistä ja kulttuuri levittäytyi parhaimmillaan noin 70,000 neliökilometrin alueelle Etelä-Coloradossa ja New Mexicossa. Lopulta kuivuus kuitenkin tuhosi kaiken samoihin aikoihin kuin Caholia ja muut pienemmät Mississippin kulttuuripiiriin kuuluneet kaupungit autioituivat.

Karkeasti arvioiden voisi sanoa, että viimeistään 1300-luvulla Pohjois-Amerikan hieno korkeakulttuuri oli pelkkä muisto. Tosin kaupunkien tyylistä kertovia muistomerkkejä jäi kuten allaolevat asunnot pueblojen esihistorialliselta ajalta.


KuvaKuvaKuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 588
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Pohjois-Amerikan esihistoriaa

ViestiKirjoittaja T Tienpää » Su 15.04.2018 15:34

Haukka kirjoitti:Lopulta kuivuus kuitenkin tuhosi kaiken samoihin aikoihin kuin Caholia ja muut pienemmät Mississippin kulttuuripiiriin kuuluneet kaupungit autioituivat.
Karkeasti arvioiden voisi sanoa, että viimeistään 1300-luvulla Pohjois-Amerikan hieno korkeakulttuuri oli pelkkä muisto.


Monella alueella P-Amerikassa ihmiset muuttivat tai väestömäärä vähentyi 1300 - 1400-luvuilla, Columbian ylänkö autioitui monin paikoin, anasazit muuttivat neljän nurkan alueelta etelään ja kaakkoon Rio Grandelle, hohokamit hajaantuivat, Cahokian suuruus alkoi hiipua jo 1200-luvun lopulla ja 1400 paikka oli käytännössä autio, lisäksi vielä Kaliforniassa väestö romahti.

Columbian ylängöltä ei ole selvää selitystä, mutta kaikilla muilla alueilla ainakin osasyy vaikuttaa olleen pienen jääkauden alkuvaiheet, eli lännessä erityisesti kuivuus ja idässä kenties myös viilenevät ilmat, mikä saattoi sekin vaikuttaa juuri omaksutun maissin satojen onnistumiseen.
Hohokamien väkiluvun on arveltu pudonneen noin neljännekseen kukoistuksestaan sadan vuoden aikana. Tuskin huomasivat itse tilannetta, sillä muutaman kymmenen tuhannen ihmisen kulttuurissa ei tarvittu kuin 1 - 2% pudotus vuosittaisessa syntyvyydessä. Rio Granden pueblojenkin määrä näyttäisi arkeologien mukaan pudonneen muuttovoiton sadasta tuhannesta noin 65 000 1500-luvulle tultaessa.


Kuva

Haukka
Viestit: 6147
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Pohjois-Amerikan esihistoriaa

ViestiKirjoittaja Haukka » Su 15.04.2018 18:20

Ainakin pimat ja papagot lienevat hohokamien jälkeläisiä. Hieno kulttuuri tuokin ja varsin suoraviivainen. Meksikon intiaanien kulttuurivaikutus oli mitä ilmeisin. Tuokin kulttuuri koki ikävän lopun aivan samoin kuin muutkin saman aikakauden intiaanikulttuurit. Epäilemättä eri kulttuureistä lähteneet kansanrippeet sekoittuivat toisiin eri alueelta tulleisiin matkaajin ja tällainen yhteentörmäys synnytti taas uusia kulttuureita. Kalliomaalaukset kertovat nekin paljon, mutta samoissa seinämissä saattoi usein olla maalauksia eri aikakausilta. Uudet taiteilijat tekivät omanlaistaan taidetta vanhojen piirrosten viereen, vain tyyli oli toinen. Niissä riittääkin tutkimista vielä pitkäksi aikaa. Alakuva ilmeisesti edustaa Fremontin kulttuurin taidetta.

KuvaKuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 588
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Pohjois-Amerikan esihistoriaa

ViestiKirjoittaja T Tienpää » Su 03.06.2018 18:30

Pari uutta tutkimusta Amerikan asuttamisesta, kehtaa laittaa oikein linkin kun tukevat mukavasti uudessa Kajo'ssa kohtapuolin ilmestyvää artikkeliani:

https://www.hakaimagazine.com/news/what ... -americas/


Kuva


Palaa sivulle “Intiaanit”

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa