Kalifornian suuri kultaryntäys

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 25.09.2016 15:07

Laitan tähän vain pienen tiivistelmän Californian alueen eri Intiaani Kansoista ja mainareista.Kultarynnäkön alussa v.1848 Intiaanien tilanne oli vielä hyvä koska useat Intiaanit osallistuivat kullan kaivamiseen Kaliforniassa.Hallitus totesesi että v.1848 lähes puolet kaivajista olivat Intiaaneja.Usein miehet saattoivat liittyä Intiaanien työryhmään tai jopa perheisiin ja Intiaanit saisivat tehdä samalla kauppaa mainareitten kanssa niin huovista,ruuasta,koruista.Pienen aikaa valkoiset mainarit katsoivat tätä Intiaanien työtä ja he olivat liian halpaa työvoimaa ja pian alkaisi omat työt loppua.Kun kultaa ei löytynytkään niin kuin oli odotukset, valkoiset alkoivat turhautua ja syyttämään Intiaaneja huonosta onnestaan.Sitten alkoi se mistä kirjoitettiin, valkoiset alkoivat hyökätä Intiaanien kyliin ja tappoivat summittaisesti niin miehiä kuin naisia ja lapsia.Tämähän oli helppoa koska Intiaanit olivat huonosti aseistautuneet ja heitä oli lukumääräisestikin vähemmän. Valkoiset alkoivat kerätä Intiaaneilta eri veroja ja kovia maksuja ja kun he kieltätyivät niin kaikki joko teurasttettiin tai otettiin orjiksi. Useita vietiin nk. kidutusmarseille ulos kylistään ja yksi tälläinen kuuluisa pois-ajo oli Reservaatio Round Valley.Lisäksi yli 4 000 Intiaani lasta vietiin vanhemmiltaan ja myytin orjiksi.

Näin nopeasti tämä tilanne kääntyi Kansanmurhaksi.Yllättäen tämä tilanne kääntyi v.1850 aivan lailliseksi ja sosiaaliseksi laiksi ja Intiaani ei saanut todistaa oikeudessa mm..Lisää tuli ,sillä laki salli Intiaanien ottamisen velkaorjuuteen ja lopuksi yhteisössä jossa joku tappoi Intiaaneja, ruvettiin maksamaan palkkiota vaivannäöstä.V.1855 Intiaanin irtileikatusta päästä sai $5 mm.Shastasta,Kalifornia.Jopa Valtiovallan ja Hallinnon sekä Kongressin toimesta alettiin maksamaan näitä palkkioita valkoisten kovista ponnisteluista kun nämät lahtasivat avuttomia Intiaaneja.Taudit olivat se loppuniitti kun yli sadattuhannet ihmiset ahtautuivat pienille alueille ja hygieniasta ei ollut tietoakaan niin isorokko,syfilis,tuhkarokko ja kolera alkoi verottamaan Intiaaneja joilla ei ollut mitään immuniteettia näille sairauksille.

Tästä otin tätä yleistietoa vain Benjamin Madleyn kirjasta(tilastojen laatijan ykkösmies on kyllä Ben-setä).
Kuva

____________
Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Su 25.09.2016 15:33

Witko kirjoitti:Sitten alkoi se mistä kirjoitettiin, valkoiset alkoivat hyökätä Intiaanien kyliin ja tappoivat summittaisesti niin miehiä kuin naisia ja lapsia.Tämähän oli helppoa koska Intiaanit olivat huonosti aseistautuneet ja heitä oli lukumääräisestikin vähemmän. Valkoiset alkoivat kerätä Intiaaneilta eri veroja ja kovia maksuja ja kun he kieltätyivät niin kaikki joko teurasttettiin tai otettiin orjiksi. Useita vietiin nk. kidutusmarseille ulos kylistään ja yksi tälläinen kuuluisa pois-ajo oli Reservaatio Round Valley.Lisäksi yli 4 000 Intiaani lasta vietiin vanhemmiltaan ja myytin orjiksi.

Näin nopeasti tämä tilanne kääntyi Kansanmurhaksi.
Madleyn laskujen mukaan suoraan väkivaltaan menehtyi noin 9000 - 16000, tähän päälle orjiksi kaapatut niin saatetaan olla 20000 lukemissa. Mikäli jäljelle jäi noin sadantuhannen populaatio, ja luku putosi alle 40000 seuraavan 15 vuoden aikana, niin tuo ei itse asiassa vaadi kovin suurta vuosittaista kuolleisuutta mikäli syntymät (hedelmällisyys) pysyttelevät alhaisella tasolla. 4-5% vuosittainen kuolleisuus vainoihin, nälkään ja tauteihin riittäisi helposti väestökatastrofiin, mikä ei luonnollisesti poista yhtään siitä vastuusta mikä Kalifornian osavaltiolla ja Yhdysvaltojen liittovaltiolla kansanmurhaan oli.

Kuva

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 28.09.2016 18:39

Kun puhutaan Kalifornian kultaryntäyksestä, ei ole mitään syytä unohtaa Hangtownin käristystä (Hangtown fry). Tämä hyvin suosittu munakas kypsytettiin pekonirasvassa ja päällystettiin paistetuilla ostereilla. Tämä oli juuri sitä mitä onnekas kullankaivaja halusi pistäytyessään ruokailemaan. Kysymyksessä oli varsinainen hittiruoka, joka muuten löytyy edelleen monien Friscolaisisten ravintoloiden valikoimista. Hangtownin nimi tuli kaupungista, jossa tämä makuhermoja kutkuttava ruokalaji keksittiin.

Hangtown fry:

KuvaKuva

Nämäkin miehet kävivät säännöllisesti vetämässä kitusiinsa Hangtownin kuuluisaa omelettia.

Kuva
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 03.10.2016 14:31

Kuva

Tuossa on saatu samaan kuvaan sekä kiinalaisia että amerikkalaisia kullankaivajia. Kansojen välisestä harmoniasta ei tietenkään ollut kysymys, sillä todellisuudessa nämä veitikat vihasivat ja inhosivat toisiaan.

Harvempi varmaan tietää, että kultalöytöjä tehtiin myös brittiläisessä Columbiassa, varsinkin paikassa jonka nimi oli Cariboo. Täysimittainen kultakuume valtasi Cariboon jo 1850-luvun lopulla ja vuonna 1862 kauppias Frank Laimeister sai neronleimauksen käyttää kameleita kuljetuksiin läpi Frazerjoen kanjonien. Olihan Yhdysvallat käyttänyt kameleita kuljetuksiin Texasissa ja Kaliforniassa. Laimeisterin kokeilu kuitenkin osoittautui sudeksi, sillä kameli-poloisten jalat eivät kestäneet brittiläisen Columbian petollista vuoristo maastoa. Hallitus käsitteli asiaa parin istunnon verran ja kielsi kameleilta pääsyn Cariboon alueelle. Kamelit nyökyttelivät ymmärtäväisinä päitään, mutta jäivät laiduntamaan lähimaisemiin. Ne tekivät monen vuosikymmenen ajan jälkeläisiä ja viettivät iloista perhe-elämää kunnes katosivat alueelta 1900-luvun alussa.


Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 03.10.2016 16:30

Brittiläisen Kolumbian kultakuume poiki muutamia kahakoita intiaanien kanssa, yhdelle on annettu oikein sodan määritelmäkin: Chilcotin War.
Aiheesta on pari julkaistua kirjaa, tai ehkä paremminkin vihkoa, sekä yksi julkaisematon. Ei tarvinne erikseen mainita keneltä ne löytyy mutta luetaan kaikki yhes koos:

KuvaKuva

Julkaisemattoman joka käsittelee BC:n kultaryntäyksen vaikutusta nimenomaa intiaaneihin ja ympäristöön ei ole tähän heittää, netin syövereistä se kuitenkin joskus löytyi.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 03.10.2016 18:08

T Tienpää kirjoitti:Brittiläisen Kolumbian kultakuume poiki muutamia kahakoita intiaanien kanssa, yhdelle on annettu oikein sodan määritelmäkin: Chilcotin War.
Aiheesta on pari julkaistua kirjaa, tai ehkä paremminkin vihkoa, sekä yksi julkaisematon. Ei tarvinne erikseen mainita keneltä ne löytyy mutta luetaan kaikki yhes koos:

KuvaKuva

Julkaisemattoman joka käsittelee BC:n kultaryntäyksen vaikutusta nimenomaa intiaaneihin ja ympäristöön ei ole tähän heittää, netin syövereistä se kuitenkin joskus löytyi.
*************************************
Löysin jotain pientä tietoa myös tästä unohdetusta sodasta. Chilcotien sota Brittiläisessä Columbiassa Kanadassa sai kevät-talvella-1864 kapinan-tai sodan nimikkeen ja siinä ottivat jo vuosisatoja alueella asuneet Chilcotit yhteen valkoisten rakennusalan työntekijäin kanssa. Valkoiset olivat tunkeutuneet jo v.1862 -1863 Alfred Waddintoning suunnitelman rautatien rakentamisesta joka lyhentäisi tuntuvasti matkaa Cariboo Tieltä Barkervillen Kultakentille.29.04.1864 Timothy Smith niminen lautturi 30. mailia asemapaikkana Ylävirta kieltäytyi antamasta ruokaa Intiaaneille.Tellot ja muut soturit tappoivat lautturin ja heittivät ruumiin jokeen.Elintarvikkeet varastettiin ja kauppoja tuhottiin.Seuraavana päivänä tappaminen jatkui ja neljä muuta rakentajaa tapettiin ja sisälmykset heitettiin jokeen erikseen ruumista.

Neljä mailia ylempänä tapettiin lisää valkoisia ja silvottiin.Kaiken kaikkiaan 19. valkoista tapettiin.Valkoiset lähettivät lisää joukkoja alueelle ja siihen loppui tämä sota.Päällikkö Alexis ja orja Klatassanin tapasivat komissaario William Coxin ja vakuuttivat että he ovat Coxin ystäviä.Heille vakuutettiin koskemattomuuta Coxin taholta. Klatsassin,Tah-Pitt,Piele ja Chessue nimiset Chilcotit saapuivat paikalle. Vastoin sopimusta heitä syytettiin murhista ja hirtttuomio.
Viisi heistä hirtettiin ja tämä oli synkkä päivä Tsilhqotionien Kansalle.Waddington sanoi että isorokko oli suuri syy tähän sotaan ja myös intiaanien ruuan puute ja heidän maidensa sekä hautojen häpäisy.Vasta v.2014 Brittiläisen Kolumbian Hallituksen anteeksipyyntö Tsilhqtion Kansalle ja kaikki hirtetyt Intiaanit olivat syyttömiä murhiin julistettiin.Aika laiha lohtu tuo anteeksipyyntö.

Tämä oli vain lyhyt tiivistelmä tästä tapahtumasarjasta.

Klatsassin,Yksi hirtetyistä.
Kuva

________
Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 03.10.2016 18:33

Neljä mailia ylempänä tapettiin lisää valkoisia ja silvottiin.Kaiken kaikkiaan 19. valkoista tapettiin.Valkoiset lähettivät lisää joukkoja alueelle ja siihen loppui tämä sota.Päällikkö Alexis ja orja Klatassanin tapasivat komissaario William Coxin ja vakuuttivat että he ovat Coxin ystäviä.Heille vakuutettiin koskemattomuuta Coxin taholta. Klatsassin,Tah-Pitt,Piele ja Chessue nimiset Chilcotit saapuivat paikalle. Vastoin sopimusta heitä syytettiin murhista ja hirtttuomio.Viisi heistä hirtettiin ja tämä oli synkkä päivä Tsilhqotionien Kansalle.
Muutama artikkeli kysyy, että kuka itse asiassa oli tämä Klatassanin? Orjako vaiko päällikkö. No mikäli uskotaan tuohon Tienpään mainostamaan kirjaan "The Chilcotin War: A Tale of Death and Reprisal", niin hän oli pelkkä sotapäällikkö, ei perinteinen päällikkö. Ilmeisesti hän oli myös ollut orja, sillä kirja mainitsee hänet sinisilmäiseksi kaveriksi, joka oli hankkinut voimansa ja vaikutusvaltansa kukistamalla chilcotien perinteisiä vihollisia. Hän oli pelätty ja kunnioitettu ja hänen urotyönsä taisteluissa olivat legendaarisia.

Kuva

.
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 03.10.2016 20:26

Chilcot sodan viimeinen uhri oli muuten turkiskauppias Donald McLean. Hän tunsi chilcotit paremmin kuin kukaan muu valkoinen mies, mutta ei sittenkään riittävän hyvin. Hän sinetöi kohtalonsa erehtyessään tarjoamaan apuaan sotilasretkikunnalle, joka ajoi takaa chilcoteja. Sotapäällikkö Klatsassin sai kuulla McLeanin touhuista, eikä voinut hyväksyä niitä. Petturille petturin palkka, oli Klatsassinin tunnuslause, joka nojasi chilcotien tai hänen itsensä julistamaan raakaan lakiin. Hän oli erehtynyt luottanut valkoiseen mieheen, joka nyt paljasti sotilaille chilcootien käyttämät reitit.

Niinpä Klatsassin pani toimeen lakinsa ja houkutteli McLeanin sopivaan paikkaan, jossa pari soturia odotti pensaikon kätkössä lähellä Puntzi Lakea. Luoti lävisti McLeanin sydämen.


Kuva
Haukka

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ti 04.10.2016 06:10

BC:n kultaryntäyksistä löytyy muuten asiaa BC From Earliest Time To Present-sarjasta, valitettavasti mielenkiintoisinta kakkos-osaa ei saa archievesta, mutta lukemaan sentään pääsee täältä näytön kautta:

http://www.ourroots.ca/toc.aspx?id=9094 ... e615045df5

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 05.10.2016 06:39

Se oli vähän niin, että vuoteen 1858 mennessä Kalifornian vapaa kulta alkoi olla kaivettu loppuun. Hommaa jatkoi pääomavaltaan perustuva hydraulinen kaivostoiminta ja suuri kullankaivajien luokka jäi työttömäksi. Jostakin oli löydettävä ”uusi Eldorado”, jossa he voisivat rikastua.
Ja sellainen paikka löytyi, kun brittiläisestä Columbiasta kaivettiin esiin kultahippuja. Tieto levisi nopeasti ja varsinkin Yalen kanjonin ja Frazerjoen väliselle alueelle alkoi lappaa äijää kuin pipoa. Aluetta hallitsivat amerikkalaiset, jotka olivat synnyttäneet konflikteja alkuperäisväestön eli intiaanien kanssa. Lusikkansa keitokseen pistivät myös Vancouversaarten britit, jotka yrittivät levittää suvereteettiään kultalöytöalueelle. Kultalöydöistä kärsivät eniten brittiläisen Columbian eteläosassa asuvat intiaanit, sillä kaivosyhtiöt laukaisivat monia konflikteja Oregonissa ja Washingtonissa. Erimielisyydet laajenivat Frazer joen sodaksi vuoden 1858 aikana.

Hieman epäselvien lähteiden mukaan sota alkoi, kun muuan ranskalaismies raiskasi Nlaka'pamux -heimoon kuuluvan intiaaninaisen Kanaka Barin alueella. Niakapamuxit kostivat raiskauksen tappamalla useita kullankaivajia.. Tämän jälkeen ruumiit mestattiin ja heitettiin jokeen. Suuri pyörre kuljetti ruumiit rantaan lähellä Yalea, joka oli paikallinen kullankaivajien keskuspaikka. Yalen rannat tyhjentyivät kaivajista nopeasti heidän havaitessaan ruumiit. Niakapamuxien tappajien maine levisi kulovalkean tavoin ja lähinnä Kalifornian ex-mainareista koottiin kuusi eri rykmenttiä. Eräs rykmenteistä tunnettiin australialaisena rykmenttinä, joka koostui australialaisista, saksalaisista ja ranskalaisista kullankaivajista. Samat heput olivat muodostaneet vuonna 1853 pahamaineisen William Walkerin johtaman palkka-armeijan, joka oli laittanut ojennukseen Nicaraguan valtion. Kyseinen Walker puolestaan oli ollut varsinainen Napoleon: 160-senttinen ja noin 50-kiloinen suuruudenhullu seikkailija Nashvillesta. Tämä Walkerin vanha palkka-armeija oli kovapintaista porukkaa eivätkä muidenkaan rykmenttien miehet olleet eilisen teeren poikia. Niakapamuxeille ei siis jäänyt paljoakaan mahdollisuuksia puolustaa maitaan.


Äsh, aika loppui..
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 05.10.2016 11:34

Annan Haukan jatkaa William Walkerista ja tästä Fraser Canyon Warsista mutta olen huolissani Herra Haukan kunnosta ja kestävyydestä koska miehellä on työtahti töissä ikäänkuin helvetillinen joten ota hyvä mies ainakin Beroccaa.

William Walker näätä mieheksi kuoli niin kuin oli elänyt teloitettiin v.1860 Hondurasissa ja Väli-Amerikan Vallankumoukset olivat taas tällä Nicaraguan partisaanilla verissä.Tässä Fraser Canyon Sodassa tuli aika paljon kuolleita myös valkoisten osalta mutta lukumääriä liioiteltiin kuten myös Nativein osalta.

Nicaraguan Tasavallan Presidentti William Walker v.1856-1857 oli virkakausi.
Kuva

Tässä Niaka'pamuxeja v.1914.
Kuva

Unohdettujen Sotien sarja jatkuu edelleen....................................

Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 05.10.2016 15:17

Tärkeimmän roolin tässä sodassa veti kapteeni Snyderin johtama New yorkilainen keihäsvartiosto (New York Pike Guard), jonka jalona tavoittaana oli sodan ratkaisu rauhanomaisin keinoin. Muut rykmentit kannattivat puolestaan menetelmiä, joissa pyrittiin surmaamaan mahdollisimman monta intiaania. Snyderin ehdotus oli, että rauhalliset ja vihamieliset intiaanit eriteltäisiin sillä tavoin, että ystävällismieliset heimot näyttäysivät valkoista lippua. Lisäksi Snyder kertoi lähettämissään viesteissään selvin sanoin, että hän oli tulossa neuvottelemaan rauhasta..

Kaikki näyttikin menevän hyvin Snyderin rykmentin edetessä intiaanien asuinalueilla. Sen sijaan kapteeni Grahamin johtama toinen rykmentti käytti kokonaan erilaisia lähestymiskeinoja. He kävivät alueen länsirajoilla asuvien intiaanien varastojen ja perunapeltojen kimppuun ja tuhosivat ne. Raporttien mukaan joku kaivosmiesten rykmenteistä surmasi surutta vähintään 9 intiaania, otti useita vankeja ja poltti kaksi intiaanikylää elokuun puolivälissä 1858. Nimettömän silminnäkijän mukaan joku näistä rykmenteistä kunnostautui surmaamalla jokaisen miehen, naisen ja lapsen, jotka sai käsiinsä. Mitä ilmeisemmin kysymyksessä oli juuri kapteeni Grahamin Whatcom Company.
Kyseinen Whatcom Company ei selvinnyt sodasta menettämättä myös omia miehiään. Eräänä yönä joku leiriläisistä oli kuulevinaan pimeyden kätköistä epäilyttäviä ääniä, jotka johtivat laukaukseen. Sekasorto oli hetkessä valmis ja paniikkimieliala valtasi leirin. Pelästyneet miehet alkoivat pimeässä ampua toinen toisiaan. Suurin osa menehtyi toistensa ampumiin luoteihin. Asia yritettiin jälkeenpäin painaa pimentoon ja Whatcom Companyn henkiinjääneitä varoitettiin kertomasta asian todellista laitaa. Mutta putkahtihan tuo tietoon.

Kun kapteeni Snyder saapui neuvotteluihin nykyisen Lyttonin alueelle, paikalle kerääntyi 27 päällikköä Nlaka'pamuxien ja lähiheimojen leirikunnista. Temppu oli kaiken kaikkiaan Snyderiltä varsin rohkea, sillä mahdollisesti jopa tuhannet vihamieliset intiaanit ympäröivät hänet neuvottelujen aikana. Useimmat päälliköistä olivat tarpeen vaatiessa valmiit tuomaan kaikki soturinsa sotaan. Snyder esitti kylmän rauhallisesti oman uhkavaatimuksensa: joko suostutte minun esittämiini rauhanehtoihin tai tulette kokemaan miten teidät sodan päätteeksi ajetaan mailtanne. Tulkki koetti kääntää sanomaa vastapuolen kielelle ja monia puheita pidettiin puolin jos toisin. Nlaka'pamuxit olivat itsekin taipuvaisia rauhaan ennenkaikkea päällikkönsä Spintlumin ansiosta. Eräs sotapäälliköistä puolestaan käytti kaikki keinonsa saadakseen intiaanit valkoisten kimppuun, mutta Spintlumin sana painoi lopulta enemmän. Snyder onnistui neuvottelemaan rauhanehdot sellaisiksi, että intiaanit hyväksyivät ne

Asian ulkopuolelta. Tuo ”Nashvillen Napoleon” William Walker se vasta epeli olikin. Pieni ja hikinen äijä, mutta sisukas ja kunnianhimoinen kuin mikä. Hän ei liittynyt edelläkerrottuun tarinaan, mutta hänen palkka-armeijansa jätkät olivat mukana Frazerkanjonin sodassa. Walkeriin täytyy vielä palata syksyn aikana

Nlaka'pamux 1900-luvun alusta


Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 05.10.2016 18:24

Haukka oli löytänyt hyvin mielenkiintoisen ja minulle aika tuntemattoman sodan jossa tuli kyllä kuolleitakin kummaltakin puolelta. Oma mielenkiintoni heräsi kun luin Haukka reppanan artikkelia ja ainahan nämät sodat innostovat wanhaa Ruunaa. Tosiaan miehet ampuivat paniikissa toisiaan yöllä oikein roppakaupalla.Kapteeni Snyder oli rohkea mies koska Nlaka'pamuxeja heidän liittolais-Kansoja oli todella paljon tapaamisessa.Päällikkö Expentiumia aka Spintlumin erittäin hyvät välit Britti Columbian Kuvernööri James Douglasiin estivät verilöylyn ja sodan jatkumisen..James Douglas jolla oli Cree vaimo oli kyllä nuorena sekoillut pahan kerran v.1828 jolloin hänen väitettiin tappaneen syyttömän Intiaanin ampumalla tätä suoraan päähän väkijoukon keskellä ja useita versioita on tästä tapahtumasta.Kaksi Hudson Bayn kauppiasta oli surmattu tuolloin Stuart Lake alueen Intiaanin toimesta.Syyllisyys oli aika hatara. Douglas muuten kuoli samassa kuussa ja vuodessa kun Nez Perce-sota alkoi l. Elokuussa 1877.

William Walker on todella mielenkiintoinen henkilöhahmo tutkittavaksi myöhemminkin.

Tässä Kuvernööri James Douglas jonka hyvät välit Päällikkö Spintlumia esti verilöylyn.
Kuva

Tässä hyvä linkki William Walkerin Nicaraguan ajoista alkaen
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... aragua.pdf Vaan ei linkitä jostain syystä.

Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 05.10.2016 18:54

Haukka oli löytänyt hyvin mielenkiintoisen ja minulle aika tuntemattoman sodan jossa tuli kyllä kuolleitakin kummaltakin puolelta. Oma mielenkiintoni heräsi kun luin Haukka reppanan artikkelia ja ainahan nämät sodat innostovat wanhaa Ruunaa. Tosiaan miehet ampuivat paniikissa toisiaan yöllä oikein roppakaupalla.Kapteeni Snyder oli rohkea mies kosa Nlaka'pamuxeja heidän liittolais Kansoja oli todella paljon tapaamisessa.Päällikkö Expentiumia aka Spintlumin erittäin hyvät välit Britti Columbian Kuvernööri James Douglasiin.James Douglas jolla oli Cree vaimo oli kyllä nuorena sekoillut pahan kerran v.1828 jolloin hänen väitettin tappaneen syyttömän Intiaanin ampumalla tätä suoraan päähän väkijoukon keskellä ja useita versioita on tästä tapahtumasta.Kaksi Hudson Bayn kauppiasta oli surmattu tuolloin Stuart Lake alueen Intiaanin toimesta.Syyllisyys oli aika hatara. Douglas muuten kuoli samassa kuussa ja vuodessa kun Nez Perce-sota alkoi l. Elokuussa 1877.

William Walker on todella mielenkiintoinen henkilöhahmo tutkittavaksi myöhemminkin.

Tässä Kuvernööri James Douglas jonka hyvät välit Päällikkö Spintlumia esti verilöylyn
Kuva

Tässä hyvä linkki William Walkerin Nicaraguan ajoista alkaen
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... aragua.pdfLinkki ei pelaa jostain syystä

Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kalifornian suuri kultaryntäys

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ke 05.10.2016 20:30

Mainiota Witko mainiota. Enpäs hokannutkaan tuota kuvernööri Douglasta. Täytyy perehtyä mikä äijä oikein oli miehiään.
Tuo William Walker on muuten kiehtova tyyppi. Törmäsin hänen pienen miehen suureen persoonaansa oikeastaan vasta Kalifornian vallankumouksen yhteydessä. Walker nimittäin liittyi vahvasti rikkaaseen elostelijaan Vanderbiltiin, joka aloitti nuo laivakuljetukset Nicaraguan kautta New Yorkista Kaliforniaan. Laitetaan tuo vaikkei se kultaryntäyksen täsmäaihe olekaan.

Laivanvarustajakaksikko Morgan & Garrison kaappasivat Vanderbiltin yhtion osakkeet itselleen joskus 1850-luvun alussa sillä aikaa kun tämä itse oli reissulla Euroopassa. Kumpikin miehistä oli Vanderbiltin itsensä valitsema. Palattuaan kotiin Vanderbilt sai kuulla mitä kaksikko oli tehnyt. Hän ei silti nostanut syytettä miehiä vastaan, vaan perusti uuden laivanvarustamon, joka polki markkinoita pudottamalla laivalippujen hinnat hyvin alas. Bulvaaniensa avulla Vanderbilt sai myös takaisin vanhan yhtiönsä osake-enemmistön. Näin hän nousi takaisin yhtiön johtoon ja suunnitteli häivyttävänsä Morganin ja Garrisonin ulos firmasta.

Morgan & Garrison erivät lopettaneet vehkeilyään Vanderbiltia vastaan. He päättivät keskittää kaiken toimintatarmonsa Nicaraguaan , jossa Vanderbiltillä oli paljon omaisuutta. Tämä Nicaraguan omaisuus oli takavarikoitava koska Vanderbilt oli huijannut Nicaraguan kansaa ja hallitusta. Likainen työ Nicaraguassa päätettiin antaa nashvilleläisen seikkailijan William Walkerin tehtäväksi, joka kuului Garrisonin hämäriin tuttavuuksiin. Aliravitun näköinen ja taskukokoinen Walker pullisteli ylpeänä sisäänpäin kasvanutta rintakehäänsä ja matkusti Nicaraguaan vahvan yksityisarmeijansa kanssa. Siihen kuului 250 palkkasoturia. Vanderbilt ei vaatinut sotureilta laivalipun hintaa koska erehtui luulemaan miesten ajavan Nicaraguassa hänen etujaan. Walkerilla oli mukanaan tuhti paketti rahaa, jonka avulla pystyi pystyttämään Nicaraguaan uuden hallituksen estämään kauttakulkuoikeuksien myymistä Vanderbiltille. Sikäläinen hallitus vaihtui usein, joten asiaa ei kukaan ihmetellyt. Kauttakulkuoikeus Nicaraguaan myönnettiinkin yksinoikeudella Morgan & Garrisonille ja Vanderbiltin osakkeet romahtivat hetkellisesti. Walkerilla meni lujaa ja hänestä tuli hetkeksi aikaa mm. Nicaraguan asevoimien komentaja.

Mielenkiintoinen hahmo, joka ei elänyt vanhaksi, mutta sai aikaan paljon. Ja vielä kuva. Nashvillen Napoleon ja Nicaraguan suuri pieni mies: William Walker


Kuva
Haukka

Vastaa Viestiin