Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » To 28.06.2018 07:33

T. Tienpää kirjoitti:Aijai! Ei niin etteikö Robertsonin Mätänaama tarjoa miellyttävää mustaa huumoria esim. Fort Clarkin managerin keskittyessä laskemaan tappamiaan rottia isorokon riehuessa
Niin olihan tuo manageri Francis Chardon muutenkin melko omituinen heppuli muiden silmissä ja lisäksi erittäin kärttyisä ja sarkastinen persoona. Siinä missä hänen muutamat aikalaisensa kuten Maxmilian ja Catlin olivat kiinnostuneet mandanien historiasta, kulttuurista ja tavoista, Chardonin mielenkiinto kohdistui enemmän päivittäiseen elämänmenoon ja siinä esiintyviin pikku ongelmiin. Rotat olivat hyvä kiinnostuksen kohde koska niitä oli paljon ja ne haittasivat päivittäistä elämää.

Kirjailija Robertson paneutuu asiaan vetämällä Chardonin rottajahdin mustan huumorin puolelle. Tämä oli huono kuukausi, tapoin vain parikymmentä rottaa! Ei nyt ihan sanatarkkaan näin, mutta esimerkkinä. Näitä kevennyksiä hän käyttää niin, että nämä Chardonin rottavainajien määrät päättivät aina kunkin kuukauden Fort Clarkissa. Saman asian ottaa muuten esille myös Elixabeth Fenn kirjassaan History of The Mandan People. Hänkin huomioi managerin uutteran kirjanpidon, jota on ilo lukea. Tähän malliin Chardon kynäilee: (nyt siis kyseessä rottavainajien kokonaismäärät, hänen omien tappojensa määrät olivat pienemmät)

Kesäkuu 1836 Tapettu 82 rottaa tässä kuussa
Heinäkuu 1836 Tapettu 201 rottaa tässä kuussa
Elokuu 1836 Tapettu 168 rottaa tässä kuussa

Kunnes lista sitten päättyy tähän:
Toukokuu 1837 Tapettu 108 rottaa tässä kuussa - totaalinen määrä 1686

Tästä kaikesta huomaa, että Chardon oli täsmällinen ja tarkka mies. Pienenä miinuksena se, että karkuunpäässeiden rottien määriä ei mainita.


Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 30.06.2018 08:58

On siinä aika amatööri rottien lahtaaja. Nuorempana Witko paukutteli Noormarkun, Merikarvian ja Luvian kaatopaikoilla sulkemisajan jälkeen, kahden kaverini kanssa about 100 rottaa haulikoilla kevyesti ja huom! yhtenä iltana. Tätä lahtia jatkui niin kauan, kunnes joku molopää lähitienoon asukki valitti että kaatopaikoilta käy kumea kumu haulikoista, niin kuin olisi keskityksessä sodassa. Poliisit siinä tulivat, mutta olivat rentoja jeppejä ja sanoivat että hyvää jälkeä tehdään, mutta täytyy pojat pitää välillä taukoa. Eivät antaneet edes sakkoja luvattomasta olosta kaatopaikalla sen ollessa suljettu. Haulikoissa oli tietty aseenkantolupa.

Tämä suurriistan metsästys alkoi hiipua, kun rotat tulivat niin pirun aroiksi että alkoivat piileksiä jemmoissa ja luulivat että kun olivat jätesäkkien sisällä rouskimassa, niin ei huomattu. Säkki kun liikahti, niin siinä kun molemmat piipulliset laukaisi niin jo tuli ääntä ja liikettä ja pakko sanoa että saamarin sitkeitä otuksia olivat. Toiset olivat lähes kissan kokoisia. Käytimme halpoja puolalaisia trappi panoksia 2,5mm ja kerran ostin piruuttani yhden susihaulin, koska olivat pirun kalliita, mutta siinä lähti rotta pieninä palasina maailman tuuliin.

Tämä erittäin romanttinen harrastus oli sen luokan touhua että tytöille ei viitsitty sitä paljon mainostaa. Oli kerran mukana minun sen hetkinen tyttöystävä ja kolmen revenneen rotan jälkeen meni autoon istumaan ja ei tullut enään jahtia katsomaan. Mokoma hienohelma.

Tässä Witkon haulikko ja on edelleen hyvässä iskussa. Ammuskelen joskus Merikarvialla skeittiä pellolla heittimestä. Sauer & Shon rinnakkaispiipuinen. Saksalaista laatua.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ti 03.07.2018 15:09

Kuva

Tuota lukenut puolen välin paikkeille, vastoin odotuksia Thoreaun intiaanikytkökset osoittautuivatkin yllättävän mielenkiintoisiksi. Thoreau teki 14 vuoden ajan muistiinpanoja intiaaneista, yhteensä noin 2800 sivua ja 11 kirjaa. Ilmeisesti aikomus oli kirjoittaa aiheesta kirja tai kirjasarja, valitettavasti homma jäi sitten aikaisen poismenon vuoksi tekemättä.

En ole yllättynyt, vaihteeksi schenker kadottanut ärräpaketin. 12.6. tilattu seitsemän päivän lähetysajalla, lähetetty 25.6. ja piti olla noutopisteessä 28.6, viestiä vain ei koskaan kuulunut eikä kassan mukaan pakettia löydy. Adlibriksen ja alihankkijan asiakaspalvelu ovat ilmeisesti samasta peräsuolesta putkahtaneet, molemmilla "ruuhkaa" palvelussa.
Viimeksi kun ei kolmeen viikkoon vastattu vastaavassa tilanteessa, laitoin uutta viestiä, kuusi viikkoa ensimmäisestä tuli vastaus että mikäli ongelma ei ole tällä välin ratkennut, voitte ottaa yhteyttä asiakaspalveluun.

Kyllä se on moro adlibriksen palveluille, book depositorysta toimitetaan postilaatikkoon asti ja noin kahdessa viikossa. Hinta on yleensä muutaman euron kalliimpi, ehkä siellä on oikeasti asiakaspalvelua? Amazonia tietysti odotellaan pohjoismaihin, mutta tuleehan tuotteet Saksan tai Britannian toimipisteistäkin nopeamin kuin adlibris/schenker-kaksikolta. Saas nähdä mitä vittuilua tällä kertaa keksitään tuohon asiakaspalautteeseen, toistaiseksi ei ole ikinä edes pahoiteltu virheitä, saatikka tarjottu hyvitystä. VMP

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 03.07.2018 19:35

Kyllä tuo vitkastelu on huomattu ja minusta takavuosina palvelu oli nopeampaa l. onko Adlibris tullut ylimieliseksi asiakkaita kohtaan kun ovat laajentuneet isommaksi muutama vuosi sitten olivat ? Itse olen joskus kun pinna on mennyt tappiin, niin soittanut Asiakaspalvelun ja kysynyt mikä maksaa kirjan tulossa. Ei paljon anteeksi pyytelöä ole ollut mutta aina ovat postimaksut hyvittäneet näissä tapauksissa vaikka ei se nyt iso alennus ole. Onko parempi systeemi käyttää laskua vai vinguttaa Visaa jos tuo laskun päälle tuleminen nopeuttaa kirjan saantia. Molempia laskutapoja on tullut vuosien saatossa käytettyä. Isälleni tilasin synkkärilahjana (nyt on isukilla menossa Putinista kertova kirja ja on kuulemma pirun hyvä, täytyy lukaista joskus) kirjan 1918-tapahtumista, uutuus ja kaksi päivää tilauksesta kirja tuli ja ilmaisena, mutta tietysti kun se oli kotimainenkirja.

Katsoin pahuuttani Amazonin tulevia vaikka piti pitää taukoa, mutta tämä lupaus menee rikki jo ennen kuin on edes kunnolla annettu.
Siinä oli tälläinen yleisteos, joka on jo kirjoitettu ensi kertaa 1940-luvulla ja nyt uusinta painos Bernard Devoto. Miehellä on kolmen kirjan trigologia ja tämä on viimeisin. Bernard Devoto The Year of Decision 1846. Onhan siinä mukana ollut uusia kirjailijoita Stephen Ambrose( hyviä kirjoa on äijältä löytynyt) ja

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 04.07.2018 14:04

Siinä meni nettyhteys poikki ja teksti on isoa kuin Jumalan sana.

Tätä uutuutta piti mainostaa myös.Aiheet ovat tuttuja mutta sittenkin.........................
Kuva

Tämä pisti miettimään vaikka ajanjakso ei ole ollut nyt paljon esillä.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ke 04.07.2018 16:33

T Tienpää kirjoitti:Kuva
Viime viikon maanantaina depositorysta tilattu vihko perillä. Kirja vaikuttaa sen verran hyvältä, että taidan lukaista heti Thoreaun ja Muirin perään.

Schenker vastasi että paketti tosiaan mennyt väärään paikkaan, mitään ennustetta ei tullut koskakohan löytää oikeaan osoitteeseen? Adlibris ei ole vaivautunut vastaamaan yhtään mitään. Pari päivää päälle kolme viikkoa nyt tilauksesta, ei ihan palvelulupauksen mukaisesti mennyt tälläkään kertaa.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 04.07.2018 18:43

Tunnen henkilökohtaisesti tuon kirjailija Michael Dickeyn ja pakko sanoa että äkkiväärä ja veemäinen luonne ja päälle vielä ihan paska jätkä.
Adlibriksestä oli tuo T.T. esittelemä kirja loppu tilapäisesti"Valvo" l. nukkua ei sovi. Aihe on mielenkiintoinen ja aika myös. Vain liian vähän sivuja tämä taliaivo oli laittanut 176.sivua. Toinen tämän melankolisen koljoopin kirja oli hyvä aiheeltaan ja Amazon tarjoaa vain.
Michael Dickey on saanut itsensä kasaan ja kirjoittanut laajemman teoksen ja aiheen Arrow Rock: Crossroads of the Missouri Frontiers ja nyt on sivujakin 299. Hienosti on Mickey saanut itseään rempattua. Tiedä silti onko jätkän luonne muuttunut yhtään. Toivotaan !

Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » To 05.07.2018 10:47

Witko kirjoitti:Kyllä tuo vitkastelu on huomattu ja minusta takavuosina palvelu oli nopeampaa l. onko Adlibris tullut ylimieliseksi asiakkaita kohtaan kun ovat laajentuneet isommaksi muutama vuosi sitten olivat ? Itse olen joskus kun pinna on mennyt tappiin, niin soittanut Asiakaspalvelun ja kysynyt mikä maksaa kirjan tulossa. Ei paljon anteeksi pyytelöä ole ollut mutta aina ovat postimaksut hyvittäneet näissä tapauksissa vaikka ei se nyt iso alennus ole
Olin jo unohtanut mistä sappi alkoi lämpöä aikoinaan ottamaan, adlibris koitti pari vuotta sitten periä "maksamatta" jäänyttä laskua. No tietysti tuo oli maksettu, eräpäivänä kuten aina. Tilanteen selvittelyn jälkeen asiakaspalvelun emailissa todettiin että tässä on käynyt virhe, ja teidän ei tarvitse maksaa tätä maksumuistuskehoitusta. Ei puhettakaan hyvityksestä. Sittemmin paketit ovat vähän väliä kateissa, ja trendi tuntuu kiihtyvän. Sen verran epäluuloinen olen, että otan aina laskulla, ei missään tapauksessa maksua ennen kuin tavara perillä.

Marshallin kirjakin saattaa ihan oikeasti kohta ilmestyä, painotalon sivulta löytyy jo teaseri:

http://ronsdalepress.com/wp-content/upl ... e-Land.pdf

Pari välttämätöntä hankintaa tänä vuonna ovat siis tässä, mahdollisesti van de Logt tuohon päälle jos hinta hieman kevenee:


KuvaKuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » To 05.07.2018 17:56

Täytyy luottaa vaimon japanilaiseen matematiikkaan, sillä on kyllä pihi rouva mitä maksuihin tulee. Saanut hoitaa myös Adlibriksen laskut. Amazonista on jäänyt takavuosilta joku mystinen Visa show mieleen ja siinä oli minusta kahteen kertaan vingutettu yhdestä kirjasta, mutta en uskalla vannoa, koska vaimo lähetti kipakan e-mailin sinne ja sai vissiin hoidettua asian kuntoon. Näin on meikäläinen ajanut itsensä alas, että naiset lyövät ja tekevät lähes kaiken.

Katselin jo ennen tuota Mary Stockwellin kirjaa Amazonista ja aihe kiinnosti, sillä tapasihan Grant virkakaudellaan monia todella nimekkäitä päälliköitä sekä eri Kansojen delegaatioita. Grantin Intiaanipolitiikkaa ja myöhemmin presidentti Teddy Roosevelt pyysi Intianeja takaisin, kun taas Mr. Andrew Jacksonin ulostyöntö poliitikka oli 1830-luvulla selkeä Intiaanit ulos koko Amerikasta. Täytyy harkita ostoa kun tulee Adlibrikseen syksyllä.
Ihmettelin mistä tuo oli tuttu nimi Mary Stockwell ja minullahan on naikkoselta kaksi kirjaa, molemmat viime vuonna ostettu. Anthony Waynestä kertovaa kirjaa en ole vielä lukenut vaikka kovakantisena ja 363 sivuisena on hyvä luettava. Mad Anthony Wayne oli epätavallinen kenraaliksi.
Kuva

Tämä toisen pakkomuuttopolitiikkaa käsittelevän kirjan olen lukenut vähän sieltä ja täältä ja sivujakin on 400. Hyvin kirjoitettu kirja ja vaikka aihe on tuttu, niin kirja on silti aika mielenkiintoinen luettava. Ei ollut huono ostos minusta.
Kuva

Taas kun tuli tehtyä hyllyjen järjestelyä niin eteen pomppasi kaksi hyvin erilaista kirjaa joita olen selaillut sieltä täältä. James Sandosin kirja Converting California 252.sivua ja aika kookas kirja. Intiaanit ja Fransiskaaniset lähetysasemat. Tiheää on teksti, mutta paljon asiaa tästä minullekkin tuntemattomammasta aiheesta. Jonkin verran piirroksia, karttoja ja muutama valokuva. Vuodesta 1769 aina vuoteen 1836 välistä aikaa kuvataan. Nähtävästi meikäläisellä on jo takavuosina ollut pientä mielenkiintoa Kalifornian Intiaaneihin.

Kuva

Sitten tuli tämä yllätys itsellekkin. Gray Whaleyn kirja Oregon and the Collapse of Illahee. Aikavälit 1792-1859. 303.sivua ja myös kunnon kirjan kokoinen.Oregon ja Illahee alueen romahtaminen. Tämä Tyynenmeren Kansoista kuin Kolumbia-joen alueet aina Chinookeista alkaen täytyisi kyllä lukea. On sitä tullut takavuosina tilattua myös onneksi näitä vähän erikoisempia aihekirjoja joten ei se pelkkää sotaa ja Tasankojen Kansajoen historiaa ole. Vuosina 1830-1834 iski malaria epidemiat Illaheen Greater Lower Columbian alueille löysin tästä kirjasta äsken selailemalla.
Kuva

Ai niin, McNallyn Modoc-kirja on luettu ja yksi parhaimpia lukemiskirjoja historiasta. Näin kun monet muutkin kirjailijat käsittelisivät historian kirjoissaan täyttä faktaa, mutta romaaninmuotoinen mukava luettava. Laitan tämän kirjan kunniaksi vielä kerran kuvan.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 07.07.2018 14:51

Waynea lukuunottamatta kaikki Witkon kirjat luettu, ja valittamista ei suuremmin ole vaan jopa erittäin hyviäkin teoksia siis joukkoon mahtuu.
Sandoskin on aika hyvä, toki siinä käydään parissa osiossa läpi mm. fransiskaanien uskontohörhöilyä ja musiikin osuutta intiaanien käännöstyössä mitkä ovat osin raskasta luettavaa, toisaalta ne pitävät sisällään juuri sellaista yksityiskohtaista tietoa mitä ei tule vastaan muissa kirjoissa.
Illahee ja Other Trail of Tears ovat molemmat A-luokkaa, Stockwell keskittyy kyllä kirja alussa aika paljon vuoden 1812 sotaan ja sen lopputuloksen merkitykseen intiaanien siirron osalta, mutta yhtä kaikki hienoksi kirjaksi se edetessään osoittautuu. Minulle tietysti ehkä tuo USAn laajeneminen ja intiaanipolitiikka ovat se iso juttu tällä hetkellä, mutta siihen liittyy juuri idän intiaanien siirtolaki ja tasankojen reuna-alueet eli Indian Country vahvasti.

McNallysta ei kannata muuta todeta kuin että aivan kärkeä intiaanihistoriassa, ja laitetaan tuo Hicksin Toward the Settin Sun kaveriksi.

Kadonnut pakettikin on nyt sitten löytynyt ja noudettavissa, kaksi viikkoa kesti matka, adlibrikselta ei vieläkään vastausta palautteeseen...

Tällä välin ehdin aloitella ennen tuota Missouri-kirjaa vielä tämän liittyen erityisesti Yosemiteen:


Kuva

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ti 10.07.2018 08:35

Pitää varmaan tätä raamattua mainostaa kun Colorado-joen kansoista ollut juttua, niitähän löytyy tästäkin vaatimattomasta opuksesta.
A. Kroeberg, 1120 sivua kalifornialaista etnografiaa. Kirjaa on hieman arvosteltu myöhemmin siitä, että Al pyrki kirjoittamaan alkuperäisestä kulttuurista, mutta kyllähän kulttuuri koko ajan muuttui eikä virheiltä tietysti tässäkään vältytty. Tavat kerätä tietoa saattoivat olla myös kyseenalaisia, painostusta jopa, mutta Alilla oli kiire koska suuri osa kalifornialaisesta kulttuurista oli juuri tuhottu ja intiaanien määrä romahtanut.
Kyllä kirjaa arvostetaan myös intiaanien parissa, ja sitä on käytetty hyödyksi kulttuurinelvyttämisessä.

Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 10.07.2018 19:52

T Tienpää kirjoitti:
Witko kirjoitti: Jumankauta Sir Tienpää T. Et ole sitten ennen kertonut että tälläinen kirjalaari on olemassa ja satoja kirjoja ja aivan uusia painoksia ja vanhempaa tuotantoa, osa tuttuja kirjoja joista on maksettu melkoisesti enemmän. Siis minulle on sitten aivan sama, jos tuollaisia helmiä saa odottaa postissa vaikka kuukauden. Hinta-laatusuhde uskomaton ja tärkein pointti hirvittävä valikoima kirjoja ja paljon harvinaisia herkkuja.
Uskoakseni olen joskus tästä laarista maininnut. Tosiaan tuosta paketoimisesta on ensimmäisistä hankinnoista kyllä tingitty, nykyään tulevat sellaisessa pehmustamattomassa muovipusissa mistä ilma puristettu ulos, vähän kuin tummanharmaa läpinäkymätön vakuumi. Paksumpien kirjojen kohdalla tuo hieman huolettaa kun kuitenkin Amerikasta asti tulevat, ja voihan paperikantinenkin osumaa ottaa mutta sitä tuo muovi suojannee hieman paremmin.

Nopealla silmäyksellä olen hankkinut viisi kirjaa Thriftista ennen tätä Gila-massacrea, niissä on kaikissa pieni tarra selkämyksen alaosossa joten tunnistaminen käy nopeasti. Parkerin Gold in the Black Hills oikeastaan ainoa mitä voi sanoa käytetyksi, muut kuin uusia, ja Parkerin kohdalla muistaakseni very good tai good + -asteikko.
Aina kun katson Aben kautta, ensin tavoitteena euroopassa oleva kirja ja seuraavaksi mahdollinen Thriftista vähintään very good-kunnossa löytyvä, sen jälkeen vasta muut. Näin postikulut pysyvät kurissa.
Britanniasta löytyy usein ihan hyvin kirjoja, mutta saas nähdä miten brexitin jälkeen käy, tuleeko jotain veroja/hinnannousuja.

Mutta jos jokin tarpeellinen kirja ei ole muualta saatavilla, katson yleensä Aben ja sieltä siis euroopan ulkopuolelta mielellään Thriftin.
******************************************************************
Siirsin tänne kirjaosioon tämän keskustelun ja huomasin nyt kun kotona oli aikaa illalla paremmin, niin sama pätee kuin Abebooks, mistä olen tilannut viimeksi Elizabethin The Storm..................Kova hakeminen on tehtävä, että löytää jonkun muun Maan kuin Yhdysvallat lähtöpaikaksi.
Käytän myös Abebooksia silloin kun on joku erikoisuus haussa ja ei muualta löydy. Englanti exe. lähtömaana pudottaa postikuluja/rahtia yleensä aika roimasti ja sain yhden Massacre Gilan hinnaksi yhteensä n. 20 euroa ja siitäkin oli 14 euroa postikulut. Thriftista kun jaksoi selata niin sain todellakin exe Gary Clayton Andersonin Minnesota-Massacre kirjan (joka minulla kyllä on hyllyssä), mutta testasin hintaa postikuluineen niin 10 euroa koko paketti sisälsi postit mm. Kansainvälinen toimitus kun valitsin ja 20-25 päivää niin 5 euroon meni rahdit. Mutta ei tämä onni ole kaikissa kirjoissa sillä testailin muita halpoja kirjoja samalla systeemillä ja siellä tuli vastaan 20 euroa- 30 euroa postimaksuissa, joten summa summarum. Kannattaa hakea jos tulee joku hyvä kirja vastaan koska ostohinnat ovat hyvin monessa very good exe hyvin alhaisia, alle 10 euron ja siihen kun saa tuon 5 euroan postikulun, niin sitten kannattaa minusta ostaa ja odotella tovi. Thriftista ostetun kirjan postikulut ovat kyllä huomattavasti halvempia kuin Abebooksin ja Amazonin.

Muuttelin suoraan euroiksi mutta n. hintoja lähellä. Ei huono paikka tuokaan kauppa ole ja kannattaa minusta kyllä välillä tsekata jos potkii onni ,niin kuin T.T. sai Gilan kylläkin Abebooksin kautta. Gila muuten loppui tuolta Thriftista ja se on T.T. vika saamari ! Nopeat syövät hitaat!

Witko

Tämä oli se testikirja siis 10 ekua koko hoito.
Kuva

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 11.07.2018 10:40

Nyt meni sekoiluksi. Siis piti laittaa tämä tänne. Löytyypä oikeasta osoitteesta, jos myöhemmin hakee juuri tätä viestiä.
Haukka kirjoitti:Laitetaanpa tänne tämäkin, niin löytyy aiheen perusteella.
T. Tienpää kirjoitti: Taas pitäisi järjestellä uuteen uskoon, sillä hyllyihin on tungettu kirjoja pitkin ja poikin. Olen järkeillyt toimivimmaksi tavan, missä kirjat ovat teemoittain:
- lukemattomat omissa loosheissaan
- luonnontieteet/ilmastohistoria
- intiaanit ja ympäristö
- arkeologia
- väestötiede ja epidemiologia
- Mississippin itäpuoliset hommat
- siouxit
- pohjoiset ja keskiset tasangot
- eteläiset tasangot ja lähialueet
- apassi-touhut
- USAn intiaanipolitiikka (pakkosiirretyt kansat, neuvottelut & sopimukset, presidentit, tutkimusmatkat ym.)
- Columbian ylänkö ja luoteisalue
- modocit
- subarktinen (+ arktiset jutut)
- kalifornialaiset
- syvänne
- suomenkielinen osasto
Oli yllättävää, että TT:llä on oma kategoria siouxeille. Tuo edellyttää vähintään kolmea sioux-kirjaa ja se on jo aika määrä. Itselläni ei siouxeista ole muistini mukaan ainuittakaan kirjaa, mutta esim. apacheista on ainakin viisi. Suurin yksittäinen aihepiiri on Yhdysvaltain vapaussota. Myös siirtokunta-ajoista minulla on aika hyvä valikoima kirjallisuutta ja Suurilta tasangoilta ja Suurilta järviltä on useampia opuksia. Osavaltioista Texas on kärjessä, Aiheista sota, tutkimusmatkat ja kaupankäynti ovat hyvin edustettuina, kulttuuria ja ympäristöaiheita on tarjolla vähemmän. Vuosisadoista en hyljeksi mitään, mutta 1900-luku ei sinällään ole enää kovin kiinnostava intiaaneista puhuttaessa..
Ja puhuin täyttä peetä. Onhan minulla siouxeista parikin kirjaa, nimittäin Sitting Bullista. Utleyn kirja oli hyvä. Sen kaverina on sellainen pienempi kirjanen.
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ke 11.07.2018 11:18

Haukka kirjoitti:
Oli yllättävää, että TT:llä on oma kategoria siouxeille. Tuo edellyttää vähintään kolmea sioux-kirjaa ja se on jo aika määrä. Itselläni ei siouxeista ole muistini mukaan ainuittakaan kirjaa, mutta esim. apacheista on ainakin viisi. Suurin yksittäinen aihepiiri on Yhdysvaltain vapaussota. Myös siirtokunta-ajoista minulla on aika hyvä valikoima kirjallisuutta ja Suurilta tasangoilta ja Suurilta järviltä on useampia opuksia. Osavaltioista Texas on kärjessä, Aiheista sota, tutkimusmatkat ja kaupankäynti ovat hyvin edustettuina, kulttuuria ja ympäristöaiheita on tarjolla vähemmän. Vuosisadoista en hyljeksi mitään, mutta 1900-luku ei sinällään ole enää kovin kiinnostava intiaaneista puhuttaessa..
Ja puhuin täyttä peetä. Onhan minulla siouxeista parikin kirjaa, nimittäin Sitting Bullista. Utleyn kirja oli hyvä. Sen kaverina on sellainen pienempi kirjanen.



Pienimmät osiot, modoc, apachet ja subarktinen ovat tällä hetkellä kukin 15 - 20 kirjaa, subarktis kyllä tuplaantuu kun lukemattomista alkaa vyyhti purkaantua. Siouxeista on täysi loossi, eli noin 30 kirjaa, reilu puolet itäisiä ja/tai keskisiä dakotoja. Suurin kokoelma tähän asti luettuja Kaliforniasta, olisiko 70 kirjaa mikä ei sisällä omassa osiossaan olevia esihistoriaa/arkeologiaa, lisäksi jotain rajatapauksia on syvänteen puolella. Onhan niitä kertynyt vuosien saatossa, josko pikku hiljaa liikenne sisään olisi hiljenemässä?

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 11.07.2018 11:39

Haukka kirjoitti:Nyt meni sekoiluksi. Siis piti laittaa tämä tänne. Löytyypä oikeasta osoitteesta, jos myöhemmin hakee juuri tätä viestiä.
Haukka kirjoitti:Laitetaanpa tänne tämäkin, niin löytyy aiheen perusteella.
T. Tienpää kirjoitti: Taas pitäisi järjestellä uuteen uskoon, sillä hyllyihin on tungettu kirjoja pitkin ja poikin. Olen järkeillyt toimivimmaksi tavan, missä kirjat ovat teemoittain:
- lukemattomat omissa loosheissaan
- luonnontieteet/ilmastohistoria
- intiaanit ja ympäristö
- arkeologia
- väestötiede ja epidemiologia
- Mississippin itäpuoliset hommat
- siouxit
- pohjoiset ja keskiset tasangot
- eteläiset tasangot ja lähialueet
- apassi-touhut
- USAn intiaanipolitiikka (pakkosiirretyt kansat, neuvottelut & sopimukset, presidentit, tutkimusmatkat ym.)
- Columbian ylänkö ja luoteisalue
- modocit
- subarktinen (+ arktiset jutut)
- kalifornialaiset
- syvänne
- suomenkielinen osasto
Oli yllättävää, että TT:llä on oma kategoria siouxeille. Tuo edellyttää vähintään kolmea sioux-kirjaa ja se on jo aika määrä. Itselläni ei siouxeista ole muistini mukaan ainuittakaan kirjaa, mutta esim. apacheista on ainakin viisi. Suurin yksittäinen aihepiiri on Yhdysvaltain vapaussota. Myös siirtokunta-ajoista minulla on aika hyvä valikoima kirjallisuutta ja Suurilta tasangoilta ja Suurilta järviltä on useampia opuksia. Osavaltioista Texas on kärjessä, Aiheista sota, tutkimusmatkat ja kaupankäynti ovat hyvin edustettuina, kulttuuria ja ympäristöaiheita on tarjolla vähemmän. Vuosisadoista en hyljeksi mitään, mutta 1900-luku ei sinällään ole enää kovin kiinnostava intiaaneista puhuttaessa..
Ja puhuin täyttä peetä. Onhan minulla siouxeista parikin kirjaa, nimittäin Sitting Bullista. Utleyn kirja oli hyvä. Sen kaverina on sellainen pienempi kirjanen.
**********************************************************
**************************************************************
Tietysti täytyy meikäläisenkin saada äänensä huudeltua tähänkin aiheeseen.
Minulla noudattaa aika samoja aiheita kuin Haukallakin kirjoissa.

- 1600-lukua on aika paljon. Eri siirtomaiden historiaa ja tietysti niitä sotia on paljon myös. Lukumääriä en nyt laita koska ulkomuisti on surkea ja dementian vaivaaman ihmisraunion höpinää.

- 1700-lukua on todella paljon, niin Vallankumousta kuin myös Ranskalais-Intiaanisotia. Sitten on noita eri henkilöhahmo kirjoja aika laajasti, Rogersin Rangerit ym. Monesta eri Kansasta ja sodista samoin.

-1800 lukua on ehkä eniten, Tasankot niin Eteläiset kuin Läntiset. Comancheista 7.kirjaa. Apacheista 18 kirjaa. Siouxit 30 kirjaa, mukaan lukien Minnesota Massacre teema josta on 10 kirjaa. Wounded Knee 6. kirjaa. Cheyennet 10 kirjaa. Sitten on Custer osastoa 15. kirjaa. Crazy Horse 5. kirjaa. Sitting Bull 4. kirjaa ja kymmeniä eri taistelu- ja sotakirjoja. Kalifornian osastoa 20. kirjaa. Nyt meni tämä rehvastelu sekaisin ja minun on pakko laskea kotona paljonko noita kirjoja on oikeasti kasaantunut eri aiheista ja Kansoista ym.
Texasista on ainakin 25 kirjaa....... 1900-lukua ei oikeastaan viittä enempää. Suomenkielisiä on neljä. Kokonaislukumäärää täytyy laskea paljonko noita kirjoja oikein on kertynyt vuosien saatossa, about viimeiset 10. vuotta on eniten ostettu aikajakso.

Witko Hulmaani

Vastaa Viestiin