Kalifornian suuri kultaryntäys

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 29.01.2018 20:36

Joo kyllä minäkin muistan Fall Leafin kultaseikkailuista jostain lukeneeni. Mikäli mies ei itse löytänyt noita hippuja, jokin syy varmasti olisi ollut sille että väitti näin. Suojeli jotain tms. Fall Leafhan oli todellinen sankari ja mukana monissa tasangoilla käydyissä sodissa aina USA - Meksikon sodasta 1846 vuoden 1876 sioux-sotiin, ja siinä välissä toimi oppaana 1850-60-luvuilla keskisillä tasangoilla sekä 1874 Biisoni-sodassa.

Kuva

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ti 30.01.2018 18:25

Ilmeisesti ensimmäiset kultalöydöt tehtiin Georgian Flint Riverin alueella. Ainakin siellä oli lkaivettu kultaa jo kauan ennen kultaryntäystä. mikäli uskoo vanhaan legendaan. Tuon legendan mukaan Flint Riverin ympäristössä asuvat cherokeet kauppasivat kultaa muille heimoille kauas itään ja koilliseen. Vaikka kullan varsinainen lähde jäi tuntemattomaksi niin monet faktat osoittavat, että kultaa oli löytynyt eri puolilla Appalakkien vuoristoa jo ammoisina aikoina. Eränkävijät ja kauppiaat, jotka sattumalta poikkesivat Flint Riverin intiaanikyliin, tekivät mielenkiintoisen huomion. Kylien asukkailla, lähinnä cherokeilla, oli usein runsaasti kullasta tehtyjä riipuksia ja koruja. Tämä on verrattavissa hieman Texasin lipan-apacheihin, joiden huomattiin 1800-luvun alkupuolella kantavan kaulassaan hopeakoruja. Niin kulta kuin hopea kiinnittivät nopeasti kauppiaiden huomion, mutta cherokeilla eikä muilla ei ollut aikomustakaan kertoa mistä jalometallit olivat lähtöisin. Intiaanit eivät itse juurikaan arvostaneet kultaa tai hopeaa, mutta ymmärsivät nopeasti sen kauppa-arvon huomattuaan miten uudisasukkaat näihin metalleihin reagoivat.

Kalifornian intiaaneista ainakin miwokit lienevät tienneet mistä kultaa löytyy ja heidän vanhoille asuinalueilleen Mount Diabloon alkoi ilmestyä kaivostoimintaa 1850-luvulla.


Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » To 01.02.2018 14:29

Watson Parker menossa, alkuosassa käydään läpi erilaisia huhuja ja legendoja mahdollisista kultalöydöistä Black Hillsilla ennen 1870-lukua.
Marshallin kirjan seuraava ilmestymispäivä olisi neljän viikon päästä, saapa nähdä vieläkö siirtyy? Sivumäärä on toki kasvanut alkuperäisestä 240 sivusta 400 sivuun.


http://ronsdalepress.com/claiming-the-land/

KuvaKuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Witko » La 03.02.2018 20:33

T Tienpää kirjoitti:
Haukka kirjoitti:Coloradossakin koettiin jonkinlainen kultaryntäys.
Pike's Peakin alkusoitossa mukana oli myös cherokeita, tai ainakin puoliverisiä. Olen jättänyt suosiolla Coloradon odottamaan, kohtuullisen vähän tuosta löytyy sellaista kirjallisuutta mistä näkisin olevan hyötyä tutkittaessa intiaanien kokemuksia kultaryntäyksissä, mutta kaivamalla tuon ajan historiasta kertovia lähteitä tietysti kaikenlaista vihjettä löytyy. Tärkeimmät pari kirjaa mitkä odottavat tutkimista, ovat nämä:

KuvaKuva
***************************************************
Minulla on myös tuo Elliott Westin Coloradon kultaryntäyksestä kertova mutta tutussa selailu statuksessa.Jerome Greenen kirja on minusta hyvä ja helppo luettava eversti Milesin Great Sioux War kampanjasta 1876-1877 .Kirjassa on aika paljon valokuvia ja muutenkin hyvin käteen sopiva 332.sivua.Minusta tämä jälkeen Little Big Hornin Sioux sota on jäänyt jotenkin pimentoon johtuen tietysti Little Big Hornista joka oli kaikkien huulilla.Greenen päällikansi edustaa minulle hyvää ja autenttista kirjaa sillä vanhat valokuvat ovat aina jotenkin koruttomia mutta vaikuttavia.Tässä näitä Bear Coats soldiers.Mileshän hän sai tämän lempinimen Lakotoilta.
Kuva

Tässä tuttu mies ja Milesin tärkein ja merkittävin tiedustelija Great Sioux Warsin ajalta Luther S."Yellowstone"Kelly.Mies oli monessa mukana myöhemmin Alaskassa oppaana,Vapaaehtoisten kapteeni Philippiinien kampanjassa,Intiaani agenttina Arizonassa,hedelmien kasvattajana Californiassa ym. Mies kuoli vasta vuonna 1928.Tuli vähän väärälle osiolle mutta tulkoon.On sitten snadi kuva Kellystä mutta halusin laittaa juuri tämän valokuvan Greenen kirjasta vaikka onhan netti täynnä eri valokuvia tästä värikkäästä miehestä.
Kuva

D.Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 04.02.2018 09:58

Greenen Yellostone Command osoittaa ettei kampanjakirjan tarvitse olla kuiva kuin Glen-sedän Dunmore. Paras tällainen intiaanikampanjointia käsittelevä kirja lienee kuitenkin Chalfantin Without a Quarter, ainakin omaan makuuni.

Parkerin Black Hills on ihan ok kirja, sopivan lyhyt (n. 210 sivua luettavaa) jotta kuvaukset kultaryntäysten vaiheista eivät käy liian tylsäksi, lisäksi mukaan mahtuu paljon tarpeellista tietoa mikä antaa hieman eri kuvan tapahtumasta kuin perinteiset populaariset intiaanien kohtaloa surkuttelevat ensyclopediat. Parker käsittelee mm. lamaa ja kuivuutta mitkä johtivat siihen, että ihmisillä ei ollut mahdollisuutta työllistyä tai saada elinkeinojaan maataloudesta, ja kulta oli yksi mahdollisuus elää.

Joudun vielä joku kerta kertaamaan Terry Mortin kirja tämän aiheen tiimoilta ja lueskelemaan noita vanhoja autenttisia kuvauksia tapahtumista. Mort käsittelee paljon 1870-luvun lamaa, minkä vaikutus ryntäykseen Black Hillsille oli suuri.
Pari päivää mennee vielä Parkerin kanssa, ehkä sen jälkeen hetki jotain muuta aihetta.


KuvaKuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 04.02.2018 18:15

Tuo William Chalfant on minulle tuttu kirjailija(kirjojen muodossa,ei siis kahviseuraa)ja aivan mielenkiintoiselta vaikuttaa tuo Comanche-aiheinen kirja Without a Quarter vaikka sivuja on vähän niukasti. Minulla on mieheltä seuraavat kirjat ja nämät kaksi kirjaa on huippuja,ensin tämä 548. sivuinen kovakantinen Hancock's War: Conflict on the Southern Plains,jossa seurataan kenraali Windfield Hannockin Kampanjaa Eteläisillä tasankoilla vuonna 1867.

Kuva

Sitten toinen kirja samalta mieheltä ja myös hyvä luettava 232.sivua kovakantisena ja mielenkiintoinen aihe ja vuosiluku 1875.Tästä vuodesta 1875 lähti moni cheyenne lusimaan Fort Marioniin.Red River Warsin viimeinen taistelu Cheyennes at Dark Water Creek,The Last Fight of the Red River War.Mikään iloinen kirja tämä ei ole sillä aiheet olivat kummaltakin osapuolelta traagiset verilöylyt.
Kuva

Tätä en ole lukenut vielä kokonaan vaikka kauan on ollut hyllyssä.Täytyy lukea tuo myös koska aihe ja aika ovat kiinnostavia vuosi 1857.
Cheyenne and Horse Soldiers.Vuoden 1857 retkikunta ja the Battle of Solomon's Fork
Kuva

Katsoin myös että mieheltä löytyy myös tälläinen kirja ja aihe mielenkiintoinen Meksikon sota ja Santa Fe Trail mutta ei ollut Adlibriksen valikoimissa kuten ei tuo Without a Quarter kirjakaan.
Kuva

D.Witko
P.s.Salomo Karvinen ja kirjakauppa kotonasi kuten Hymy-lehti mainosti 1980-luvulla tätä huijaria

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 04.02.2018 18:43

Hitto, tuohan on se kirja, jossa hiljattain mainittu "kullanlöytäjä" delaware-scoutti Fall Leaf avaa tulen cheyennejä kohti:

Kuva

Tuo Fall Leafin päätön ammuskelu oli samalla koko Solomon Forkin taistelun avaus. Syystä tai toisesta tämä hurjaluontoinen delaware hermostui yksitoikkoiseen cheyennien sotalauluun. Tuosta voisi päätellä, ettei Fall Leaf ollut musiikkimiehiä ensinkään. Ratsastettuaan kuin tuulispää sopivan matkan päähän etummaisista cheyenneistä delaware-scoutti antoi puheenvuoron kiväärilleen. Joukkoja johtanut eversti Sumner kirosi estottomasti, mutta pakottautui nopeasti rauhalliseksi ja kääntyi sanomaan lähinnä olevalle luutnantti Stanleylle: Muista todistaa silminnäkijänä, että intiaanit avasivat tulen!

Stanley nyökkäsi vähäeleisesti, sillä eihän hän kehdannut huomauttaa, että ammuskelun aloittanut intiaani oli armeijan puolella.

Taisteluhan tuosta syntyi ja Sumner sai myöhemmin sapiskaa taistelun kulusta. Oli tavallaan hänen mokansa, että cheyennet pääsivät karkuun.
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 04.02.2018 19:43

Fall Leaf saattoi tuntea cheyennet, nämä olivat nimittäin hiljattain murhanneet muutaman lenape-trapperin, tähän hätään en kyllä lähdettä muista, tullut luettua melko monta lenapien läntisistä seikkailuista kertovaa kirjaa. Weslagerissa joka molemmilla herroilla taitaa olla, saattaa jotain siitäkin löytyä loppupäästä.

Tuo Chalfantin cheyennes-kirja ei ole ihan niin lennokas kuin Without Quarter (artikkeli a ei taida sittenkään nimeen kuulua, vaikka itse niin kirjoitin). Fall Leaf seikkailee ainakin Haleyn Buffalo War, Hauptmannin Between Twon Fires-kirjoissa, sekä yleisesti oikeastaan kaikissa idän intiaaneja Mississippin länsipuolella käsittelevissä kirjoissa. Fall Leaf oli tosiaan mukana vielä joskus 1874 - 76 sioux-sodissa, mutta en mene vannomaan oliko Custerin tutkimusretkikuntien mukana vaiko myöhemmin. Joka tapauksessa Fall Leaf (tai kapteeni Falleaf/Falling Leaf) oli 1870-luvulla 70-vuotias tai yli osallistuessaan kampanjointiin.


Kuva

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 05.02.2018 09:07

T Tienpää kirjoitti:Fall Leaf saattoi tuntea cheyennet, nämä olivat nimittäin hiljattain murhanneet muutaman lenape-trapperin, tähän hätään en kyllä lähdettä muista, tullut luettua melko monta lenapien läntisistä seikkailuista kertovaa kirjaa. Weslagerissa joka molemmilla herroilla taitaa olla, saattaa jotain siitäkin löytyä loppupäästä.
Selailinpa hieman nettiä ja tutkin cheyennien ja delawarien lämpöisiä suhteita. Allaolevan Stan Hoigin kirjan mukaan cheyennien vihanpito kohdistui itäisen Kansasin delawareihin niinkin varhain kuin vuonna 1844. Tai pitäisikö sanoa, että delawaret tässä esiintyvät päällepäsmäreinä, sillä he ajoivat tasangoilla tapaamansa cheyenne-perheen takaisin näiden Republican Riverin haarukassa olleeseen kylään. Kirja tarjoaa näkemystä, että cheyennien rauhanpäällikkö Yellow Wolf yritti saada sotureitaan lähestymään delawareja diplomatian keinoin. Mutta ei auttanut, delawaret vastasivat diplomatiaan ammuskelemalla cheyennejä kohti.

Hieman myöhemmin itse tienraivaaja Jonn Fremont seurueineen pistäytyi suuressa cheyennien, siouxien ja arapahojen yhteiskylässä, jossa cheyennet julistivat vierailleen, että tulipa tuossa ohimennen tapettua 15 delawarea. Luultavasti vastaavia yhteenottoja cheyennien ja delawarien kesken tapahtui myöhemminkin ja varmaankin Sumnerin tiedustelijoiden päälliköllä Fall Leafilla oli useampiakin syitä maksaa cheyenneille potut pottuina. Ainakin joidenkin kuvausten mukaan Fall Leaf oli hieman äkkipikaista sorttia.


https://books.google.fi/books?id=mXoKmT ... es&f=false

Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 07.02.2018 13:34

Tuo Stan Hoigin kirja on erittäin hyvä ja minua kiinnosti eniten nuot aikajanat koska oli paljon tuota 1840-1860 välistä aikaa. Eipä silti tämä Stan Hoiqgin toinen kirja Sand Creek Massacre oli mieluinen yllätys sillä kirjassa käsiteltiin paljon aikaa ennen Sand Creekiä l.1850-lukua käytiin paljon läpi.
Kuva

D.Witko

Vastaa Viestiin