Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » To 31.05.2018 12:14

http://www.slate.com/articles/health_an ... pr-consent

Siis mielenkiintoista. Isorokko ei ole ollutkaan niin suuri tappaja kuin mitä aiemmin arveltiin. Tuokin artikkeli osoittaa syyttävällä sormellaan Leptospirosista, joka mitä ilmeisemmin pyyhkäisi Uuden Englannin rannikon intiaanit tieltään. Nyt alan todellakin uskoa winnebagojen joukkokuoleman syyksi tätä pirullista tautia, joka arrikkelin mukaan tappoi 9 Uuden-Englannin intiaania kymmenestä vuosien 1616 - 1619 välillä. Tautia tosin on myös epäilty keltakuumeeksi tai paiserutoksi, ja yleisesti se tunnettiin nimellä "Intiaanikuume". Uuden Englannin rannikolta ei ole pitkälti Suurille järville. Ehkäpä tautia levittävät rotat tekivät oman pyhiinvaellusmatkansa winnebagojen suureen kylään. Winnebagot ihastelivat outoja eläimiä, mahdollisesti jopa syöttivät niitä kuin lemmikeitä. Rotat kiittivät hyvästä vastaanotosta ja lahjoittivat winnebagoille tappavan taudin. Henkiinjääneet winnebagot lähtivät vaeltamaan pois Suurilta järviltä ja heistä tuli iowia, otoja ja missoureja. Sen vuoksi ranskalaiset eivät löytäneet winnebagoja mistään.

Pyhiinvarltajia ja Uuden Englannin intiaaneja.


Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » To 31.05.2018 19:29

Spirokeettoja kantavat tosiaan monet eläimet, esim. koirat. Leptospiroosi oli siis kotoperäinen Amerikoissa, mutta sitähän ei tiedä tuliko tuo 1616 alkanut sairaus eurooppalaisilta vaiko oman maan tuotoksena. 1200-luvulta alkaen kiihtyvä "kaupungistuminen" joka tapauksessa loi olosuhteet monien nk. ruuhkatautien leviämiselle P-Amerikassakin, vaikka suurin kylä, eli Cahokia näyttäisi olleen alle 20 000 asukkaan keskittymä, ja muut tietysti selvästi pienempiä. Paikallaan pysyvään asutukseen siirtymisellä oli hintansa.
Kirjoittelin tuohon uuteen Kajo'on hieman aiheesta, leptospiroosi mukaanlukien.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 01.06.2018 10:21

Ihmettelen miksi Intiaanien Metsästäjä Ben Wrightista ei ole minkään valtakunnan kirjaa kirjoitettu. Yksi ainoa kuva on miehestä. Moni kirja kyllä kertoo hänestä tai sivuaa häntä, mutta onko psykopaatin elämästä mitään kunnon tietoa olemassa edes. Esimerkiksi Benjamin Madleyn kirja An American Genocide sivuuttaa Ben Wrightia muutaman sivun edestä.

Kuva

James Kirkeristäkin on jopa kirja kirjoitettu Ralph Adam Smithin Borderlander ................ 416 sivua ja komea kovakantinen kirja jonka osti kaksi vuotta sitten.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 02.06.2018 10:49

Näyttäisi olevan saatavilla yksi kirja mitä olen mielenkiinnolla odotellut:
https://utorontopress.com/us/tracing-ochre-2


Kuva

Jossain vaiheessa pitää tuokin hommata, koostuu siis usean tutkijan esseistä/artikkeleista, mitkä koskevat beothukien katoamista.
Linkin alaosasta pääsee sisällysluetteloon.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 02.06.2018 17:04

Kirjahyllejen siivousurakka tuotti taas tulosta sillä käsiini sain tämän kirjan ja olen sen tilannut viime syksynä Amazonista. Kalifornian valloitusta ja kaikkien osapuolien näkemykset ovat kasassa, niin espanjalaiset, kuin amerikkalaiset ja eri emigrantti ryhmät sekä Nativein surullinen tarina. Vaikuttaa hyvältä yleistietokirjalta ja kookas kovakantinen 448. sivua Stephen Hyslop on saanut kokoon. Onhan näitä Kalifornian-aiheisia kirjoja jotain minäkin ostanut.
Tämä kirja on Vol 2 mutta ykköstä ei ole enkä ole edes nähnyt sitä.
Kuva

Tämä on minusta hyvä kirja Black Hawkin sodasta ja minulla on nämät kaksi kirjaa siiitä. On myös Utein Black Hawk-sota Utahiin mennä ja eri vuosilukuihin.
Olen nämät lukenut taannoin ja enkä muista kumpi oli parempi vai menikö sujut.

Kuva

Kuva

Tätä Utahin Black Hawk War-kirjaa olen joskus selaillut ja pitkä konfliktien aika alkoi v. 1865-1872 päättyi. Vähän on etäällä tämä tapahtuma. Täytyy selata vielä paremmin tätä 448 sivuista kirjaa jonka on John Petorson kirjoittanut. Adlibriksestä takavuosina ostettu.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 02.06.2018 17:56

Witko kirjoitti:Kirjahyllejen siivousurakka tuotti taas tulosta sillä käsiini sain tämän kirjan ja olen sen tilannut viime syksynä Amazonista. Kalifornian valloitusta ja kaikkien osapuolien näkemykset ovat kasassa, niin espanjalaiset, kuin amerikkalaiset ja eri emigrantti ryhmät sekä Nativein surullinen tarina. Vaikuttaa hyvältä yleistietokirjalta ja kookas kovakantinen 448. sivua Stephen Hyslop on saanut kokoon. Onhan näitä Kalifornian-aiheisia kirjoja jotain minäkin ostanut.
Tämä kirja on Vol 2 mutta ykköstä ei ole enkä ole edes nähnyt sitä.
Before Gold-sarjan ensimmäinen kirja on tämä:

Kuva

Minulla on tuo, mutta jostain syystä jäänyt lukematta. Todennäköisesti erittäin hyvä teos, ainakin muut Harwood Phillipsin kirjat ovat, ja kyllähän tuokin pitäisi ehtiä lukemaan.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 02.06.2018 19:49

Minulla on kaksi kirjaa myös George Harwood Phillipsiltä ja tämä eka on luettu ja kertoo Kaliforniasta ennen Kultarynnäköä ja oli aika hyvä luettava. Selkeä kirja. 224.sivua meni taannoin jouhevasti.
Kuva

Tätä on vasta selailtu ja tässä on taas menossa Kultarynnäkön vuodet. 238.sivua pitäisi saada luettua järkevässä ajassa, jos ei olisi noita muita lukemattomia odottamassa vuoroaan.
Kuva

Witko kuhnuri


P.s. Tämä kirja oli pienoinen pettymys kun uutena julkaisuna ostin sen. Sekava ja huonosti jaksotettu. Nimi lupasi paljon enemmän mitä odotin. Jotenkin on Nativet sivuroolissa tai sitten minä olen sivulukija. Kovakantinen ja tuo vanha piirros kannessa lupasi hyvää ja sivujakin oli 456. ,mutta se jokin uupuu.............Brendan Lindsay lupasi kyllä kannessa mielenkiintoiset ajanjaksot v.1846-1873. Tästäkin on jo muuten lähes kolme vuotta kun ostettu. Aika menee siivillä ja äijätkin siinä ohessa vanhenee(vain vähän).
Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 02.06.2018 20:12

Olen muuten huomannut että meikäläisellä alkaa pikkuhiljaa painottumaan Texasista Kalifornian suuntaan tuo kirjojen lukeminen ja ostaminen joskus ja minusta on hyvää vaihtaa uuteen maailmaan ja tapahtumiin minulla myös. Tietysti kaikki Nativet ovat mielenkiintoisia, mutta Siouxit ovat kyllä Apachein kera pitemällä tauolla. Tasankojen Kansoista Cheyennet ja Kiowat menevät vielä, vaikka ei heistäkään mitään uutta löydy, sillä suurin osa on tuota 1860-1880 väliset vuosikymmenet. Ajanjakso 1800-1860 olisi se mielenkiintoisempi aika näistä Tasankoista. 1600-ja 1700 vuosisadat ovat väliaikaisella jäähyllä, sillä pää ei kestä kovaa hyppimistä tai paremmin muisti.

Tämä erikoinen mutta kiehtova kirja joka Haukalla on myös. Täytyy taas vilkaista koska Creet ovat sitä mielenkiintoista porukkaa ja tässä Joachim Fromhold alkaa jo 1600-luvun loppupuolesta ja mukana ovat niin Creet, Assiniboinet, Blackfeet ym. Välillä Joachim on vallaton ja täytyy kahteen kertaan lukea mitä mies ajaa tekstissä esiin. Erikoinen mutta hyvä kirja silti ,koska Creeistä ei ole paljon kirjoja. Koko on reipas A 5. 178 sivua on tiheää tekstiä joten lukemista löytyy ihan kivasti.

Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 03.06.2018 11:24

Witko kirjoitti:Tätä on vasta selailtu ja tässä on taas menossa Kultarynnäkön vuodet. 238.sivua pitäisi saada luettua järkevässä ajassa, jos ei olisi noita muita lukemattomia odottamassa vuoroaan.
Kuva
Tuo on ehkä paras yksittäinen teos Amerikan vallan alkuajoista Kaliforniassa, toki siinä käydään paljon läpi polittiikkaa ja neuvotteluja, mutta juuri näistä muodostuu järkevä kokonaisuus mitä ja miksi intiaaneille tapahtui. Lisäksi tuossa on aika paljon kuitenkin yksityiskohtia myös konflikteista, erityisesti mieleen jäänyt Tenaya, Savage ja Yosemite. Madleyn kirjassa kyllä käydään lähes samaa rataa homma läpi, ja arvelen että Madley on tässä kohtaa tyytynyt aika pitkälti juuri Phillipsin kronologiaan.

Lindseyn ongelma lienee se, että kirja ei ole täysin kronologisessa järjestyksessä, mikä sekoittaa. Aika usein tällaisissa antropologien tutkimuksissa on samaa vikaa ja luettavuus kärsii. Madley on kyllä valovuoden edellä Lindsayta.

Itse sain Adovasion esihistorian päätökseen, ja aloittelin jo "suurta" projektiana silmällä pitäen tutustumaan cherokeiden ja anglojen yhteiseen historiaan. Alku on hyvinkin lupaava:


KuvaKuva

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 03.06.2018 19:22

Kuva

Tuo taitaa olla ainoa kirja, joka minulta löytyy, meinaan noista edellä luetelluista. Jotakin ihme sekoiluja Fromholdin kirjassa tai luettelossa on puhumattakaan tekstin ymmärrettävyydestä. Hän tietonsa tosin ovat täysin lähteistettyjä, mutta teoksen sisällön rakenne ja koko painoasu ovat vähän niin kuin juosten kustuja. Jossain 1690-luvun loppupuolen tapahtumissa (omassani sivu 77) Fromhold hyppää äkkiä navajoihin ja pawneihin ja alkaa kirjoittaa miten ranskalaiset pawnee-liittolaisineen surmasivat 4000 navajoa. Juttu jatkuu navajojen kostoretkellä. En vain tajua miten tuo liittyy kirjan aiheeseen, joka on läntiset creet ja heidän naapurinsa blackfeetit, assiniboinet, shoshonet, crowt ym. Tuntuu, että Fromhold unohtaa välillä missä mennään, ja palaa sitten taas alkuperäiseen aiheeseen välittämättä tarkastaa aiempia merkintöjään.
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 04.06.2018 14:33

Haukka kirjoitti:Kuva

Tuo taitaa olla ainoa kirja, joka minulta löytyy, meinaan noista edellä luetelluista. Jotakin ihme sekoiluja Fromholdin kirjassa tai luettelossa on puhumattakaan tekstin ymmärrettävyydestä. Hän tietonsa tosin ovat täysin lähteistettyjä, mutta teoksen sisällön rakenne ja koko painoasu ovat vähän niin kuin juosten kustuja. Jossain 1690-luvun loppupuolen tapahtumissa (omassani sivu 77) Fromhold hyppää äkkiä navajoihin ja pawneihin ja alkaa kirjoittaa miten ranskalaiset pawnee-liittolaisineen surmasivat 4000 navajoa. Juttu jatkuu navajojen kostoretkellä. En vain tajua miten tuo liittyy kirjan aiheeseen, joka on läntiset creet ja heidän naapurinsa blackfeetit, assiniboinet, shoshonet, crowt ym. Tuntuu, että Fromhold unohtaa välillä missä mennään, ja palaa sitten taas alkuperäiseen aiheeseen välittämättä tarkastaa aiempia merkintöjään.
**************************************************************
Haukka Haukka muista että Joachim-setä on vallaton pössytelijä ja muista narkoottisista aineista heroiini ja kokaiini ovat ne miedoimmat Sir Fromholdille, joka on metamfetamiinin suurkuluttaja ja Manitobasta aina Monreailiin ovat diilerit liemessä, kun ei tahdo suurkuluttaja Joachimille riittää tavaraa diilata. Kaikki Kanadan metsäseutujen hallusionaatiosienet herra on jo kyninyt mättäät tyhjiksi. Siksi tuo vallaton kirjoitustyyli ja Manitoban yläasteelta pöllitty Remongtonin kirjoituskone, ovat tappavan tarkkaa tulosta sekoilusta. Huomaa vielä että yläasteelta on varastettu yksi kirjoitusvihkonen ja salaa käytetty kopiokonetta luvatta saatana vie!

Melkoinen lapinlisä on tullut sieniveikolta 4 000 Navajoa, siinä mennään jo pienen Kansanmurhan tyyliin. Tuskinpa tällä alakuloisella Manitoban metsien vaeltajalla on edes tietoa hela Navajo Kansasta.

Tuima kuva siemnimies Joachimista
Kuva

Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 04.06.2018 15:21

Joko Joachim-setä on nähnyt kaiken vähintään kahtena tai sitten kyseessä on erään muun henkilön tekemä virhe. Tai ei välttämättä virhe ollenkaan tuo 4000 kuollutta navajoa. Nämä navajo-pawnee--ranskalais-sodat ovat lähtöisin 1900-luvun puolivälin intiaanikirjoittaja Mari Sandozilta. Fromhold nimittäin mainitsee lähteekseen Sandoz 1964 ja sivu 96. Se on siis mahdollisesti Mari-tyttönen joka on liioitellut. Vaikka Sandoz mielletään lähinnä novellistiksi hän oli hyvin perillä intiaanihistoriasta. Kaikki vain eivät arvostaneet häntä siksi, että hän oli nainen.

Ja voihan olla, että pawneet kertoivat Marille, että heidän esi-isänsä olivat tappaneet 4000 navajoa. Näin tieto lähti liikkeelle ja kulkeutui jatkuvassa tuiskeessa olevan Fromholdin korviin tai silmiin. Tämä oli niin kova juttu, että Fromholdin oli pakko ujuttaa se cree-teokseensa, vaikkei se liittynytkään millään lailla Kanadan rajalla tapahtuvaan sodankäyntiin.

Mari Sandoz, navajo-pawnee-tietäjä.


Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 05.06.2018 18:43

Kyllähän Fromholdin Cree-kirjassa oli sivulla 77 tämä maininta että Ranskalaiset ja heidän Pawnee-liittolaiset tuhosivat 4 000 tai siis tappoivat Navajoa ja seuraavana vuonna 1698 Navajot tuhosivat kolme Pawnee kylää. Taas v. 1699 Navajot tekivät raidin itään Pawneita ja Ranskalaisia vastaan ja paluumatkalla Navajot pysähtyivät markkinoilla Espanjalaisten kauppiaiden kanssa tekemään kauppaa orjista, jalokivistä, karbiineista, kanuunoista, ruutipulloista tai vastaavista, miekoista, liiveistä, kengistä ja messinkipannuista ym. Kehuivat vielä jopa Ranskalaisia urheudesta ja mitä he antoivat heidän Intiaaniliittolaisilleen. Joachimin teksti on kyllä paikoin vaikeata tulkittavaa kun mies on yläilmoissa, niin teksti hyppelee kuin hasispilvi.

Tämä orjakauppa oli todella kukoistavaa jo Espanjalaisten aikana Uudessa-Meksikossa sillä Navajot, Paiutet, Utet ym. olivat hyvää kauppatavaraa orjina ja varsinkin naiset sekä lapset olivat kova artikkeli, niiin Espanjalaisten kuin Ranskalaisten kauppamarkkinoilla ja Navajot harjoittivat samaa orjakauppaa ryöstämällä niin Eteläisiä Kansoja kuin myös Läntisten Tasankojen Kansojen Intiaaneja. 1650-1790 olivat varsin kukoistavaa aikaa juuri tälle orjakaupalle. Toki sitä jatkui pitkälle 1800-luvulle, mutta Navajot poistuivat kuvioista jo 1864 Pitkälle Marssilleen.

Mari Sandoz on kyllä arvostettu kirjailija ja minulla on kaksi hänen kirjaansa, lähes kulttiteosta, jotka ovat paljon mainetta niittäneet jo 1960-luvulla. Sandoz kuoli jo v. 1966, mutta hän on ollut uraauurtava kirjailija Intiaaneista, sillä hän teki tarkkaa tutkimustyötä niin Lakotoista kuin Cheyenneistä.
Tässä kaksi minun kirjaa Mari Sandozilta. 512 sivua Crazy Horsesta ja Lakotoista.
Kuva

Cheyennein maastamuutto v. 1878. Cheyenne Autumn, 284 sivua.
Kuva

Tässä tämä Mari Sandozin kirja jossa on tuo Fromholdin lähde haettu ja vaikka luku on kova niin voi olla että noin varhaan kuin v. 1697 suuri Navajo Kansa on tämän menetyksen kestänyt. He olivat hyvin väkirikas Kansa jo 1600-1700 vuosisadoilla ja nykyään heitä on jo yli 300 000 l. isompi kuin Cherokee Kansa, johon nyt kyllä pääsee aika helposti kirjoille. Muistan toisesta kirjasta Michael Obergin American Native A History, jossa sanottiin että lähes 14 000 Crowta kuoli Isorokkoon v. 1790. Tämäkin oli totta, vaikka alussa oli hyvin skeptinen tuon lukumäärän takia. V. 1805 Crowt kertoivat trappereille että tämän isorokko epidemian johdosta heidän väkilukunsa oli pudonnut 14 000 lähelle 4 000. Isorokko niitti kovaa tuhoa Montanassa 1790-1800 luvun alkupuoliskoon asti monen Montanassa asuvan Kansan keskuudessa. Vaikka tuossa olisi vähän heittoa ylöspäin niin paljon Croweija kuoli. Tuo Navojen kuolinmäärä voi olla vähän yläkanttiin, sillä kuka ne on laskenut tuohon aikaan tarkasti, mutta varmasti suuntaa antavia ovat.

Mari Sandozin 384. sivuinen kirja The Beaver Men: Spearheads of Empire.
Kuva

Tässä suoraan tämä lähde Sandozin kirjasta josta Fromholdsen otti:
https://books.google.fi/books?id=tUumaI ... 97&f=false

Tuntuu olevan aika mielenkiintoinen kirja ja löytyy Adlibreksestä ja hinta on 13 euroa. Taidan tilata itselleni jo heti saman tien. Vaikka on noita Fur Trade-aiheisIa kirjoja joitakin, niin tämä on myös mielenkiintoinen aihepiiri aina ollut. Kiehtovat vuosisadat. Tilaukseen meni.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ke 06.06.2018 17:11

Manaaminen ilmeisesti tehosi, sillä Amerikan Amazonista viime viikon maanantaina lähetetty A Passion for Nature, The Life of John Muir tuli perille.
Tällä hetkellä ei ole mitään tulon päällä, mutta yhden loppuvuodesta ilmestyvän lisäsin muistilistaan:


Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 06.06.2018 19:22

T Tienpää kirjoitti:Manaaminen ilmeisesti tehosi, sillä Amerikan Amazonista viime viikon maanantaina lähetetty A Passion for Nature, The Life of John Muir tuli perille.
Tällä hetkellä ei ole mitään tulon päällä, mutta yhden loppuvuodesta ilmestyvän lisäsin muistilistaan:


Kuva
**********************************************************
Nyt kun tilasin tuon Mari Sandozin kirjan niin ei ole aikomusta myöskään tilata mitään tänä vuonna, koska nyt on pakko alkaa lukea myös kirjoja joita on kivasti jonossa odottamassa lukuhetkiä. Eikä sitä paitsi Amazonin uutuksissa ollut mitään oikein kiinnostavaa uutta kirjaa.

Witko

Vastaa Viestiin