Valokuvia menneisyydestä

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 28.02.2018 09:29

Kallonkutistajat ja muut ihmismielen syövereitä tutkivat tiedemiehet tulivat siihen käsitykseen, että John Wesley ”Hurme” Hardin kärsi pahemman luokan persoonallisuushäiriöstä. Yksi puoli hänestä oli ujo ja kiltti, toinen puoli taas arvoituksellinen ja kolmas puoli kylmäverinen tappaja. Siis monijakoinen sivupersoonahäiriö, jonka eri osapuolet tunsivat vain hämärästi toistensa läsnäolon.

Hardinin isä oli rakastettu pappi, ainakin muiden silmissä. Mutta millainen tämä harras uskonmies oli kotioloissa. Hän saattoi olla pyhään viittaan verhoutunut peto, joka ruoski säälimättä vaimon ja jälkikasvun joka ilta. Mutta kun pahoinpitelyt tapahtuivat neljän seinän sisällä, niistä ei tiedetty. Ette hiisku sanaakaan, jos joku kysyy jotakin. Muistakaa Jumalan viha, jonka minä välitän teille käteni kautta! Pikku-John saattoi olla mustelmilla ja naarmuilla, joka puolelta, mutta mahdollisiin uteluihin hän vastasi, että tuli tuossa vähän kompuroitua tai käveltyä päin seiniä.

Kurituksen jättämät arvet eivät kadonneet ja aikuistuttuaan Hardin päätti hänkin kurittaa muita. Alun perin kuritustoimet kohdistuivat Texasin mustiin, mutta syystä tai toisesta Hardin laajensi valikoimiaan myös vaaleampaan ihonväriin. Ystävystyessään muiden kovanaamojen kanssa Hardin oppi paljon uutta ja näin sitten muotoutui säälimätön tappaja, joka turhaan yritti kammeta itsensä kunnialliselle polulle. Joillekin sankari, useimmille täysverinen roisto.


Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ke 28.02.2018 16:52

Serit ovat mielenkiintoinen porukka koska eroavat etnisesti ja kielellisesti muista lähistön kansoista. Bajan intiaaneista kun on muutama kirja tullut luettua, niin niissä on ollut keskustelua siitä että serit saattaisivat olla sukua niemimaan vanhoille asukkaille. Bajan cochimit olivat kyllä uto-aztecaneja mutta monet harvinaiset kulttuuripiirteet ovat samantapaisia kuin sereillä. Bajan etelä-osissa asui kuitenkin waicureja jotka hävisivät sukupuuttoon joskus 1700-luvulla, ja Bajan sekä serien kulttuuri saattaa olla tuoltakin suunnalta. Mielenkiintoinen alue koska siitä tiedetään melko vähän, ja silloinhan asia aina minua kiinnostaa. Serien maata (ja vettä) vähemmän vanhemmissa kuvissa:

KuvaKuva
KuvaKuva
Kuva

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ke 28.02.2018 16:55

No ehkä muutama kuva varmuudeksi paikan laadusta:

KuvaKuva
Kuva

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » To 01.03.2018 11:17

Huikeita maisemia Cortezin lahdelta tai -mereltä. Ja huikeita tyttöjä. Oma mielenkintonsa noissa sereissä kieltämättä on. Tuolla alalinkissä heistä on aika lailla tietoa. Laitan tänne, niin itsekin löydän. En ehtinyt vielä lukea, mutta aion perehtyä. Tämä oli D. G. Witkolta merkittävä löytö, joka tullaan muistamaan vuosien ajan.

https://www.gutenberg.org/files/49403/4 ... 9403-h.htm

Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » To 01.03.2018 16:42

T Tienpää kirjoitti:Serit ovat mielenkiintoinen porukka koska eroavat etnisesti ja kielellisesti muista lähistön kansoista. Bajan intiaaneista kun on muutama kirja tullut luettua, niin niissä on ollut keskustelua siitä että serit saattaisivat olla sukua niemimaan vanhoille asukkaille. Bajan cochimit olivat kyllä uto-aztecaneja mutta monet harvinaiset kulttuuripiirteet ovat samantapaisia kuin sereillä. Bajan etelä-osissa asui kuitenkin waicureja jotka hävisivät sukupuuttoon joskus 1700-luvulla, ja Bajan sekä serien kulttuuri saattaa olla tuoltakin suunnalta. Mielenkiintoinen alue koska siitä tiedetään melko vähän, ja silloinhan asia aina minua kiinnostaa. Serien maata (ja vettä) vähemmän vanhemmissa kuvissa: [/size]
Huomaan sekoilleeni, eli cochimit olivat tietysti hokan-ryhmää, tarkemmin sukua yuman ja pai-intiaaneille. Cochimit, tai se mitä näistä tiedetään, viittaa että olisivat eläneet useamman tuhatta vuotta niemimaalla. Niemimaan yumat ja pait olivat hieman myöhempiä tulokkaita, ja kulttuuriset sekä kielelliset erot selviä. Sereillä voi olla ollut jotain yhteistä etnistä taustaa siis waicurien tai cochimien kanssa, mutta kaikki erosivat ympäristön uto aztecaneista.

En saa päähän mistä kirjassa sereistä oli juttua, ehkä joku Bajan arkeologiaa käsittelevä, mutta olen siinä mielikuvassa että niemimaan erityispiirteitä löytyi siis myös serien keskuudesta, shamaanien hiuksista punottua viittaa, rituaali minkä nimeä en muista, mutta missä narun tai jänteen päässä oleva lihanpala nieltiin, vedettiin ulos, ja annettiin seuraavalle osallistujalle, sekä jotain vastaavia kulttuuripiirteitä.

Näitä intiaaneja pidettiin (ja varmaan wanhan ajan antropologit pitävät edelleen) mantereen alkukantaisimpina koska eivät rakennelleet suuria asutuskeskuksia ja kulkivat alasti. Ympäristöhän tähän vahvasti vaikutti, juomavesi on niemimaalla ja serien rannikkoalueella kortilla, ilmasto on lämmin ja kuiva, eikä hurrikaanitkaan yleensä kulje niemimaan poikki. Suojautumiselle ei ollut tarvetta. Tuo Cortezin meren puoli on kuumempi ja kuin Tyynenmeren, koska jälkimmäisessä tuulee huomattavan kovaa.
Paikalliset intiaanit vaikuttavat arvostaneen mm. yhteisöllisyyttä, rituaaleja, jakamista, tarinankerrontaa sekä visuaalista taidetta ainakin muraleista päätellen. Muutakin taidetta kuten puunveistoa esiintyi pyyntivälineissä ja uskonnollisissa sauvoissa ym. Minusta tuollainen erilaisuus on mielenkiintoista, en kaipaa itse suureellisuutta.
Niemimaan muraleja:


Kuva
Kuva
Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » To 01.03.2018 20:10

Valokuva nykyisyydestä. Seri nainen Chihuahuassa.
Kuva

Kuva

D.Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » To 01.03.2018 20:14

Haukka kirjoitti:Huikeita maisemia Cortezin lahdelta tai -mereltä. Ja huikeita tyttöjä. Oma mielenkintonsa noissa sereissä kieltämättä on. Tuolla alalinkissä heistä on aika lailla tietoa. Laitan tänne, niin itsekin löydän. En ehtinyt vielä lukea, mutta aion perehtyä. Tämä oli D. G. Witkolta merkittävä löytö, joka tullaan muistamaan vuosien ajan.

https://www.gutenberg.org/files/49403/4 ... 9403-h.htm

Kuva
*********************************************************

Kiitos Haukka jo etukäteen. En kai saanut kyseenalaista kiitosta tuosta valokuvan tädistä vaan Seri linkistä.


D. Nuuttipukki Witko Goljat

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 02.03.2018 22:25

Aina kun jotain penkoo niin löytyy mielenkiintoisia valokuvia "menneestä maailmasta". Tämä valokuva ei ole vanhimmasta päästä mutta vierailun paikka on mielenkiintoinen. Arapahoja ja Cheyennejä sekä ryhmä valkosia Carlisen Intiaanikoulusta. Tämä kuva on otettu Perjantaina, Marraskuun 28. päivänä, vuonna 1884 ja paikka on todella kuuluisa, luoteeseen Devil's Den, Gettysburg. Näillä kalliolla kuoli tuhansia Konfederaation ja Unionin sotilasta 01.-03.07, 1863. Arapahot ja Cheyennet olivat kiertomatkalla Carlisen Intiaanikoulu mukaanlukien aina Washingtoniin asti. En ymmärrä miten nämät Gettysburgin veriset kuolemankentät liittyivät ohjelmaan. Ehkä valkoiset halusivat näyttää Intiaaneille että kyllä heilläkin on ollut kärsimyksiä.

Aika naivi ajatuksena.
Kuva

1880-luku oli surkeaa aikaa Tasankojen Intiaaneille koska reservaatiot olivat sulkeutuneet, biisonit oli tapettu, maat viety ja koko identiteetti myös, lapset vietiin väkisin valkoisten kouluihin jne. Kuvassa lojuva vanhempi herrasmies on Gettysburgin veteraani William David Holtzworth 87 PA Jalkaväki Unionin puolelta tietysti.
Kuva

Monet tämän kuvan Intiaaneista eivät puhuneet englantia ja siksi kuvassa on tuttu tulkki ja puoliverinen mies ( ranskalainen isä ja äiti cheyenne) joka oli selvinnyt Sand Creekistä elossa vuonna 1864, Edmond Gasseau Chouteau Le Guerrier. Mies oli syntynyt vuonna 1840. Äiti kuoli koleraan vuonna 1849.
Kuva

D.Witko

P.s. En usko että kuvien Arapahoja ja Cheyenejä on kiinnostanut paljonkaan valkoisten "Kunnian Kentät" ,Gettysburg.

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ti 06.03.2018 08:20

Olihan tuo 1800-luvun luppu surkeaa aikaa tasankointiaaneille, mutta ei kuitenkaan ihan kaikille. Comanche-päällikkö Quanah Parkerilla pyyhki hyvin. Hän oli hoidellut asiansa siihen kuntoon, että vaikutusvaltaisia tuttuja riitti jopa hallituksessa. Näin ollen Parker hyödynsi taitavasti tuttavuuksiaan ja hallituksen määräämät rakennusmiehet pystyttivät hänelle hienon talon kahdella makuuhuoneella.

Mutta voi voi. Olisihan noita makuuhuoneita tosin pitänyt olla enemmän, sillä Parkerilla oli yhteensä 8 vaimoa. Niinpä työvoima hätistettiin uudelleen tositoimiin ja Parkerille rakennettiin kaksikerroksinen Star House, jossa huoneita riitti. Mikäs oli vaimojen siellä painiessa keskenään ja viihdyttäessä isäntää. Ja Star Housessa kävi hyvin arvovaltaisia vieraita. Quanah oli mukana presidentti Rooseveltin virkaanastujaisissa ja myöhemmin kaksikko nähtiin yhdessä jopa susijahdissa . Oli aivan sama saatiinko susia, sillä liikeasiat olivat paljon tärkeämpiä kuin joku metsästäminen.

Tuossa Parker jo melko iäkkäänä ja vaimojakin on vaunuissa vain kolme.


Kuva
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ti 06.03.2018 08:30

Ja jatkoa edelliseen. Quanah tykkäsi hieman tuhdimmista tytöistä. Mutta olisittepa nähneet hänen tyttärensä. Mitä namuja, varsinkin se yksi. Tuossa isäntä ja kolme vaimoa.

Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 06.03.2018 12:01

Pakkohan on laittaa Quonah Parkerin tyttäriä, vaikka olemme saaneet heitä ennenkin ihailla.

Wanada Parker, toimi myös näyttelijänä vuonna 1920 mykkäelokuvassa Daughter of Dawn jossa mukana oli myös velipoika White Parker.
Kuva

Needle Parker, vuonna 1899.
Kuva

Quonahin paremmat vaimot.
Kuva

Kuva

D.Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 06.03.2018 13:08

Tässä toinen kuuluisa päällikkö joka kääntyi täysin kristinuskoon ja rupesi Diakoniksi baptiste-kirkkoon Kiowain parissa kun oli laskenut aseensa vuonna 1875. Tämä mies aloitti verisen ja hyvin sotaisan uransa jo 16.vuotiaana ja oli 18.vuotiaana jo Kiowain sotapäällikkö. Julma ja tunteeton kylmä mies jolle ei tappaminen tuottanut mitään tuskaa, oli sitten kyseessä vaikka vauvojen ja lasten päiden lyöminen mäsäksi puunrunkoja vasten. Taisteli kyllä sotilaita vastaan yhtä hurjana myös. Antoi ylvään profiilinsa jopa kolikolle. Ado-ette aka Big Tree syntynyt vuonna 1845 ? ja kuoli vuonna 1930. Hyvin vanhaksi mies eli lähes 90.vuotiaaksi. Hän ei samoin vaurastanut kuin Quonah Parker, mutta eli hyvissä varoissa loppuelämänsä. Hän oli siitä harvinainen Intiaani että hänellä oli vain yksi vaimo sekä kaksi tytärtä jotka elivät pitkälle 1950-luvulle.

Big Tree
Kuva

Omebo vaimo tai sisko ?
Kuva

Vaimoko sittenkin Omebo vuonna 1870 ?
Kuva

Tyttäret
Kuva

Tätäkin on tupattu vaimo ja tytär. Jotain kyllä samaa näköä minusta.
Kuva

D.Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 12.03.2018 19:26

Tässä toinen valokuvauksellinen ja todella kuuluisa Kiowain sotapäällikkö White Horse aka Tsen-tainte. Mistä erikoisen hyvistä taidoista hän tuli jo nuorena hyvin kuuluisaksi? Valkoiset pitivät häntä "the most dangerous man" koko Kiowain Kansakunnasta. Hänen uhriensä määrä oli todella suuri. Hän kuoli todennäköisesti vatsakalvon tulehdukseen v. 1892 n. 50.vuotiaana.
Kuva

D.Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 12.03.2018 20:02

Kiowien rauhanpäällikkö Kicking Bird myrkytettiin vuonna 1875 kahvin joukkoon laitetulla strykniinillä. Ruma temppu, jonka takana olivat toisinajattelevat kiowat. Kicking Birdillä oli velipoika, joka tunnettiin nimellä Sun Boy. Oikein komea kaveri, mutta itsepäinen kun sille tuulelle sattui. Muistan tapauksen, jossa ilkeät espanjalaiset pöllivät Sun Boyn kaikki hevoset. Tämä jos joku otti pattiin, mutta en kyllä suoraa päätä muista miten Sun Boy kosti hevosvarkaille.

Sun Boy kuoli vuonna 1888 ja kaksi vuotta myöhemmin kiowat tanssivat viimeisen aurinkotanssinsa. Nimittäin arapahojen joukosta astui esiin mies, joka englanninkielellä tunnettiin nimellä Sitting Bull. Tämä samainen heppu toi kiowille uuden tanssin, jota kutsuttiin Ghost Danceksi. Vastaava henkitanssi aiheutti lakotoille Wounded Kneen, mutta kiowat tanssivat salaa. He olivat siinä suhteessa fiksumpia kuin heidän lakota-veriveljensä.

Sun Boy


Kuva
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Valokuvia menneisyydestä

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ti 13.03.2018 08:20

Vielä jatkoa Sun Boyhin. Hän oli mestari tekemään kiowien kuvakirjoituksia ja pelkästään oman elämänsä varrelta hän sai kootuksi näyttävän kuvakokoelman. Jos tapahtumat listattaisiin, tulos olisi tuollainen:

1833. Nuorena poikana Sun Boy otti osaa taisteluun, jossa osaget hyökkäsivät kiowien leiriin Cutthroat Gapissa.

1843. Sun Boy oli mukana kiowien tekemällä ryöstöretkelle Meksikoon.

1844. Sun Boy jälleen mukana taistelussa meksikolaisia vastaan

1849. Sun Boy osallistui Nebraskassa taisteluun pawneita vastaan.

1851. Sun Boy mukana päällikkö Dohosanin johtamassa hyökkäyksessä, jonka päätteeksi surmattiin kiowien hylättyyn aurinkotanssimajaan sidotut pawnee-vangit.

1852. Sun Boy mukana kiowien, kiowa-apachien, apachien, cheyennien, arapahojen ja siouxien yhteistaistelussa pawneita vastaan.

1854. Sun Boy mukana kiowa-hyökkäyksessä, jossa surmattiin 113 pawneeta

Lista jatkuu pitkälle kuten tuolta voi nähdä. Joko Sun Boy oli suuremman luokan kansansankari tai sitten kansallinen satusetä. Tapahtumat ovat joka tapauksessa todellisia, mutta mikä lopultakin on Sun Boyn osuus taisteluissa?
https://books.google.fi/books?id=TxYysc ... es&f=false

Taiteilija ja taistelija:


Kuva
Haukka

Vastaa Viestiin