Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Pe 04.05.2018 15:58

Sössin kirjoittamani viestin johonkin, mutta Rogue joen kansoista piti muutama sananen laittaa. Sekalaista sakkia tosiaan, eurooppalaistaustaiset kutsuivat rogueiksi useita ryhmiä aina Kalifornian shastoista Oregonin tututneihin, umquaihin, takelmiin ja moniin pieniin heimoihin. Puhuivat useita kieliä ja murteita athabaskan, hokan ja penutian kieliryhmistä/perheistä.
Pelkästään umpquaina tunnetut heimotkin puhuivat täysin toisistaan poikkeavia kieliä, ja kuitsh/kalawatsetit etunenässä olivat varsin vihamielisiä valkonaamoille jo 1820-luvulla:
https://en.wikipedia.org/wiki/Umpqua_people

Tuo Schwartzin kirja on melko hyvä, mutta mielestäni sujuvampi on Beckhamin teos Rogue-sodista. Douthit käsittelee varsin paljon myös tuota aikaa ennen sotia ja Ben Wrightin tarinaa siinä ohessa.
Pidän alueen kulttuurista ja historiasta, tuollaista karujen vuoristometsien kovaa meininkiä.


KuvaKuva

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ke 09.05.2018 14:56

Witko kirjoitti: Kuva
Postilaatikosta löytyi tänään Bookdepositoryn viime viikolla lähettämä Modoc-kirja. Nopealla vilkaisulla helppo todeta visuaalisesti ihan asialliseksi, teksti on sopivasti sijoitettu sivuille eikä liian tiheään ahdettu, kuvitusta löytyy sekä vanhoja mv-kuvia, että uudempaa värikuvaa Lava Bedsin maisemista. Ei huonolta vaikuta, todennäköisesti lukaistavissa aika nopsasti, mutta katsotaan säästetäänkö hetki kun juuri tuo toinen Modoc-sotakirja tuli lukaistua.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 15.05.2018 19:55

Kelit ovat upeat ja siksi on ollut vähän aikaa kirjoitella saatika lukea, sillä veneily on vienyt kaiken vapaa-ajan. Kyllä kelit vielä muuttuvat ja taas on aikaa alkaa kinkeri show must go on ja Haukkakin pääsee pian takaisin kehiin.

Tuollaiset kirjat bongasin hyllystäni ja status" ei luettu", mikä on tuttua kauraa minulle. Michael A. McDonnell on ollut pahanteossa ja 416 sivua kovakantisena. En kyllä muista koska olen kirjan tilannut about kaksi vuotta tai vuosi. Suurten Järvien Kansojen historia kyllä kiinnostaa ja on myös sotia mitä näin äskeisellä pikaselauksella huomasin.

Kuva

Michael Witgeniltä on tämä jonkin sortin kulttuuriteos tullut ostettua ja vähän oli kuivan tuntuinen mitä näin pikaselasin sivuja ja kokoa on kyllä hyvin 456.
Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 20.05.2018 15:10

Sain Isenbergin loppuun, ihan hyvää tietoa, mutta selvästi yksi osuus oli yli muiden, eli hydraulisen kaivosteollisuuden alkaminen Kaliforniassa. Punapuita ja metsäteollisuutta käsittelevä osuus oli myös mielenkiintoinen, muut jäivät tasoltaan näistä. Modoc-sotaakin käsiteltiin laidunmaa-alueiden yhteydessä melkoisesti, mutta vanhaa tietoa itselle eikä ehkä siksi säväyttänyt.

Seuraavaksi pitää saada jotain kevyempää puurtamisen tilalle, Silver Man menoon ja päälle ehkä iso, mutta runsaasti kuvitettu teos esihistoriasta:


KuvaKuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 26.05.2018 10:36

Oli aika siivota kirjahyllyjä ja taas kaksi hyvin erilaista kirjaa tuli esiin ja ei mitään tarkkaa muistia koska olen tilannut, about 5-6 vuotta sitten.
Nähtävästi Kalifornian Kansat ovat olleet minullakin esillä pienenmässä mittakaavassa. Antropologiaan ja arkeologiaan perehtynyt naiskirjailija Betty Goerke on kirjoittanut kirjan Chief Marinosta. Aika paljon kuvitusta ja uudempia valokuviakin löytyy tästä 1800-luvun alkupuoliskolla eläneestä Coast Minowaki Kansan päälliköstä Marinosta tai Marinista. Täytyy ehtiä lukaisemaan tämä aika hyvän kokoinen kirja ulkoasultaan ja sivuja on 288.

Kuva

Tälläinen herkku löytyi kovakantisena myös ja tämä täytyy ottaa lukemiseen, koska aihepiiri on mielenkiintoinen. 1850-lukua mennään ja itse Jeff Davis ja Lee, Hook esiintyvät Eteläisten Tasankojen Intiaanisotiin ja pääsääntöisesti Comancheja ja Kiowia vastaan. Kirja on hyvin kookas ja sivujakin on James Arnold saanut 384. Tämä Toinen Ratsuväkirykmentin perustettiin v. 1855 ja eliittijoukoksi. En tajua miksen ole huomannut tätä kirjaa hyllyssä, sillä olemme aika paljon käsitelleet juuri tuota Texasin aluetta 1800-luvusta.

Kuva

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 26.05.2018 12:27

Witko kirjoitti:Tälläinen herkku löytyi kovakantisena myös ja tämä täytyy ottaa lukemiseen, koska aihepiiri on mielenkiintoinen. 1850-lukua mennään ja itse Jeff Davis ja Lee, Hook esiintyvät Eteläisten Tasankojen Intiaanisotiin ja pääsääntöisesti Comancheja ja Kiowia vastaan.
Saisi joku kirjoittaa tonkawien historiastakin kunnollisen kirjan, jotenkin nämä nk. suurten intiaanisotien "sankarikansoja" vastaan/amerikkalaisten puolelle asettuneet altavastaajat kiinnostavat ainakin minua huomattavasti paljon enemmän kuin iänikuiset apassit, komansit ja siouxit.
Tonkawista ilmestyi hiljattain kirja, mutta se käsitteli lähinnä tonkawien kieltä ja myyttejä.

Silver Man lopetetaan tänään, ja aika mukava kirja winnebago/Black Hawk-sotien aikakaudesta, ei voi haukkua.


Kuva

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 26.05.2018 12:30

Witko kirjoitti:
Kuva
Eli toivottavasti tuossakin on jotain juttua teksasilaisten puolella/oppaina toimineista intiaaneista, tonkawat, lenapet, seminolet ym.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 26.05.2018 13:16

T Tienpää kirjoitti:
Witko kirjoitti:
Kuva
Eli toivottavasti tuossakin on jotain juttua teksasilaisten puolella/oppaina toimineista intiaaneista, tonkawat, lenapet, seminolet ym.
***************************************************

Olet oikeassa että nämät iänikuiset Apachet, Siouxit ja Comanchet ovat kirjallisuudessa 90% esillä. Luulisi suuren yleisön vaativan jotain muitakin Kansoja esiin. Totuus on että exe. Tonkawat ym. vastaavat pienet Kansat eivät ole mediaseksikkäitä. Kickapoot jotka olivat todellisia joka paikan gerilloita, niin tasan kaksi kirjaa heistä on tehty. Monissa kirjoissa tokin heistä kerrotaan. Arnoldin James on tehnyt kulttuuri teon kirjassaan Jeff Davis's Own, sillä mukana on niin Caddot, Tonkawat, Takawanit, Delawaret ja Seminolet. Delaware scoutista Jim Shaw aka Bear Headista ja hänen 15. Delaware scoutista on juttua. Delawaret oli adoptoineet Jimin nuorena Caddoilta Texasissa. Jim oli iso mies yli kuusi jalkaa pitkä, viisikymmenissä oleva lihaksikas mies. Nythän kirja sai lisää potkua kun nämät Kansat olivat vähän myös esillä. Luentaan.

Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » La 26.05.2018 15:05

Witko kirjoitti: Olet oikeassa että nämät iänikuiset Apachet, Siouxit ja Comanchet ovat kirjallisuudessa 90% esillä. Luulisi suuren yleisön vaativan jotain muitakin Kansoja esiin. Totuus on että exe. Tonkawat ym. vastaavat pienet Kansat eivät ole mediaseksikkäitä. Kickapoot jotka olivat todellisia joka paikan gerilloita, niin tasan kaksi kirjaa heistä on tehty. Monissa kirjoissa tokin heistä kerrotaan. Arnoldin James on tehnyt kulttuuri teon kirjassaan Jeff Davis's Own, sillä mukana on niin Caddot, Tonkawat, Takawanit, Delawaret ja Seminolet. Delaware scoutista Jim Shaw aka Bear Headista ja hänen 15. Delaware scoutista on juttua. Delawaret oli adoptoineet Jimin nuorena Caddoilta Texasissa. Jim oli iso mies yli kuusi jalkaa pitkä, viisikymmenissä oleva lihaksikas mies. Nythän kirja sai lisää potkua kun nämät Kansat olivat vähän myös esillä. Luentaan.
Vilkaisin myös kirjan indexiä, ihan kohtuullisen kiinnostavan oloinen.
Nyt kun tuota Siver Mania lukenut, koitin hakea kirjoja winnebagoista, vaan yllätysten yllätys, eipä juuri mitään löydy muutamaa autobioa ja kansanperinnettä lukuunottamatta. Kuvittelen että edes yksi järkevä kronologi historiasta löytyisi, mutta väärässä olin. Radinin noin 1900 kirjoittama kulttuuriantropologian teos on varmasti ihan ok, mutta kiinnostaisi myös winnebagon edesottamukset pakkosiirtojen jälkeen Minnesotasta ja Nebraskasta. Siouxeja vastaan joku poppoo toimi amerikkalaisten oppaina.
Tällainen 40-sivuinen vihko löytyi, mutta ei saatavilla euroopasta:


Kuva

Idän intiaanit lännessä aiheesta onneksi löytyy ihan hyviä teoksia, mutta tosiaan tonkawat, omahat, winnebagot ym. olisi mukava nähdä omissa kronologeissaan. Tässä myös yksi alustavasti kiinnostavan oloinen kirja:

Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » La 26.05.2018 18:15

Winnebagot loistavat poissaolollaan kirjamarkkinoilta. Heitä on yhteensä tänä päivänä n. 7 000 Wisconsinissa ja Nebraskassa. Ho-Chunkit kunnostautuivat I Maailmansodan verisillä tappotantereilla ja tässä yksi hyvin kuuluisa sellainen:
Kuva

Ojibwaysta on yksi kirja itselläni ja sen on kirjoittanut niin sekavasti William Warren että ei pirukaan saa tolkkua tämän Ojibway kirjailijan jutuista. Warren on saanut kasaan kyllä 458.sivua, mutta................
Kuva

Tälläisen kirjan ja pienen Kansan tarinan kertova oli ihme löytö tänään hyllystäni. Arkeologi ja antroplogi Martha Blake oli saanut kasaan 384 sivua Iowaista juttua. Ho-Chunk Kansaa lähellä. The Ioway Indians. Ei mitään tajua koska olen näitä erikoisempia kirjoja tilaillut. On se hyvä että on muutakin käsillä kuin Wounded Knee ja Sand Creek. Minulla on kyllä eri päällikannella tämä Ioway Indians kirja.
Kuva

Minulla on tämä kansi. Löysin AbeBooksin sivuilta sen. Sisältö tietysti sama.
Kuva

Tämä 2016 vuonna tilattua ja ilmestynyttä kirjaa Bakerin humalassa tehtyä Verilöylyä Marias Riverillä täytyisi myös lukea jossain välissä. Komea kovakantinen kirja ja sivujakin on 336. Aihe on tuttu, mutta Piegan Blackfeetien kannalta tuhoisa Verilöyly isorokosta kärsivän Kansan kylään ja väärän bandin vielä.
Kuva

Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 28.05.2018 12:28

Eivätkähän iowat ja winnebagot olleet alun perin samaa siouxien murretta puhuvaa kansakuntaa, joka asui laajoilla alueilla Wisconsinissa ja sen ympäristössä. Isä Jean Nicolet oli tiettävästi ensimmäinen ei-intiaani, joka tapasi winnebagot. Tuo sattui vuonna 1634 ja Nicoletin mukaan winnebagoja saattoi olla jopa 20,000. Mahtoikohan tuohon arvioon majtua myös iowat, otot ja missouriat, jotka saattoivat vielä tuolloin olla osa winnebagoja.

Olihan tuo Nicoletin vierailu pelättyjen winnebagojen luona melkoinen itsemurhatehtävä, mutta Nicolet selviytyi kuin selviytyikin matkastaan ehjin nahoin. Mielenkiintoista olisi lukea pitkä winnebagojen historia 1600-luvulta eteenpäin, sillä varsinkin tuohon 1600-lukuun mahtuu paljon. Ketkä tuhosivat winnebagot vai oliko suurin tappaja eurooppalaisten kulkutaudit? Asiasta ei liene ainakaan täyttä varmuutta, sillä kukaan ei oikein ole uskaltanut tai halunnut ottaa tehtäväkseen tutkia suurennuslasilla winnebagojen historiaa. Sinänsä vahinko, sillä tämä kansa on eräs 1600-luvun kiinnostavimmista..

Itsemurha-kandidaatti Nicolet saapuu winnebagojen kylään.


Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 28.05.2018 18:35

Haukka kirjoitti:Mielenkiintoista olisi lukea pitkä winnebagojen historia 1600-luvulta eteenpäin, sillä varsinkin tuohon 1600-lukuun mahtuu paljon. Ketkä tuhosivat winnebagot vai oliko suurin tappaja eurooppalaisten kulkutaudit? Asiasta ei liene ainakaan täyttä varmuutta, sillä kukaan ei oikein ole uskaltanut tai halunnut ottaa tehtäväkseen tutkia suurennuslasilla winnebagojen historiaa. Sinänsä vahinko, sillä tämä kansa on eräs 1600-luvun kiinnostavimmista..
Winnebagot sotivat erityisesti illinoisien kanssa 1600-luvulla ja olivat mitä ilmeisimmin itse syypäitä kurmotukseensa, kerrotaan että illinoisien lähetettyä muutaman sataa soturiaan solmimaan rauhaa winnebagojen kanssa, nämä pettivät illinoisit ja vangitsivat sekä kiduttivat kuoliaaksi rauhanlähettiläät. Tästä alkoi verinen kostosota, minkä myötä winnebagot menettivät suuren osan populaatiostaan. Kerrotaan myös jopa 500 winnebago-soturin hukkuneen näiden ollessa sotaretkellä, mene ja tiedä...

Joka tapauksessa tuo arvio alkuperäisestä väkiluvusta pyörii 8000 ja 20 000 välillä, ehkä realistisinta on pitäytyä kymppitonnin paikkeilla tai alle. Nicoletin 5000 soturia kuullostaa humpuukilta, millä se ne olisi laskenut? Ehkä winnebagot kehuskelivat itse tällaisilla luvuilla aiheuttaakseen pelkoa, ja todellinen luku oli jotain ihan muuta?

Heikentyneiden winnebagojen tilannetta ei tietysti helpottanut se, että monet kansat pakenivat majava/irokeesisotia juuri heidän alueelleen kuluttaen luonnonvaroja ja levittäen tauteja.

Minulle on ikuisesti piirtynyt verkkokalvolle piirros 1800-luvun alun winnebago-soturista, asusteet olivat sekoitus metsäseutuja ja tasankoja, nahkaa, rimpsuja, metsäseuduille tyypillisiä helmikoristeita ja kurttuunommellut mokkasiinit. En löytänyt kuvaa, mutta laitetaan hieman myöhemmältä ajalta:


Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 30.05.2018 20:07

Winnebagot eivät ole olleet nähtävästi linssiluteita, sillä vähissä on vanhat valokuvat heistä. Tälläisen löysin ja kuva on saamarin pieni.

Standing Buffalo vuosi olisi 1865,Winnebago aka Ho-Chunk.
Kuva

Little Hill, Winnebago
Kuva

Tuo on tuttu juttu, tarkoitan tätä hukkumista Michigan-järvellä myrskyssä. Luku vaihtelee 500-600 soturia, joten melkoinen menetys on ollut jos on totta. Toiset sanoivat että oli sotaretkikunta menossa Meskawien aka Foxien kimppuun ja toinen taas Saukien kimppuun. No aika lailla samaa seurakuntaa ovat.

Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Haukka » To 31.05.2018 09:22

[quote=""Lee Sultzman (Winnebago History)"]Crossing Lake Winnebago in canoes to attack the Fox, the Winnebago were caught in a storm and 500 warriors were drowned. The three largest Winnebago bands then drew together into a single village - a traditional defensive measure in times of war, but it proved to be a death trap. 12,000 people in a confined space was the perfect conditions for the epidemics which accompanied the refugees to Wisconsin, and they struck the Winnebago with devastating effect. Smallpox has been blamed, but the Winnebago say the disease turned their people yellow suggesting it was something else.[/quote]
http://www.dickshovel.com/win.html
Siis ei isorokkoa ollenkaan. Keltakuumettako, tuskinpa vain. Näitä epidemioita olisi syytä selvitellä tarkemmin, sillä isorokon nimiin menee tuhansia kuolleita, jotka ovatkin menehtyneet johonkin muuhun tautiin. Sultzmanin tieto on vanhaa, mutta varmaankin hänellä on ollut lähteensä. Määrät lienevät suuntaa antavia, ja 12 000 tuntuu liioittelulta.

Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » To 31.05.2018 11:50

Haukka kirjoitti:Siis ei isorokkoa ollenkaan. Keltakuumettako, tuskinpa vain. Näitä epidemioita olisi syytä selvitellä tarkemmin, sillä isorokon nimiin menee tuhansia kuolleita, jotka ovatkin menehtyneet johonkin muuhun tautiin. Sultzmanin tieto on vanhaa, mutta varmaankin hänellä on ollut lähteensä. Määrät lienevät suuntaa antavia, ja 12 000 tuntuu liioittelulta.
Maksa ja munuaiset pettivät, voisi olla Weilin tautia, eli leptospiroosia. Siis samaa tautia mitä on viimeksi arveltu Uuden Englannin 1616 - 1619 sairauden syyksi. Voi olla toki jotain muutakin, mutta paikallinen ongelma ja viittaa ympäristön saastumiseen.

Vastaa Viestiin