Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 18.07.2018 14:21

T Tienpää kirjoitti:Idän intiaaneja tosiaan pyöri Hudson Bayn palkkalistoilla aina ylängön Salmon-vuorilla ja syänteessä asti Odgenin joukoissa, samoin Kaliforniassa asti. Taisi olla irokeesi alkuperältään joku 1800-luvun alun transvestiitti mikä toi ylängölle jonkinlaisia profetioita, tyyppi pääsi muistaakseni hengestään kun ennustukset menivät pieleen.
Hudsonin irokeesi-abenaki-revohkasta oli enemmänkin juttua jossain kirjassa, mutta en äkkiseltään saa päähäni missä, koitin hieman kaivaakin mutta eipä löydy.
********************************************************************************

Tässä pari mokaus kirjaa joita en ole viitsinyt paljon mainostaa, kun menin takavuosina sekaisin Joachim Fromholdin tästä kirjasta ja näppärä poikana ajattelin että lisää löytyisi herkkua luettavaa Luoteisilta Tasankoilta em. kirjailijalta. Tämä on se kirja joka on minulla ja Haukalla ja pikku sekoilusta huolimatta melkoinen aarrearkku. Fromhold on kyllä todellinen Cree-tietäjä.

Kuva

Ja tämän innostamana tilasin Amazonista pari muuta kirjaa Joachmilta. Upea iso kirja 376. sivua ja en sitten hurmiossa katsonut sen paremmin sisältöä enkä myös sanaa ethnography l. kansantiede ja Fromholdista se tarkoittaa piru vie Cree-sanoja ja nimiä ym. sekaisin niin, että Witko luovutti jo kirjan alussa. Nyt katsoin sitä uudelleen ja kun nimi sekamelskan yli hyppää, niin alkaa tulla tarinaa ja historiaa aina 1700-luvusta alkaen. Nyt en luovuta sillä oli muuten Amazonista silloin pirun kallis kirja.
Kuva

Tämä toinen Fromholdin kirja jonka silloin ostin tuon äskeisen kaveriksi ja ei ole helpoimpia luettavia myöskään, vaikka Mountain Man-teemassa mennään. 268. sivua. Joskus sitä tulee kyllä pahoja huteja ja ei voi syyttää, että eivät olisi olleet esikatselussa silloin about kuusi vuotta sitten.Pariskunta Joe ja Irene Fromhold ovat kirjan sivulla kuvattuna Cree-vetimiin, mutta ei heistä mitään tietoa löydy googlestakaan.
Kuva

Tässä yksi kirja jonka muistin että oli hyllyssä ja ehkä siksi että oli komean kokoinen puna-ja kovakantinen kirja Terrible Justice ja Doreen Chaky on ollut naiskirjailijana. Sivuja löytyy 412. Dakota ja Lakota historiaa käydään läpi ja minua kiinnosti tuo aikajana 1854-1868. Eli ei nuot tutut 1870-1890 vuosiluvut.
Kuva

Tällä kannella näytti olevan myös Amazonissa sama kirja.
Kuva

Tämä Beckin kirja on minusta hyvä vaikka tuttuja tapahtumia käydäänkin läpi. Ostetu kolme vuotta sitten about. Verikostoa haki nuori Kansakunta Dakoita vastaan ja syynä oli Minnesota-1862 kapina. Tässä sama aikaväli juttu kiinnostava 1863-1864. 412.sivua kovakantinen ja iso kokoinen teos. On luettu.
Kuva

Tässä kun alkoi tulla näitä Lakota-Dakota kirjoja esiin niin nämät kaksi tulevat mieleen ja toinen on juuri Beckin toinen kirja Inkpaduta ja Dakotoissa mennään ja aikaväli on kiintoisa 1840 alkaen. Kovakantinen ja nopea oli luettavana takavuosina ja sivuja oli 176, mutta asiaa oli hyvin esitetty ja selkeä luettava. Sprit Laken Massacre on tietysti käsitelty.
Kuva

Tämä oli myös hyvä kirja ja ajankohta hyvä 1850-lukua ja alkusysäykset Sioux-sodille. Näitä aikoja ennen 1870 jaksaa kyllä lukea ja mitä vanhempaan aikaan mennään niin sitä parempi. Eli Paulin tietopakkaus Sioux-sotien alakamisesta 1854-1856. Sivuja tällä kovakantisella on 272. Luettu on.
Kuva

Siksi näitä kirjoituksia tulee kun jouduin päivystämään töissä tällä viikolla neljä päivää, mutta sitten alkaa Witkolla vapaa ja Perjantaina Kirjurinluotoon vähän Jazz juttuja katsomaan, ei musiikkia vaan ihmisiä ja terasseja(kylmää bisseä), mutta ei pääse Witko ilman vartijaa l. vaimoa kulkemaan. Polkupyörää ei saa ottaa kuulemma, koska on nähty joskus vaimon mielestä holtitonta ajoa(niin pikku ojaanajoja joskus). Mukaan tule kaksi kaveri pariskuntaa ja supisuomalaisia onneksi tällä kertaa. Täytyy tämä ja huominen vielä kestää täällä helvetin esikartanossa kun +33 celsiusta takoo. Ei ole valkoisen miehen keli enään.

Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 18.07.2018 15:13

Löysin vanhan tiedostoni, jonne olin kirjoittanut Amerikan historiaa käsittelevät kirjani aakkosjärjestykseen kirjailijan mukaan. Lisäsin parikymmentä. Nyt on lukema 224, mutta kaikki Texasit ainakin puuttuvat ja taatusti jotain muutakin. Lopputulos lienee jossakin 250 - 270 välillä . Ei hääppönen, muta parempi kun ei mitään.

Ps. Alan tottua jo hieman tähän helteeseen. Tänään vedin kuntopyörässä salilla uudet pohjat niin nopeuden kun powerinkin suhteen. Sen jälkeen muut jalkaliikkeet kulkivat kuin itsestään eikä juuri väsyttänyt. Ilmeisesti kova tankkaus kantaa satoa. Polven kuntouttaminen kun vaatii töitä ja kylmää harkintaa. Hommia joutuu tekemään, mutta näillä keleillä ei kannata tehdä mitään turhaa. Oli muuten lämmittävä kokemus havaita miten itseäni paljon nuoremmat heput olivat jo pienen treenin jälkeen täysin katki, joten helleaalto näyttää kantavan satoa yllättäen juniorienkin keskuudessa.

Tuollainenkin harvinaisuus löytyi hyllyn uumenista


Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 18.07.2018 18:54

Haukka kirjoitti:Löysin vanhan tiedostoni, jonne olin kirjoittanut Amerikan historiaa käsittelevät kirjani aakkosjärjestykseen kirjailijan mukaan. Lisäsin parikymmentä. Nyt on lukema 224, mutta kaikki Texasit ainakin puuttuvat ja taatusti jotain muutakin. Lopputulos lienee jossakin 250 - 270 välillä . Ei hääppönen, muta parempi kun ei mitään.

Ps. Alan tottua jo hieman tähän helteeseen. Tänään vedin kuntopyörässä salilla uudet pohjat niin nopeuden kun powerinkin suhteen. Sen jälkeen muut jalkaliikkeet kulkivat kuin itsestään eikä juuri väsyttänyt. Ilmeisesti kova tankkaus kantaa satoa. Polven kuntouttaminen kun vaatii töitä ja kylmää harkintaa. Hommia joutuu tekemään, mutta näillä keleillä ei kannata tehdä mitään turhaa. Oli muuten lämmittävä kokemus havaita miten itseäni paljon nuoremmat heput olivat jo pienen treenin jälkeen täysin katki, joten helleaalto näyttää kantavan satoa yllättäen juniorienkin keskuudessa.

Tuollainenkin harvinaisuus löytyi hyllyn uumenista


Kuva


********************************************************
Ei se määrä vaan laatu Haukka. Olen sitten takuulla varma että olet laskenut väärin l. alakanttiin. On niin monta vuotta (10 v.about) pyöritty täällä ja olemme usein tilanneet samoja kirjoja kun toinen on suositellut. Texasista veikkaan että sinulla on 10-13 kirjaa. Itsellä on 25 kirjaa Texasista mukaan lukien Stephen Mooren Savage Frontier-sarja I-IV osat. Muistan että sinulla on myös Eckertin raamattuja. Minulla on 9. kpl l. kaikki pitäisi olla siinä Allanilta. Sitten on se Time-Life sarja, minkä Jari vinkkasi takavuosina AbeBooksista 25-osainen . Sinullakin on yksi siitä kun minulle tuli tuplat Abebooksista yhdestä sarjan kirjasta. Musket & Tomahawk kirjasarjaa on 4 kpl. Ranskalais-Intiaanisodista about 18.kirjaa. Amerikan Vallankumouksesta on 32 kirjaa, joten sinulla on ainakin pakko olla 20 kirjaa siitä. Custer LBH 20 kpl. Veikkkaan että sinulla on 5 kirjaa ainakin LBH:sta. Sitten on tuo punavalkoinen sarja 13 kpl Wabash-1892, Monongohela, Fort Munro ym. Noita pirun kalliita Encyclopedioita(en tiedä mikä oli päähän mennyt) on yhteensä 12 kpl. Spencer Tuckeria pelkästään 5 kpl. Nez Perceistä olen onnistunut ylittämään hulluuden myyttiset mitat 15 kpl heidän sodastaan ja Chief Josephista aina White Birdiin. Apachet, Siouxit, Cheyennet en tiedä edes montako kirjaa siitä poppoosta löytyy. Modoceistakin on 7.kpl kirjoja. Michnolta 12. kirjaa l. kaikki mitä äijä on lähes kirjoitttanut. Lakota Noon oli aikoinaan eka kirja Michnolta. Stan Hoig, Robert Utley, Gary Clayton Anderson 7 kpl kirjoja ja ehkä hulluuden suurin yllätys on Herra Colin Callowayn kirjat 17 kpl kirjoja.Tietysti Tasunka Witkosta löytyy 7.kirjaa.Lähes koko jätkän tuotanto. Sitten on noita eri verilöyly-teema kirjoja Washitaa 5 kpl, Bear Riveriä 3 kpl, Sand Creekiä 7 kpl, Wounded Knee 10 kpl. Nyt menne Pollelta polla sekaisin. Tein tämän pikalaskun näistä helpoimmalla tavalla kirjailijan nimi ja sitten Amazoniin, niin siinä joka päällikannesta tunnisti mikä kirja on. Näkömuisti on parempi kuin nimimuisti.

Tuo on takuulla harvinainen kirja. Haukka tuo kirja on melkoisen arvokas. Löytyy Amazonista $ 69 + rahdit.
Kuva

Tämä kirja joka on Haukallakin on minun ehkä se Top 1 Gibsonin The Kickapoos. Lords of the Middle Border
Kuva


No siinä oli taas Witkon kootut meriselitykset. Eckert, Michno, Calloway siinä Witko Kaakin kuningas kolmikko. En ala tottua helteeseen, paitsi autossa kun ilmastointi on täysillä ja kotona kun ilmanlämpöpumppu on säädetty +19 celsiukseen jäähdyttämään. Lämmäntalteenottokone oli valmiina ostaessani kämpän, mutta siitä ei ole paljon mitään säästöä, lähinnä toimii eräänlaisena ilmastointilaitteena. Varaava takka on minusta edelleen se paras ja edullisin ratkaisu. Maalämpö maksaa maltaita vetää jos ei samalla alueella ole muita. Siinä menee talven sähkösäästöt, jäähdytys asennossa, mutta mukavuuslaite se on näin helteillä. Meillä on makuuhuoneessa ja olohuoneessa kummassakin omat kennot. Tänä päivänä saa jopa 2000 ekulla ja alle hyvän ilmanlämpöpumpun asennettuna. Hinnat ovat tulleet kokoajan alemmaksi, niin kuin kaikki tekniikka tietsikoista alkaen.

Ei treeni kyllä nyt kulje meikäläisellä. Ainoastaan uimaan meno on kivaa ja käy hyvästä treenistä, sekä saa samalla hetken viilennyksen itselleen aamulla uimahallissa.

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » To 19.07.2018 07:36

Palaan vielä noihin Hudson's Bayn irokeeseihin sen verran, että vaikka nopealla katsannalla en muistanut oikeita kirjoja, jossain on mm. kuvaus miten "irokeesit" perheineen ohittivat joko jonkun Kalifornian tai eteläisen Oregonin alkuperäiskansan kylän. Kyläläiset pelästyivät kovasti kun metsästä alkoi polkua pitkin tulla raskaasti aseistautuneita muukalaisia, näillä oli kuitenkin perheet mukanan, ja asemiehet ilmeisesti pitivät lähinnä vahtia "siviilien" kulkiessa kauempaa kylän ohi. Ohitus kesti tarinan mukaan koko päivän (oletettavasti keskipäivää tarkoitetaan) ja muukalaisia oli yhteensä yli kaksi sataa.

Minulla on sen verran Kalifornia-kirjallisuutta että vaikea äkkiseltään muistaa mistä kertomus peräisin, ja saattaa olla myös Oregonin kansoilta, niistäkin on jonkun verran materiaalia, mm nämä sisältävät tuon kaltaista tarinaa:


KuvaKuva

Dickeyn Missouria-kirja parani keskivaiheilta eteenpäin selvästi, fantasia-hommat muuttuivat dokumentoituun historiaan ja jopa teksti muuttui ihan luettavaan muotoon. Oto-Missourien vuoden 1854 jälkeiset vaiheet kuitataan parissa sivussa, tosin siitä ei vahinkoa tule kun Wishartin Unspeakable Sadness täydentää tuon ajan historian loistavasti.

Seuraavaksi tämä lukuun ja ehkä jotain muistiinpanoja löytyy kultaryntäys-projektiin, Coloradon kullasta kun näyttää olevan oma kappale:


Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » To 19.07.2018 13:27

Masokistisuuden huippu olla + 32 töissä, mutta enään kolme tuntia ja silloin koittaa vapaus ja pitempi sellainen. Kinkerit ovat kuitenkin käynnissä tietty. Nyt ei tehdä matkoja vaan joskus myöhemmin syksyllä. Ja sitten asiaan. Minulla ei ole noita kumpaakaan kirjaa, mutta varmasti jossain omissakin kirjoissa voi löytyä tämä Irokeesien matkanteko. Nyt ei tule mieleen tuo tarina olenko edes lukenut siitä, mutta Binnemanin kirjassa ja Fromholdin Cree-raamatussa oli tämä 1800-1804 Irokeesien kovat kohtalot ja mikä ihmeen raivoisa viha oli Atsinoilla heitä kohtaan, sillä he olivat ykkösvihollisia Irokeeseille Luoteisilla Tasankoilla, vaikka oli siellä Creeitä, Assiniboineja, Blackfeetejä ym.

Tuo taas on Stan Hoigin ohut mutta minusta hyvä kirja. 256.sivua ja paljon on Hoig saanut asiaa sivuille ja mikä parasta pitkät aikavälit historiassa ja aika laajatkin. Sopimuksi, valheita ja kaikki paperilla voisi sanoa ja tietysti kaikki rikottiin valkoisten puolelta. Intiaanipolitiikka 1800-luku, mutta ei kuivaa luettavaa. Olen lukenut tuon viime vuonna.
Kuva

Laitetaan Stan Hoigin kirjat mitä minulla on esille ja kaikki ovat minusta hyvin kirjoitettua historiaa. Sand Creek-kirjassa pidin siitä että Hoig oli käsitellyt lähes 50. sivua aikaa ennen Sand Creekiä. Pakollinen mainosparaati.
Kuva

Paras kirja minusta on tämä Stan Hoigilta.
Kuva

Tämä oli vähän extreme-ostos, mutta aihepiiri olikin iloinen yllätys, koska siinä käsiteliin aina Osageista lähtien turkiskauppaa ja Ranskalaissyntyinen Chouteaus perhe oli kovassa bisneksessä ja aika päteviä siinä. V. 1773 alkoi perheen tarina ja sukupuu.
Kuva

Minusta taas oli tämä Rauhan Päälliköt hyvä ostos aikoinaan, vaikka ei paljon ole kehuja saanut Amazonissa. Onko sotaisaa lukijakuntaa myös Jenkeissä ?
Kuva

Klassikko tämä Washita, mutta jos vertaan muihin uudempiin Washita-kirjoihini exe Jerome Greenin, niin tämä on vähän vanhanaikainen tiedoiltaan.
Kuva

Hemmetin hyvä yleisteos laajalta aikaväliltä ja olen jopa lukenut sen pari vuotta sitten. 352. sivua yleistietoa ja on vähän nippeliäkin eksynyt joukkoon tummaan.
Kuva

Kun nyt ollaan alettu rehvastelemaan niin huomasin äsken Amazonin sivuilta että aika monta kirjaa on Jerome Greeneltä. Pikkutarkka kirjailija ja hänen Nez Perce War-1877 on minusta paras Nez Perceistä kertova kirja. Mainosparaati jatkuu..................

Tässä raamatussa 576.sivua ja tiheä tekstiä ja julmetusti kaikkia mahdollisia nippeleitä myös.
Kuva

Hyvä kirja Washitasta. 304 sivua tarkkaa tietoa koko taistelusta.
Kuva

Tämän kirjan ostin viime vuonna Adlibriksestä ja oli todellä hyvä yllätys. Fort Randallin historia josta lähtivät armeijan joukot Sioux-sotiin ja monta kuuluisaa henkilöä oli siellä käynyt. Jerome on saanut 264. sivuun paljon tapahtumia. Selailu vaiheessa edelleen.
Kuva

Tämä tuli ostettu joskus kuusi vuotta sitten ja oli must-kirja silloin. Nyt aihe on tuttua tutumpi. Hyvin silti kirjoitettu 304.sivua
Kuva

Tämä oli taas erikoiskirja koska aiheena oli Nez Perce-sodan pakoon päässeet ja heidän elämäänsä Kanadassa joka ei kovin auvoisaa ollut. Nippeli tietoa 264.sivua kovakantisena. Luettu.
Kuva

Tämä meni LBH hurmiossa. Ei ole kuin vähän selailtu. Upeita valokuvia on kyllä. 384 sivua jylhän kovakantisena.
Kuva

Vähän erilainen kirja Sand Creekistä. Selailtu vain joskus. 242. sivua kovakantisena.
Kuva

Tämä hyvä kirja on myös T.T:llä jos oikeinn muistan. Hyvä kirja ja mielenkiintoista tämä jälkeen Custerin oleva Sioux-sota.
Kuva

Tämä oli kuusi vuotta sitten olevinaan In-aihe ja kirja on ihan hyvä ja on luettu joskus, mutta nyt on muut metkut mielessä. 192.sivua mutta kookas kirja.
Kuva

Tämä on taas Amerikan Vallankumous kirjallisuutta. Hyvä ja tarkka. 528.sivuinen jätti.
Kuva

Ehkä yksi parhaista ja tasapuolisesti kirjoitettu kirja Wounded Kneestä. Ostettu kolme vuotta sitten 620 sivua ja kovakantinen. Paljon valokuvia myös. Luettu.
Kuva

Sitten on näitä Sioux-ja Cheyenne sotakirjoja kertynyt päällekkäin. Hinta on ollut edullinen ja ihan luettavia ja sivujakin ei liikaa 256.
Kuva

216 sivua samaa aihepiirä mutta helppo luettava
Kuva

Nyt tulee yksi hyvin vaikea luettava kirja ja siitä saisi järkyttäviä nippeli pähkinöitä. Kovakantinen ja valokuvia runsaasti 472 sivua tavattavaa. Luettu joitain kohtia sieltä sun täältä. Ei huono mutta aihepiiri on kuiva.
Kuva

Laita T.T. linkkiä kirjasta jos löydät nuot Irokeesi kulkijat. Kiinnostaa tietää tämäkin aihe.

Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » Pe 20.07.2018 09:09

Otan vielä hieman kantaa noihin irokeesi-trappereihin. Kit Carson & The Indians- kirjan mukaan North West Company ja Hudson Bay Company toivat varhain 1800-luvulla länteen suuren määrän irokeesi-trappereita ST. Lawrencen katolilaiselta asutukselta. Nämä irokeesit työskentelivät Rocky Mountainin läntisillä rinteillä vuosien ajan ennen kuin amerikkalaiset tulivat samoille apajille. Pierre's Hole-niminen paikka Idahossa (toinen kahdesta Rednezvous-paikasta) on nimetty juuri erään tällaisen irokeesi-trapperin mukaan. Trapperin koko nimi oli ollut ”Old Pierre” Tevanitagon ja blackfeetit (tai atsinat) olivat tappaneet hänet. Muuan toinen irokeesi trapperi nimeltään Antoine Godin ei unohtanut Old Pierren kuolemaa. Kun Pierre's Holessa oli vietetty vuoden 1832 rednezvousia, Godin aloitti ammuskelut nähtyään joukon blackfeeteja ja atsinoita. Laukaus osui soturiensa kärkimiehenä ratsastavaan atsina-päällikköön, joka menehtyi. Näin oli Old Pierren kuolema kostetty, mutta itse välikohtaus ei loppunut tuohon laukaukseen, vaan seurauksena oli Pierre's Holen taistelu.

Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 20.07.2018 12:38

Hain hyllystä käsiini tuon Tom Dunlayn 525.sivuisen kirjan Kit Carson & The Indians. Battle of Pierre's Holessa v. 1832 oli mm. mukana Irokeesi trappereita ja juuri tuo Antoine Godin joka oli tappanut tuon Atsina päällikön kostoksi hänen isänsä aikaisemmasta kuolemasta. Blackfoot olivat tappaneet hänen isänsä 1830 tai 1832. Väitetään että Antoine Godin olisi tappaessaan Atsina päällikön ehtinyt vielä scalpata hänet. Kit Carson sanoi että Irokeesit olivat parhaita metsästäjiä, parhaita ampujia ja urheimpia sotureita. Kit Haukku ei vielä aavistanut mitä paljon myöhemmin tapahtui etelässä kun Kit pääsi irti. Antoine Godinista löytyi vähän tietoa netissä ja neljä vuotta myöhemmin Pierre's Holesta hän sai surmansa Blackfeetien käsissä v. 1836 vähän hämärissä olosuhteissa.

Hyvä kirja tämä Dunlayn Kit Carson & The Indians, koska siinä on paljon tietoa 1820-luvulta alkaen ja mukana on koko ajan Nativeita ja myös näitä "Vuorten miehiä".
Kuva

Löysin tämän hyllystä kun hain Kit Carsonia The Last Camel Charge, Forrest Johnsonin kirja ja muistin väärin että minulle ei ole sitä. Haukalla ja T.T:llä on se myös. Forrest Bryant Johnson on saanut mielenkiintoista tekstiä 336. sivuun ja aika iso pehmeäkantinen kirja on ja näytti että olisi aika selkeää luetavaa. Valokuviakin ja maalauksia oli 15.sivua ja muistelisin että kirja oli aika edullinen ostaessani sen taannoin Adlibreksistä 13 euroa.
Kuva

Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 20.07.2018 17:18

Ei tässä nyt rehvastella kirja määrillä, vaan haluan itsekin saada selvää mitä kaikkea hyllyistö oikein löytää.

Thom Hatch on aika tarkka faktojen suhteen historiassa ja siksi minulla on nämät kirjat häneltä.

Osceola ja Seminole sota II. Hyvä kirja mutta sanoisin että samoissa ollaan Monacon kirjan kanssa. 336.sivua kovakantisena.
Kuva

Tämä Monacon Osceola kirja on myös hyvä. Tänä vuonna ilmestyi ja minusta vielä parempi kuin Mahonin Seminole War kirja. Sivuja 304.
Kuva

Thom Hatch on saanut mielenkiintoista nippelitietoa tähän Black Kettle kirjaa ja juuri nuot 30-40. alkusivua ovat mielenkiintoisaa koska niissä liikutaan vuosissa 1840-1850. Kovakantinen, iso ja hyvä luettava 320.sivua
Kuva

Tämä Yhdysvaltain Sisällissodan aikaiset taistelut Nativein kanssa ovat mielenkintoista luettavaa ja tarkkaa tietoa Hatch on saanut tähän kovakantiseen 288.sivuun.
Kuva

Tässä yksi monista Custer ja LBH-kirjoistani. Tätä olen selaillut joskus ja aika hyvä tietopaketti asiasta kiinnostuneelle. Hatch on tehnyt tarkaa työtä 288. sivua ja todella isokokoinen kovakantinen kahvipöytäkirja
Kuva

Tässä Hatchiltä nippelitietoa Custerista, eri henkilöistä ja myös Nativetkin ovat mukana. Kovakantinen 229.sivua ja nopeasti luettu takavuosina.
Kuva

Tämä oli niitä Alamo-aiheisia kirjoja ja yleisteos, ei paljon erikoista nippeliä. Encyclopdia kirja, aika kookas mutta ei silti mikään Alamo-kirjojen ykkönen. Hatch on koonnut eri henkilöt ja lyhyet historiat heistä mutta peruskauraa. Sivuja on 237.
Kuva

Semmoista tällä kertaa. Kun näitä kirjailijoita käy läpi Amazonissa niin kuin jo sanoin, niin helpoin homma löytää mitä kirjoja oikein omistaa. Yksittäiset kirjat ovat hankalampia tuolla systeemillä, mutta manuaalisesti hyllyjä läpi vaikka sekaisin ne edelleen ovat, kun loppuu seinätila huoneessa, ei nyt ihan ikkunan eteen voi laittaa hyllyjä.

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Pe 20.07.2018 20:30

Ei kirveelläkään tunnu löytyvän hakemaani juttua idän intiaanien ja länsirannikon asukkaiden kohtaamisesta. Se voisi löytyä jostain ekirjasta tai artikkelistakin, vaikea sanoa.
Tuo transu-profeetta osoittautui ilmeiseksi kutenai-intiaaniksi joka puhui monia kieliä mm. creetä, siksi harhainen mieleni yhdisti naisen (myöh. omasta mielestään miehen) creihin ja idästä tulleisiin intiaaneihin. Näitä profetioita alkoi ilmeisesti saapua Columbian ylängölle jo 1700-luvun puolella idästä, yksi hyvä kirja aiheesta on hyllyssä. Prophet dancesta löytyy lyhyt kuvaus myös Illahee-kirjasta mikä ainakin Witkolla siis on:


KuvaKuva

Sitten toiseen asiaan, jouduin nöyrtymään adlibrikseen tuon Marshallin kultaryntäyskirjan kanssa, kun P-Amerikan amazonien lisäksi ainoa paikka missä tuota ilmoitettiin olevan. Olen yllättynyt että keskiviikkona tilatut tavarat lähtivät jo. Tällä kertaa valitsin Postin kuljettajaksi tuosta ylimääräisestä hinnasta ja kymmenkunta kilometriä pidemmästä noutomatkasta huolimatta, luottoni omaan porukkaan on kieltämättä melko lailla suurempi kuin schenkeriin, ikävää vain että työnantaja lähti pari vuotta sitten purkamaan noita omia konttoreita. Alihankkijalta sen kuitenkin saa ja paikalla pomminvarmasti silloin kuin seuranta niin näyttää.
Pyysin tuossa aiemmin poistamaan adlibriksen uutiskirjeestä emailini. Lupasivat kuitenkin mainoksessaan että uutiskirjeen tilaaja saa alekupongin, joten pyysin sen takaisin. Ja kuinkas ollakkaan, sain 10% alet pakettiin, siinäpä teille kikkailut:


KuvaKuva

Toivon mukaan oikeat kirjat paketissa, ja todellakin tuo Marshall on kasvanut alkuperäisestä reilun vuoden takaisesta julkaisuilmoituksestaan. Sivuja on 400 - 406 ja kokoa 7 x 9 x 1 tuumaa, kun alunperin oli hieman pienempi. Ilmeisesti viivästys siis johtui tosiaan jostain hienosäädöistä tai jopa uudesta materiaalista.

Ja vielä takaisin irokeeseihin, se että idän intiaanit lännessä-aihe on suurimpia kiinnostukseni kohteita ei liene kovinkaan suuri salaisuus. Aikoinaan kun aloin kirjoitta, suunnittelin aluksi juttua juuri lenapien lännen seikkailuista. Tuo keväällä ilmestyvä irokeesi-kirja kuuluu automaattisesti hankintalistalle. Taos-kapinassakin isoin juttu on neljän lenapen mukana olo, saattoivat olla tuota Kirkerin scalphunter-porukkaa ainakin osaksi. Irokeesit sisällissodassa oli mahtava kirja, samoin Ely Parkerin elämänkerta. Ehkäpä joskus jos aika alkaa myöten, noista tosiaan pitäisi jotain tekaista.


KuvaKuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 21.07.2018 11:47

T Tienpää kirjoitti:Ei kirveelläkään tunnu löytyvän hakemaani juttua idän intiaanien ja länsirannikon asukkaiden kohtaamisesta. Se voisi löytyä jostain ekirjasta tai artikkelistakin, vaikea sanoa.
Tuo transu-profeetta osoittautui ilmeiseksi kutenai-intiaaniksi joka puhui monia kieliä mm. creetä, siksi harhainen mieleni yhdisti naisen (myöh. omasta mielestään miehen) creihin ja idästä tulleisiin intiaaneihin. Näitä profetioita alkoi ilmeisesti saapua Columbian ylängölle jo 1700-luvun puolella idästä, yksi hyvä kirja aiheesta on hyllyssä. Prophet dancesta löytyy lyhyt kuvaus myös Illahee-kirjasta mikä ainakin Witkolla siis on:


KuvaKuva

Sitten toiseen asiaan, jouduin nöyrtymään adlibrikseen tuon Marshallin kultaryntäyskirjan kanssa, kun P-Amerikan amazonien lisäksi ainoa paikka missä tuota ilmoitettiin olevan. Olen yllättynyt että keskiviikkona tilatut tavarat lähtivät jo. Tällä kertaa valitsin Postin kuljettajaksi tuosta ylimääräisestä hinnasta ja kymmenkunta kilometriä pidemmästä noutomatkasta huolimatta, luottoni omaan porukkaan on kieltämättä melko lailla suurempi kuin schenkeriin, ikävää vain että työnantaja lähti pari vuotta sitten purkamaan noita omia konttoreita. Alihankkijalta sen kuitenkin saa ja paikalla pomminvarmasti silloin kuin seuranta niin näyttää.
Pyysin tuossa aiemmin poistamaan adlibriksen uutiskirjeestä emailini. Lupasivat kuitenkin mainoksessaan että uutiskirjeen tilaaja saa alekupongin, joten pyysin sen takaisin. Ja kuinkas ollakkaan, sain 10% alet pakettiin, siinäpä teille kikkailut:


KuvaKuva

Toivon mukaan oikeat kirjat paketissa, ja todellakin tuo Marshall on kasvanut alkuperäisestä reilun vuoden takaisesta julkaisuilmoituksestaan. Sivuja on 400 - 406 ja kokoa 7 x 9 x 1 tuumaa, kun alunperin oli hieman pienempi. Ilmeisesti viivästys siis johtui tosiaan jostain hienosäädöistä tai jopa uudesta materiaalista.

Ja vielä takaisin irokeeseihin, se että idän intiaanit lännessä-aihe on suurimpia kiinnostukseni kohteita ei liene kovinkaan suuri salaisuus. Aikoinaan kun aloin kirjoitta, suunnittelin aluksi juttua juuri lenapien lännen seikkailuista. Tuo keväällä ilmestyvä irokeesi-kirja kuuluu automaattisesti hankintalistalle. Taos-kapinassakin isoin juttu on neljän lenapen mukana olo, saattoivat olla tuota Kirkerin scalphunter-porukkaa ainakin osaksi. Irokeesit sisällissodassa oli mahtava kirja, samoin Ely Parkerin elämänkerta. Ehkäpä joskus jos aika alkaa myöten, noista tosiaan pitäisi jotain tekaista.


KuvaKuva

**************************************************************************

Sinähän olet postissa duunissa ja en minä ainakaan voi moittia edelleenkään Postia. Schenkeriin on taas mennyt aikalailla luotto. Tuo kotiin ovelle ei ole paras mahdollinen systeemi, koska päivisin ollaan töissä ja postilaatikkoon ei mahdu oikein mitkään kirjat. Haen mielelläni lähimmästä ärrästä, mutta kotiärräni on ruvennut"unohtamaan" tekstarin että kirja on noudettavissa ja seurantakoodit ym. Sen verran olen nostalginen että takavuosina oli paljon nopeampaa postin kulku ja nyt näkee seuraukset kun kaikki lähipostit on lyöty kiinni.

Jep on tuo Illahee-kirja, mutta muut olivat tuntemattomampia kirjoja ja tuon muuten löysin hyllystäni Laurence Hauptmanin The Iroquois in the Civil War ja vaikka se oli ohut kirja, niin hyvä luettavaa 230.sivua. Tilasin sen samaan aikaan kuin tuon loistavan Laurence-sedän Between Two Fires joka pesee minusta jopa Mary Warden When the Wolf Came..................Warden susihukka on kyllä hyvä kirja, mutta Hauptmanin ohuemmasakin kirjassa on enemmän mielenkiintoista tietoa, koska Hauptmanin kirjassa on laajempaa tietoa eri Kansojen yksiköistä, Ottawaa, Senecaa, Catawbaa, Pequotit ym. 100.sivua vähemmän kuin Warden kirjassa ja siti laajempi aihepiiri, vaikka hyvä on Warden kirja sekin, sillä olen sen lähes lukenut.

Kuva

Kuva

Kuva

Tuossa kuin mainitsit Delawarein ohella Don Santiago Kirkerin reippaat scoutit, niin on tuo kirja ja lähes luettu joskus ja paikoin vähän junnaavaa tekstiä ja välillä vähän vaikea luettava, mutta aihe sopii minun makaaberiin makuun. Ralph Smith on saanut aika hyvän henkilöbibliografin James Kirkeristä ja aika jylhän näköinen kirja on kovakantisena 416.sivua ja kaiken kruunaa James Kirkerin valokuva jossa scalppi-metsästäjä pirullisen ovelana virnistää.
Kuva

Vielä tuosta Whaleyn kirjasta Oregon and the Collapse of Illahee.........Vaikka Oregonin alueella ollaan, niin ei löydy näistä Irokeesi kulkijoista juttua, vaikka on 1792 alkaen tapahtumat , tosin ainoastaan luku kakkosessa käsitellään tätä aikajanaa 1792-1822. Olen yrittänyt tonkia kirjoistani jotain juttua näistä Irokeeseista, mutta en ole onnistunut löytämään. Netissä voi olla vaikka se artikkeli tästä mutta ei ole onnistunut.

Wit
ko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 21.07.2018 19:35

Joo porukkaa on potkittu urakalla pois, viimeisen reilun viiden vuoden aikana noin 15 000 saanut potkut, jäänyt eläkkeelle tai lähtenyt vapaaehtoisesti kyllästyttyään henkilöstöpolitiikkaan. Resursseja ei enää ole, joten jako on hidastunut. Laatukin tietysti kärsii alihankinnasta/vuokratyön käytöstä jonkin verran. Veikkaan kuitenkin schenkerin käyttävän paljon enemmän alihankintaa kuljetuksissa, siitä seuraa aina enemmän tai vähemmän ongelmia, vieraan työvoiman osuus ei saisi olla liian suuri.

Mutta se siitä, katsoin tarkemmin paria kirjaa ja löytyihän vuoden 1833 Hudsonin prikaatin Fort Rossin/kashaya-pomojen ohitus Ferrisin sivuilta 229-234, Lightfootin kirjassa oli viittaus tuohon Ferrisiin tapahtumasta, ja Ferris on kirjoittanut siitä jonkin erillisen artikkelinkin. En ole varma löytyykö tuo artikkeli itseltäni, läjäpäin olen kyllä juuri Kaliforniaan liittyviä juttuja tallennellut pdf-muodossa.
Eli metisseja, idän intiaaneja sekä myös näiden luoteisalueelta hankkimia vaimoja tuolla kuljeskeli:


KuvaKuva

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 22.07.2018 10:43

T: Tienpää kirjoitti:... löytyihän vuoden 1833 Hudsonin prikaatin Fort Rossin/kashaya-pomojen ohitus Ferrisin sivuilta 229-234, Lightfootin kirjassa oli viittaus tuohon Ferrisiin tapahtumasta, ja Ferris on kirjoittanut siitä jonkin erillisen artikkelinkin. En ole varma löytyykö tuo artikkeli itseltäni, läjäpäin olen kyllä juuri Kaliforniaan liittyviä juttuja tallennellut pdf-muodossa.
Eli metisseja, idän intiaaneja sekä myös näiden luoteisalueelta hankkimia vaimoja tuolla kuljeskeli:
Totta on, Hudson Bay Company Brigaden miehet siellä vaimoineen ja lapsineen kuljeksivat pitkässä jonossa huhtikuisena aamuna 1833. Näky oli lähes mykistävä sanoivat paikalliset intiaanit, jotka sattuivat olemaan näkemässä, kun tämä outojen vieraiden rivistö kuilki läpi venäläisten valtaaman territorion. Vierailla miehillä oli aseet ja pitkät viitat. Lisäksi useimmat heistä olivat kietaisseet vaatteen päänsä ympärille kuin turbaanin - Keitä nämä vieraat ovat? paikalliset intiaanit utelivat venäläisiltä.
- He ovat intiaaneja kuten tekin, kuului vastaus.

HBC:n prikaatiin kuului Kanadan-ranskalaisia metisejä vaimoineen, jotka oli hankittu luoteistannikon heimojen joukosta. Metisien joukossa todennäköisesti oli myös idästä tulleita irokeesejä, otaksun.

Sinänsä melko mielenkiintoinen tapaus, vaikka kysymyksessä oli vain ohitse kulkeva ryhmä vieraita ihmisiä.
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 22.07.2018 12:11

Valitettavasti Glenn Farrisin kirjaa ei päässyt lukemaan Amazonin esikatselussa, mutta Haukka oli löytänyt myös hyvän linkin tuosta ohimarssista.
Lueskelin vähän tuota Fort Rossin historiaa ja kansainvälinen kauppakeskus on ollut. Sonoma County, Kalifornia oli paikka ja eteläisin Venäjän siirtomaakunnista Yhdysvalloissa 1812-1842. Venäjän-Amerikkalaisten Kauppakomppania. Ennaltaehkäisynä Vuonna 1833 ? (tietysti tuohon aikaan kävi monia eri metsästyretkikuntia Fort Rossissa) vierailevalta Hudson Bay Companyn metsästysjoukolta evättiin pääsy Fort Rossin siirtomaakuntaan ja itse Fort Rossiin ja syynä oli että heidän pelättiin tuovan tappavan malaria-epidemian, joka oli jo niittänyt kuolonuhreja Central Valleyssä. Vuonna 1837 erittäin salaperäinen isorokko-epidemia joka tuli New Archangelin siirtomaakunnasta ja pyyhkäisi monet Nativet elävien kirjoista Sonomasta ja Napa Countyn alueelta.

Tässä nykypäivän jäänteitä Fort Rossista.
Kuva

Tässä taiteijan kuvaus Fort Rossista suuruuden päivinä v. 1828. Upea paikka kauppakeskukselle Tyynemeren rannalla. Ortodoksiset venäläiset rakensivat upeita kirkkoja Fort Rossiin mm.
Kuva

Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 22.07.2018 13:23

Jatketaan tätä mainostusta ja revittelyä näistä kirjoista mitä itsellä todella on. Gregory Michnon kirjoja on melkoinen valikoima.

Tämä on se uusin ja muistelisin että Haukka ja T.T. tilasivat sen myös. Kovakantinen iso kirja Jicarilla-Ute-sodasta 336 sivua. En ole vielä ehtinyt lukaisemaan, vain jotain selailua sieltä sun täältä. Aihepiiri hyvä ja ei ole paljon tullut luettua tästä sodasta ennen.
Kuva

Tämä on luettu ja paljon tietoa tästä kuolleiden määrässä kovasta Snake-sodasta. Hyvä kirja, mutta välillä on tietoa sekaisin nimistä ja paikoista. Sivujakin on 380. Pehmeäkantinen.
Kuva

Captive-kirjallisuutta ja löytyy kyllä kaikki tunnetut tapaukset. Luettu sieltä täältä. Kovakantinen 527. sivuinen raamattu. Hyvin jaksotettu kirja ja selkeä tapahtuma erittely.
Kuva

Texasin Intiaani-sodat käyty hyvin läpi v.1860-1868. Selkeä jaksotus myös ja tiheää tekstiä. Luettu osittain. 480.sivua ja kovakantinen. Tämä kertoo myöhemmistä Texasin Intiaani-taisteluista. Ei samat aikajaksot kuin Stephen Mooren Savage Frontier-sarjassa jossa käydään taas läpi Texasin alkulyöntejä v. 1828-1848.
Kuva

Tämä kirja on minusta teillä molemilla ja pakko myöntää että vähän sekava on tai sitten aihepiiri on koluttu jo moneen kertaan. Ei mitään uutta auringon alla. 212 sivua kovakantisena. On luettu. Oli sen verran ohut.
Kuva

Tässä on se eka kirja Michonolta. Lakota Noon.........Oli silloin 10.vuotta sitten kova sana Custerista ja LBH:sta. Luettiin silloin hartaasti. Normaali kokoinen kirja jossa sivuja 336 pehmeäkantinen.
Kuva

Tässä myös samoihin aikoihin tilattu kirja ja on siinä noita eri taisteluja ollut ja luettu silloin. 448 sivua ja kovakantinen. Hyvä yleisteos jos haluaa saada nopeat tiedot joistain tunnetuista taisteluista. Kovakantinen iso raamattu ja 448.sivua. Valokuvia, karttoja ym. sälää.
Kuva

Tässä hyvä kirja, sillä kertoo vain ensimmäisestä viikosta Minnesota-1862 kapinasta. Upea kuvitus ja ulkoasu sekä paljon myös nippelitietoa. Luettu. 492 sivua kovakantisena.
Kuva

Tämä on minusta Haukallakin ja hyvä kirja näistä "tuntemattomista" tai vähän unohdetuista taisteluista ja skirmisheistä. Hyvä että on pitkä aikaväli v. 1823-1890. On luettu lähes kokonaan ja pidin tästä kirjasta. 434.sivua ja kookas kovakantinen kirja.
Kuva

Nyt on Gregory-setä tehnyt hyvän kirjan ja tosiaan katsanto armeijan näkökulmasta Sand Creekin Taistelusta. Tämä on luettu ja hyväksi havaittu. Upea iso kovakantinen kirja ja sivujakin 329.
Kuva

Minulla on nähtävästi melkein koko Michnon tuotanto.

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 22.07.2018 17:03

Witko kirjoitti:Tämä on se uusin ja muistelisin että Haukka ja T.T. tilasivat sen myös. Kovakantinen iso kirja Jicarilla-Ute-sodasta 336 sivua. En ole vielä ehtinyt lukaisemaan, vain jotain selailua sieltä sun täältä. Aihepiiri hyvä ja ei ole paljon tullut luettua tästä sodasta ennen.
Kuva
Jäänyt myös toistaiseksi lukematta tuo ute/jicarilla-kirja, Michnon Sand Creekeja en omista.
Farris, ei siis Ferris, on ihan ok kirja. Noita venäläisten touhuja Amerikassa on muutamia kirjoja varastossa, ainakin pari pitää lukaista pohjiksi Alaskaa ja Yukonia käsitteleviin osiin projektiini, tuossa muutama lukematon hyllystä:


KuvaKuvaKuvaKuva

Vastaa Viestiin