Valokuvia menneisyydestä

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 13.03.2018 15:23

Kovan luokan Kiowa on ollut tämä Sun Boy aka Pai-talyi ja Nye kirjassaan mainitsee hänet yhdeksi merkittävimmiksi Kiowa johtajista. Vanhaliiton miehiä. Uskon että tämä sinun listasi on totta jonka luin ja ei mies pelkkää taidetta tehnyt tai onhan tappaminenkin taidetta.
Oli v. 1879 kosto raidilla vielä mukana, jossa kostettiin Au-to-tainten kuolema, jonka Texasin Rangerit tekivät v. 1878 Red Riverillä.
Sun Boy oli yksi monista merkittävistä Kiowa päälliköistä talvella v. 1872 Kiowain delegaatiossa Washingtonissa.

Kesällä-1872 oli sitten eri meininki päällä Sun Boylla. Hän ja Bird Bow aka T'ene'zepto joutuivat humalapäissään tappeluun keskenään ja Sun Boyn pinna paloi pahasti. Hän otti jousen ja ampui Bird Bowin kuoliaaksi. Jotkut Meksikolaiset olivat salakuljettaneet viskiä Kiowille.
V. 1876 Sun Dancen aikana Meksikolaiset tosiaan varastivat kaikki Sun Boyn hevoset. En löydä suoraa kostoa tai mitä tästä seurasi vai oliko tuo v. 1879 raid myös samassa kostossa.Hän kuoli syksyllä vuonna 1888 Eonin-leirillä Mount Scottin luoteisosassa ja sanottiin että hän oli viimeinen vanhan ajan puhvelinmetsästäjä ja sotapolut käynyt läpi kaikissa eri heimosodissa mm. siis juuri noissa mistä Haukka teki listan.

Sun Boy Soulen valokuvassa.V. 1872.
Kuva

D.Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » To 15.03.2018 21:45

Upea otos Nashvillestä sisällissodan aikaan. Rakennus kuvassa on joko sairaala 11 tai 15. Molemmat näistä sairaaloista oli omistettu sukupuolitaudeille, mutta hoidettavia miehiä ja naisia ei voinut ottaa samaan rakennukseen. Näin ollen numero 11 oli prostituoiduille ja numero 15 miehille.

Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 16.03.2018 15:11

Upean kuvan Haukka oli hakenut menneisyydestä. Tässä vähän karumpi kenttäsairaala Syyskuussa-1862 ja paikkana Antietam. Yhdysvaltain historian verisin yhden päivän taistelu yli 22,000 kuollutta ja haavoittunutta yhden päivän aikana noin 12. tunnin sisään. Kuvassa näkyvä maissipelto oli yksi verisempiä taisteluita käyty paikka tuona Syyskuun aamuna.
Kuva

Tässä olllaan jopa neljän seinän sisällä Unionin sairaala Camp Alexandria

Kuva

Tuonen satoa, Gettysburg v. 1863.
Kuva

D.Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » La 17.03.2018 16:00

Pysytään toki sisällissodassa, vaikka en aiheesta paljon tiedäkään. No lukemalla oppii. Eräs tärkeä innovaatio kyseisessä sisällissodassa (tai sinänsä jo vanha keksintö) oli rautatie. Pohjoisvaltioilla oli rautatietä sodan alkaessa jo 22,000 mailia, mutta etelävaltioilla vaatimattomat 9,000 mailia. Eivätkä nämä rautatiet olleet vertailukelpoisia. Pohjoisten raideleveys elikä ”Standard Gauge” oli kaikkialla sama, kun taas etelässä ei voinut puhua standardimitoista mitään. Heikäläisten rautatiet olivat lähinnä sekava rykelmä erilevyisiä radanpätkiä. Jos matkustaja halusi tehdä pidemmän matkan, hänen oli käytettävä useita eri ajoneuvoja päästääkseen perille. Etelässä toki osattiin tehdä jotakin, mutta paljon rahaa syönyt rautatie oli jokseenkin hyödytön. Rohkeimmat ivasivat sitä ja käskivät ottaa oppia Pohkoisvaltioilta, joiden junissa sotilaat saattoivat kulkea pitkänkin matkan.

Kuvassa tyylikäs De Witt Clinton, joka valjastettiin yhtenä ensimmäisistä rautahummista vaunujen eteen. Tämä humma liikennöi vuodesta 1831 eteenpäin New Yorkissa. Valmistajan mukaan veturin huippunopeus ei ollut päätähuimaava, mutta se liikkui kuitenkin eteenpäin enemmän kuin taaksepäin.

Vauhtihirviö De Witt Clinton
Kuva

Ja tuossa sen edeltäjä Stourbridge Lion v. 1929. Tekijänsä hämmästyttävän hieno taidonnäyte sekin.

Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » La 17.03.2018 20:23

En minäkään ole mikään Amerikan Sisällissodan spesialisti ,mutta myönnän että se on Nativein jälkeen mielenkiintoisin aihe ollut jo yli 20.vuotta. Luin joskus paljonkin kirjoja Amerikan Sisällissodasta ja eri taisteluista sekä gerilla-ryhmät kiinnostivat aika paljon. Pohjoisen teollisuus oli se yksi suurin syy miksi sota kääntyi koko ajan Pohjoisten hallintaan ja lopputuloksena oli Etelän häviö, koska Etelän teollisuus perustui paljon puuvillaan myyntiin ulkomaille ja kun Pohjoinen sai kauppasaarron kunnolla käyntiin, niin se oli pahinta myrkkyä Etelälle. Taktisesti Konfederaation komentajat olivat paljon pätevämpiä kuin Unionin vastaavat virkaveljet. Robert Leessä kulminoitui Etelän taistelutaito, vaikka Lee teki pahan virheen juuri Gettysburgissa.

Kenraali Shermanin "poltetun maan taktiikka" puri pahasti Konfederaatioon ja itse Grant antoi täysin vapaat kädet Shermanille joka oli tuhoamissodan mestari, mikä nähtiin myös kyllä Intiaaneja vastaan 1860-1870 luvuilla. Tämä jo Amerikan Vallankumouksessa oleva keksintö oli Amerikan Sisällissodassa salattuna pidetty ase ja juuri Konfederaatio halusi kehittää sitä ensin, koska sillä yritettiin rikkoa Unionin kauppasaartoa. Sukellusveneiden historia Sisällissodassa on aika mielenkiintoinen aihe ja siitä ei ole paljon kirjoiteltu ja yksi syy oli että Konfederaatio kehittiteli ensimmäisen sukellusveneen ja se piti tehdä muotoseikkojen takia salassa l. itse armeija ei saanut olla osallisena vaan siviilien vastuulla.

Konfederaation torpedovene David. Miinaan ajaneena.
Kuva

Tämä oli kuuluisin Konfederaation sukellusvene H.L. Henley (1863-1864) .
Kuva

Tässä nykypäivänä H.L Hunley Etelä-Carolinassa entisöintiä tehdään.
Kuva

D.Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 19.03.2018 21:41

Tuota Witkon esittelemää etelävaltioiden sukellusvene H. L. Hunleytä ei voi ohittaa ihan noin vain. Tuo pinnan alla vaaniva vesipeto nimittäin upotti Pohjoisvaltojen USS Housatonicin

Kuva

Upottaminen sujui nopeasti. Sukellusveneen keulaan rakennettu ja miinalla varustettu puomitorpedo iski voimalla kuvassa olevan potkuri-purjealus Housatonicim kylkeen. Housatonic yritti rimpuilla hetken, mutta upposi muutamassa minuutissa Charlestonin satamaan, kun Vesipeto H. L. Hunley miehistö peruutti pois ja räjäytti miiinan mekaanisesti. Jokin oli kuitenkin mennyt pieleen sillä sukellusvene ei kyennyt palaamaan tukikohtaansa. Charlestonin lahdella sukellusveneen miehistö käsitti vesipedon vetelevän viimeisiään. Syystä tai toisesta tähän Etelävaltioiden ylpeyteen oli tullut vuoto. Miehistö ei ilmeisesti ehtinyt tehdä mitään, vaan hukkui sukellusveneen mukana. Torpedoitu Pohjoisvaltioiden alus vei mukanaan viisi miestä.
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 20.03.2018 19:32

Muistelen hyvin kun puhuimme vakoojista Amerikan Vallankumouksessa ja naispuolisista sellaisista. Yhdysvaltain Sisällissota ei ollut mitenkään poikkeus. Niin Konfederaation kuin Unionin puolella heitä oli ja he olivat rohkeita naisia, koska kiinni jääminen tiesi kuolemantuomiota yleensä.

Tässä kaunis Unionin vakooja Pauline Cusham joka sai Brevet-Majurin arvonimen sodan loputtua, mutta hänen loppuelämänsä meni kurjasti, sillä hän otti morfiinia yliannostuksen v.1893 tehden itsemurhan. Nuorena hänen jaloissaan pyörivät Konfederaation Kenraalit ja näyttelijänä hän oli suosittu teatterilavalla. Hänellä oli uskomattoman hyvä muisti , sillä hän pystyi painamaan mieleensä eri sotilastietoja Etelän joukkojen asemista, aseistuksesta ja sotilas vahvuuksista. Kerran hän piilotti kenkäänsä taistelukartan, joka tapahtui Kesäkuussa v. 1863 kun hän vieraili Konfederaation Kenraali Braxton Braggin leirissä. Hänen tekonsa kuitenkin huomattiin ja vaikka hän käytti kaiken naisellisen charminsa ja näyttelijäntaitonsa, niin Kenraali Bragg syytti häntä vakoojaksi ja tuomio oli kuolemantuomio hirttämällä. Hän sairastui kuitenkin ennen tuomion käytäntöönpanoa ja lisäsi siihen vielä kunnon näytelijänlahjansa tehden itsensä vielä sairaammaksi kuin oli.

Hänen uskomaton onnensa jatkui sillä Unionin joukot hyökkäsivät yllättäen alueelle ja Konfederaation joukot jättivät hänent taistelualueelle ja Unionin joukoille.

Tässä tämä tummaverinen rohkea Jenkki tyttö vaikka olikin syntynyt syvässä Etelässä v. 1833 New Orleansissa.
Kuva
Kuva

D. Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » To 22.03.2018 19:05

Pohjoisvaltioilla oli kieltämättä joitakin kovia naisvakoilijoita. Itse olen enemmän Etelävaltioiden heppuja. En minä orjuutta ihannoi, mutta jotenkin Konfederaatissa oli enemmän rosoa. En tiedä tarkalleen keitä nämä jäyhät veikot ovat nimeltään, mutta he uskoivat asiaansa.

Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 23.03.2018 18:45

En matki nyt Haukkaa, mutta minulla on ollut aina Amerikan Sisällissodassa Konfederaatio suosikkina ja se johtuu juuri tuosta kovasta taisteluasenteesta ja todella kotikutoiset miehet. Sotilaina ja komentajina he olivat Unioniin verrattuna ylivoimaisia ja heidän gerilla-sissit olivat juuri tuo päättäväisyyden perikuva. Jos nyt joku sanoo että mitä ihannoimista oli William " Bloody Bill" Andersonissa tai William Quantrillissä, niin kyllä Jenkkien Jawhawkerseissä oli yhtä julmia ja ihmisen elämästä piittamattomia sissejä. Pohjoinen voitti sodan koska ylivoima ja teollisuus ottivat niskalenkin ja tietysti tuo orjuus painoi ulkomaailman silmissä. Ei silti orjien asema paljon parantunut v. 1865 Pohjoisen voiton jälkeen. Ei tarvinnut olla enään plantaaseilla, mutta ihmisarvoa eivät saanet Jenkeiltä sen paremmin. Vakoojatar Pauline Cusmanin valitsin ulkonäön takia en Unionin.

Tässä Etelän gerillajoukkoa. Missourin Partisan Ranger ja kuvassa kolme kovaa miestä, Dave Pool, Archie Clements & Bill Hendricks.
Kuva

Tässä Quantrilli Riders Kapteeni George Todd ja sileäposkinen vielä Bloody Bill Anderson
Kuva

Tässä harvinainen kuva Amerikan Sisällissodasta, koska kyseessä on Konfederaation sotilaat valmistautumassa kovaan taisteluun Bull Run tai Manassas. En tiedä onko menossa Ensimmäinen 21.08.1861 käyty Taistelu Bull Run vai 28.-30.08.1862 käyty Toinen Taistelu Bull Run. Joka tapauksessa Konfederaatio voitti molemmat taistelut.


Kuva

Tässä maastoa taistelun jälkeen.
Kuva

D.Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 11.04.2018 14:05

D. G. Witko on aina silloin tällöin laittanut tänne vanhoja daguerreotypen-kuvia. Jatketaan ambrotype-kuvilla, joita harrastettiin 1850-luvulla. Pähkinöissä sellainen jo olikin näytillä ja tuossa lisää. Nämä kuvat ovat kai lasin alla, mutta jokuhan niitä on käsitellyt ja laittanut otoksiin värisävyjä.

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 11.04.2018 18:17

Upeita ambrotype kuvia oli Haukka laittanut ja aina kiehtoo nuot yli 150 vuotta vanhat valokuvat kaukaisesta menneisyydestä.

Tässä Konfederaation perikuva peräänantamattomasta gerilla taistelijasta. Kuvan sissillä myös kunnon Bowie-veitsi.
Kuva

Tästä kuvasta on vaikea sanoa mitään kun tekstissä lukee: Huhtikuun 5. päivä, 1862 Yorktownin Piiritys alkaa.
Kuva

Tässä varmaan yksi ikonisimmista valokuvista Amerikan Sisällissodasta. Nuori rumpalipoika Johnny Clem Newarkista (1851-1937). Hänen sotansa alkoi 10.vuotiaana ja armeija ura alkoi sekä vuonna 1916 hän sai Kenraalimajurin arvon. Hän on nuorin Yhdysvaltain historian henkilöistä joka on saanut tämän arvon.
Kuva

Syvän Etelän Kaunotar v. 1862.
Kuva

Huikea vuosiluku kuvan Ladylla 1850.
Kuva

D. Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 20.04.2018 21:21

Kun noita erikoisia vanhoja ambrotypes tai daguerrotypes kuvia hakee, niin kaikkeen sitä törmää.

Teksti väitää että Ojibway mies joka on puettu länsimäiseen pukuun ja päässä on lumilasit tai talviset suojalasit. Kuvan otto huikeat v. 1850 Ambrotypes.
Kuva

William Holland Thomas ja kuuluisa Thomas Legion. Cherokeet Konfederaation joukoissa ja nämät olivat erikoistuneet juuri gerilla-sotaan." Valkoinen päällikkö" William Thomas oli 56.vuotias kun Sisällissota alkoi. Hän ideoi Pohjois-Carolinan Cherokeet Confederaation joukkoihin ja perusti tämän kuuluisan gerilla-osaston. 1 500 vapaaehtoista Cherokeeta ja valkoista olivat tässä 1. Rykmentissä l. Thomas Legion.
Kuva

Iowa päällikkö Na-che-ninga v.1849.
Kuva

D.Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 25.04.2018 15:29

Todellakin Pinterestistä löytyy tuo Witkon laittama lasipäinen kuvatus, ja maininta, että kyseessä on ojibwa-mies lumilaseissaan. Laitetaan toinen intiaani samoilta ajoilta tai hiukan myöhemmältä. Kuulemma chippewa-päällikkö (tai anishinaabe-päällikkö, miten vain). Chippewat ja ojibwat, samaa kansakuntaa. Kanadassa jeidät tunnetaan ijibwoina, jenkkien puolella chippewa-sanaa on käytetty iät ja ajat.

Kuva

Chippewa tämäkin. Jo vuosisatoja sitten chippewat ja siouxit tekivät sotiensa välillä rauhoja, joiden aikana omaksuttiin toisten kulttuuria. Tässäkin on ripaus yanktonai-siouxien kulttuurista.


Kuva

Ja yankton-sioux

Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » To 26.04.2018 19:41

Todella upeita ja kuvauksellisia Intiaaneja Haukka oli löytänyt.


Iowa nainen Op-po-noos. Päällikkö Maheen (Knife) vaimo ja huikeat vuosi 1847.
Kuva

Tässä näitä värikuvitettuja valokuvia ja teksti sanoo näin: Ponemah of Lake, Ojibwe nainen vuosi 1908 ja kuvaajana olisi häärinyt Roland D. Reed. Red Laken Intiaani reservaatio Pohjois-Minnesotassa. Tiedä häntä.
Kuva

Chequamegon-lahden Ojibwayta Presidentti Licolnia tapamaan tullut delegaatio v.1862.
Kuva

Ojibway, Brave Kish-ke-taw-wag aka The Cut Ear
Kuva


Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » To 26.04.2018 19:57

Nyt laitetaan kunnon äijiä, eikä mitään kiiltokuvapoikia. Modoceja, olkaa hyvät. Kyllä näissä kavereissa asennetta oli, ei sitä voi kieltää. Ei ole heidän vikansa, etten omista modoceista kuin yhden kirjan.

Kuva
Haukka

Vastaa Viestiin