Tunnustus USA:n hyväksi tehneelle organisaatiolle

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Inyan
Viestit: 78
Liittynyt: Pe 02.11.2007 08:57
Paikkakunta: mæntsælæ

Tunnustus USA:n hyväksi tehneelle organisaatiolle

Viesti Kirjoittaja Inyan » Su 01.12.2013 16:35


Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 02.12.2013 06:57

Onnitteluni merkittävästä saavutuksesta ja toivottavasti yhdistys jatkaa toimintaansa myös tulevaisuudessa.

Olisi mukava tietää miten tämä intiaaniyhdistyksen aktiivinen toiminta näkyy Suomessa? Vai näkyykö ollenkaan. Uskon, että alan harrastus on suhteellisen vähäistä eikä se ilmeisestikään ole juuri lisääntynyt vuosien varrella.

Voin kertoa, että mekin täällä kinkereillä liikumme intiaanien asialla. Emme saa palkintoja emmekä kehuja, mutta levitämme silti sanomaa netin välityksellä. Ehkä lähestymme tätä aihepiiriä enemmän sodan silmin, mutta emme suinkaan tempaa aiheitamme tuulesta, vaan tietomme nojaavat tukevasti amerikkalaiseen kirjallisuuteen.
Haukka

Voyageur
Viestit: 493
Liittynyt: Ke 07.04.2010 01:25

Viesti Kirjoittaja Voyageur » Ma 02.12.2013 10:27

Yllä mainitun yhdistyksen sivut.

www.intiaaniyhdistys.net

Inyan
Viestit: 78
Liittynyt: Pe 02.11.2007 08:57
Paikkakunta: mæntsælæ

Viesti Kirjoittaja Inyan » Ma 02.12.2013 11:05

Haukka kirjoitti: Olisi mukava tietää miten tämä intiaaniyhdistyksen aktiivinen toiminta näkyy Suomessa? Vai näkyykö ollenkaan.
Vuosikokouksen hyväksymä toimintakertomus kaudelle 2012/2013:

Suomen intiaaniyhdistys ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 17.11.2012. Puheenjohtajaksi valittiin Riku Hämäläinen, varapuheenjohtajaksi Jussi Sohlberg ja hallituksen muiksi jäseniksi Kristina Henriksson, Tuija Hiltunen, Mervi Kannisto, Mikko Miinalainen, Maria Palomaa ja Lasse Tanhuanpää.

Hallitus kokoontui toimikautensa aikana viisi kertaa. Lisäksi pidettiin yksi sähköpostikokous. Jäsenkirjeitä lähetettiin kolme.

Yhdistys osallistui Vähemmistöryhmien tukijärjestö Omega ry:n Askel Amerikan alkuperäiskansoihin -intiaanikulttuuritapahtuman järjestämiseen Mikkelissä 26.11.–1.12.2012. Yhdistys toimitti kuvia ja esineitä tapahtumaan ja puheenjohtaja Riku Hämäläinen piti 29.11.2012 tilaisuudessa kaksi esitelmää: Keitä ovat Pohjois-Amerikan alkuperäiskansat? ja Intiaanikulttuurien moninaisuus Pohjois-Amerikassa.

Maaliskuussa 2013 julkaistiin Gaudeamuksen kustantama Intiaanikulttuurien käsikirja, jonka tekemistä Suomen intiaaniyhdistys on tukenut. Kirjan ovat kirjoittaneet puheenjohtaja Riku Hämäläinen sekä Rani-Henrik Andersson ja Saara Kekki. Kirjan juuret juontavat Hämäläisen KAJO’-lehdessä kirjoittamaan päätoimittajan palstaan.

Yhdistys osallistui Panu Kontkasen valokuvanäyttelyn The Rez mainostamiseen. Näyttely oli esillä 6.−20.3.2013 Mediakeskus Lumeen galleriassa Helsingissä.

Puheenjohtaja Riku Hämäläinen piti luennon Intiaanien sauna: hikoilua pyhässä tilassa Helsingin yliopisto tutkii Yhdysvaltoja -luentosarjassa Amerikka-kirjastossa 11.3.2013.

Puheenjohtaja Riku Hämäläinen osallistui Kansasin yliopiston professorin Patricia O’Brienin kanssa Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton Coctail Hour @ America Bar -tilaisuuteen kertoen intiaanitutkimuksesta ja intiaanitutkimuksen konferenssista.

Yhdistys osallistui Riku Hämäläisen Helsingin yliopistossa 14.–17.5.2013 järjestetyn kansainvälisen intiaanitutkimuksen konferenssin 34th American Indian Workshop: Art of Indians – Indians of Art järjestämiseen. Konferenssiin osallistui noin 120 tutkijaa eri puolilta Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja Kanadaa. Hallituksen jäsen Kristina Henriksson piti myös esitelmän konferenssissa.

Yhdistys osallistui Päivälehden Museossa 16.5.–15.9.2013 esillä olleen Viimeinen mohikaani? -näyttelyn suunnittelemiseen ja toteuttamiseen. Riku Hämäläinen ja Tiina Wikström toimivat näyttelyn asiantuntijoina ja käsikirjoittajina.

Yhdistyksen puheenjohtaja Riku Hämäläinen piti esitelmän Wabanagin uuden levyn Walk in Beauty julkistamistilaisuudessa 31.5.2013. Yhdistys osallistui myös tilaisuuden tiedottamiseen.

Yhdistys osallistui 8.6.2013 Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton järjestämälle Amerikka-torille Lasipalatsin aukiolla. Yhdistys esitteli toimintaansa hallituksen jäsenten voimin.

Järjestettiin jäsenvierailu näyttelyyn Viimeinen Mohikaani? 5.9.2013. Tiina Wikström ja Riku Hämäläinen esittelivät näyttelyn.

Yhdistys järjesti yhdessä Päivälehden museon kanssa luento- ja keskustelutilaisuuden Intiaanit todellisuudessa ja mielikuvissa Päivälehden museossa 10.9.2013. Tilaisuudessa luennoivat puheenjohtaja Riku Hämäläinen ja Juha Hiltunen, jonka jälkeen oli yleistä keskustelua.

Yhdistys oli esillä Turun kansainvälisillä kirjamessuilla 4.−6.10.2013 Yhdysvaltain suurlähetystön ja Suomi-Amerikka Yhdistysten Liiton kanssa. Puheenjohtaja Riku Hämäläinen järjesti kirjamessuille paneelikeskustelun aiheesta intiaanit ja kirjallisuus. Panelisteina olivat Tiina Wikström, Simo hankaniemi, Juha Hiltunen ja Riku Hämäläinen.

Yhdistys järjesti Kanadan suurlähetystön ja Helsingin yliopiston Maailman kulttuurien laitoksen kanssa palkitun dokumenttielokuvan Vanishing Point – Katoamispiste esityksen yliopiston tiloissa 7.10.2013. Elokuvan tekijät Stephen A Smith ja Julia Szucs olivat paikalla esittelemässä Kanadan ja Grönlannin alkuperäiskansoista kertovaa dokumenttifilmiä.

Puheenjohtaja Riku Hämäläinen oli 25.10.2013 Helsingin kirjamessuilla esittelemässä Intiaanikulttuurien käsikirjaa.

Yhdistys järjesti yhdessä kansainvälinen kulttuurikeskus Caisan kanssa Kanadan Yukonista kotoisin oleva intiaanitaiteilija Ukjese van Kampenin taidenäyttelyn Leikittelyä kulttuureilla 31.10.–21.11.2013.

Yhdistys järjesti 31.10.2013 Leikittelyä kulttuureilla -näyttelyn yhteydessä luento- ja performanssitilaisuuden, jossa Ukjese van Kampen kertoi Yukonin alkuperäiskansojen tarinankerrontaperinteestä ja esitti kaksi taiteellista performanssia.

Yhdistys osallistui 16.11.2013 Espoossa sijaitsevan Rinnekodin kehitysvammaisille suunnattuun Rinnesyksee-juhlaan, jonka aiheena olivat tänä vuonna intiaanit. Hallituksen jäsenet Maria Palomaa ja Mikko Miinalainen osallistuivat juhlaan kertomalla Amerikan alkuperäiskansoista.

Yhdistys on hankkinut suomenkielistä intiaaniaiheista kirjallisuutta myyntiin.

Yhdistys jatkoi yhteistyötä valokuvaaja Svetlana Bahchevanovan kanssa hänen Pine Ridge -intiaanireservaatissa otetuista valokuvistaan muodostuvan näyttelynsä saamiseksi Suomeen.

Yhdistys alkoi selvittää mahdollisuutta saada lakotojen pyhän piipun säilyttäjä Arvol Looking Horse vierailulle Suomeen.

KAJO’-lehdestä ilmestyi kaksi numeroa.

Yhdistys on tiedottanut intiaaniaiheisista tapahtumista sekä vastannut yksityisten ja yhteisöjen intiaaneja ja intiaanikulttuureita koskeviin kysymyksiin. Yhdistys on jatkanut yhteistyötä toisten järjestöjen ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

Helsingissä 23.11.2013

Jari Teilas
Viestit: 2476
Liittynyt: La 24.03.2007 13:56

Viesti Kirjoittaja Jari Teilas » Ma 02.12.2013 19:50

[quote="Haukka"

Voin kertoa, että mekin täällä kinkereillä liikumme intiaanien asialla. Emme saa palkintoja emmekä kehuja, mutta levitämme silti sanomaa netin välityksellä. Ehkä lähestymme tätä aihepiiriä enemmän sodan silmin, mutta emme suinkaan tempaa aiheitamme tuulesta, vaan tietomme nojaavat tukevasti amerikkalaiseen kirjallisuuteen.[/quote]

Hieno homma, että olette jaksaneet pitää yllä tulta tämän sivuston kautta.
Juttuja on ollut mielenkiintoista lukea.

Olisi tosi nastaa jos keskusteluun olisi osallistujia enemmän, mutta aina ei voi kaikkea saada.
Mutta onneksi näin.

Pitäkää tulta yllä, ettei se sammu, ehkä minäkin jossakin vaiheessa saan vaihteen päälle.
Ainakin katseet ovat usein kulkeneet kirjahyllyjen "LBH-hyllyihin"

Jari :D

PS. Keep that same old feeling!!!!
Jari Teilas

shamaani
Viestit: 1397
Liittynyt: Pe 07.09.2007 15:37

Viesti Kirjoittaja shamaani » La 18.01.2014 19:15

Kuva


Uusimmassa KAJO'ssa muun muassa:
Tommi Tienpää luo artikkelissaan perusteellisen katsauksen Kalifornian alueen luonnonoloihin, niiden monimuotoisuuteen ja runsauteen. Hän tarkastelee myös Kalifornian alueen alkuperäiskansoja ja heidän kulttuuriensa moninaisuutta.

John Moe puolestaan tarjoaa analyysin Louise Erdrichin tuotannosta ja sen merkityksistä keskittyen erityisesti hänen kolmeen romaaniinsa. Ojibwa-taustainen Erdrich on yksi tämän päivän merkittävimpiä intiaanikirjailijoita, joka tuo intiaanien omaa ääntä laajemmalle lukijakunnalle kautta maailman.

Louise Erdrich on saanut kirjoistaan lukuisia tunnustuksia, viimeisimpänä 2012 myönnetty American National Book Award kirjasta The Round House, joka on käännetty tuoreeltaan myös suomeksi. Tiina Wikström esittelee tämän juuri suomennetun kirjan, jossa on poikkeuksellisen voimakas yhteiskunnallinen kannanotto intiaaninaisten puolesta.

Tiina Wikström esittelee myös antologian, jossa lukuisille intiaaninaisille on annettu mahdollisuus saada oma äänensä kuuluviin.

Intiaanikirjallisuuden ehdottomiin klassikoihin kuuluu John Neihardtin kirjoittama Black Elk Speaks, jossa lakotojen tietäjä kertoo elämäntarinansa omin sanoin. Nyt tämä klassikkoteos on vihdoin suomennettu yli kahdeksan vuosikymmenen jälkeen. Riku Hämäläinen esittelee kirjan asettaen sen merkityksen laajempaan kontekstiin paitsi lakota-intiaanien tutkimuksessa myös uushenkisyyden kentällä.

Riku Hämäläinen esittelee myös uusimman turkulaisesta yksityisetsivästä kertovan Vares-dekkarin, joka sijoittuu intiaaniteemaan.

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 19.01.2014 11:44

Lyhyestä virsi kaunis, sanoo maailmankuulu porilainen sananlasku. Eli tahtoo kertoa sen, että tämä lehti kannattaa hankkia. Sisältö vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Kiitos tästä vinkistä shamaanille ja kiitos myös Reijo Mäelle muiden mukana. Mäelle siksi, että hän on hankkinut tuntumaa crow-kulttuurin ominaispiirteisiin, joita kertoo saaneensa amerikkalais-antropologi Robert L. Lowielta, teoksesta The Crow Indians.

Tämä lisää suomalaisten intiaaniharrastusta
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 19.01.2014 13:27

Haukka kirjoitti:Lyhyestä virsi kaunis, sanoo maailmankuulu porilainen sananlasku. Eli tahtoo kertoa sen, että tämä lehti kannattaa hankkia. Sisältö vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Kiitos tästä vinkistä shamaanille ja kiitos myös Reijo Mäelle muiden mukana. Mäelle siksi, että hän on hankkinut tuntumaa crow-kulttuurin ominaispiirteisiin, joita kertoo saaneensa amerikkalais-antropologi Robert L. Lowielta, teoksesta The Crow Indians.

Tämä lisää suomalaisten intiaaniharrastusta
*************************************************
Pakkohan se on meikäläisenkin saada äänensä tapansa mukaan kuultavaksi.
Kyllä minä teen tuon saman tilauksen jo pelkästään suomalaisen intiaani kirjallisuuden lisäämiseksi ja olen jo ennenkin ajattellut tuota Kajo-lehden tilausta. Tilaan sen jo ihan kannatuksen vuoksi ja tietysti on kiva lukea näistä aiheista omalla äidinkielellään.

Reijo Mäki on jo siksi Yes koska on Porilainen syntyjään ja nuoruuden täällä myös viettänyt. Kiitän myös vilpittömästi Shamaania tästä linkityksestä.

__________
Witko

shamaani
Viestit: 1397
Liittynyt: Pe 07.09.2007 15:37

Viesti Kirjoittaja shamaani » Su 19.01.2014 14:01

Uudet jäsenet/tilaajat ovat varmasti toivottuja intiaaniyhdistyksessä jotta toimintaa saadaan ylläpidettyä.

Tuo kannen kuva oli suurin syy linkitykseen. Curtisin kuva luoteis-Kaliforniasta vuodelta 1923, ja mielestäni erittäin onnistunut otos. Vaikka Curtisia on arvosteltu näistä "lavastamisista", niin ei voi muuta sanoa kuin että ei uskoisi olevan 1920-luvulta. Sommitelma, luonto, usva, ja kanjoni ovat luonnollisesti komeat.

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 19.01.2014 14:33

Kuva on ehdottomasti yksi parhaita Curtiseja. Piti sanoa tuo heti kun näin sen, mutta unohtui. Curtis oli parempi kuin muut aikalaisensa ja esimerkiksi tässä hän on pystynyt vangitsemaan sekä maiseman, että siitä huokuvan lähes taianomaisen tunnelman. Etualan intiaani ei riko kokonaisuutta, vaan täydentää sitä.

Ei tällaisia näe kuin vahingossa.

Kuva
Haukka

Vastaa Viestiin