Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 18.09.2017 15:46

Tuohon edelliseen vielä sen verran jatlkoa, että mohawkit eivät pitäneet 1630-luvulla hollantilaisia juuri minään. Sen sijaan brittejä he mielistelivät ja yrittivät tehdä kaikkensa saadakseen englantilaisten huomion. Tämän vuoksi mohawkit muun muassa toimittivat Hartfordin briteille Sassacuksen ja parin muun pequotin irtileikatut päät. Takaa-ajatuksena oli avata mahtavat kauppasuhteet englantilaisiin ja saada paljon tuliaseita.

Ja tuosta tuli mieleen, että brittijoukkojen tukena taistelleilla mahicaneilla ja narraganseteilla oli kai pequot sodan aikana muutamia brittiläisiä musketteja. Siis hekin kuuluivat tuohon muskettisoturien joukkoon jo vuonna 1637. Tosin heillä ei seuraavalla vuosikymmenellä tainnut olla juurikaan enempää musketteja..
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 18.09.2017 16:12

Ja tietenkin tarkoitin päällikkö Uncasin johtamia moheganeja, en maihicaneja kuten epähuomiossa kirjoitin.
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 18.09.2017 18:55

Haukka kirjoitti:
Historianproffa David Silverman kirjoitti:The Mohawks were the first group to take advantage of the opportunity. Within a decade of the Dutch establishment of Fort Orange (Albany) in 1626, right on the Mohawks’ doorstep, the tribe had an arsenal of 400 muskets and plenty of ammunition
Niin minkähän vuosikymmenen sisällä? Tuosta voisi saada sen kuvan, että mohawkeilla olisi ollut 400 muskettia 1620-luvulla. Nyt on professori kyllä tulkinnut väärin lukemaansa, sillä eihän hollantilaisilla itselläänkään ollut 1620-luvulla tuollaista määrä aseita. Eipä ihme jos väärä tieto on levinnyt. Jos mohawkeilla olisi tuolloin olluty 400 muskettia, hyökkäykset naapurien kyliin olisivat alkaneet jo tuolloin.

Juuri tuolla samalla vuosikymmenellä mohawkit kukistivat mahicanit ja ottivat monopoliaseman Hudsonlahden hollantilaisten kanssa käytävään kauppaan. Mutta ei siellä heti musketteja kaupiteltu. Niitä ostettiin pikku hiljaa joitakin kymmeniä ja vasta 1640-luvun alussa mohawkit saiivat nuo 400 muskettiaan entisten noin sadan lisäksi. Tällöin mohawkit aloittivat myös uhonsa lupaamalla kukistaa ympäristön kansat (ehkäpä lähinnä siksi, ettei niistä olisi tullut ranskalaisten kauppakumppaneita. Kuten historia osoittaa, irokeesit onnistuivat vain osittain. Myös ranskalaiset itse myivät joitakin musketteja irokeeseille koska onondagat solmivat Uudenb Ranskan kanssa rauhan joskus 1650-luvun taitteessa - vain saadakseen irokeesiliitolla lisää musketteja. Tuolloin myös britit myivät tuliaseita irokeeseille, joten liittokunta sai kolmen valtakunnan musketteja. Tosin rauha Ranskan kanssa jäi lyhyeksi.
******************************************
Nyt en perkele anna periksi Haukan kovalle ultimaatumille.Silverman kyllä heittää rajun lukumäärän 400 muskettia 1620-luvulla Mohawkeilla.V.1642 Mohawkit vangitsivat Huron joukon jonka mukana kulki Isä Jogues.Näillä Mohawkeilla oli musketteja joita ranskalaiset väittivät heidän saaneen hollantilaisilta.V.1643 huom!(Ei siis 1620-luvulla aka Silverman). Isä Jogues silloin v.1643 ilmoitti että Mohawkeilla oli 300 muskettia kun taas v. 1644 hollantilainen pappi Isä Megapolensis väitti että holllantilaiset myyvät aseita Mohawkeille runsaasti.De Vries Voyages Hollannista arvioi että AD 1632-1644 välisenä aikana Irokeeseillä oli 400 muskettia.Lisäksi asekaupan valvonta oli vaikeaa ja poliittisesti viisasta koska englantilaiset, ruotsalaiset ja ranskalaiset myivät myös aseita intiaaneille.

Peguot-sota myöhemmin hyvä esimerkki myös.
Mohawkit tarvitsivat ja vaativat ampuma-aseita ja ammuksia.Jos ei hollantilaiset myisi he menisivät muilta siirtokunnilta ostamaan.
Mutta Hollantilaisilla ja Mohawkeilla ei ollut enään valinnan varaa 1640-luvun alkupuolella jolloin turkiseläimet oli metsästetty lähes sukupuuttoon Irokeesien territoryssä.Loppupäätelmänä voi todeta että Hollantilaisten rooli oli sittenkin hyvin pieni Uudella-Mantereella ja Irokeesi-sotiin myös samoin.Hollantilaiset eivät koskaan pystyneet hyökkäämään ranskalaisten turkiskauppaan Pohjois-Amerikassa.Se oli sota Irokeesien ja muiden eri Intiaan Kansojen välillä ja Ranskalaisten ja Irokeesien välinen sota.Hollantilaiset pysyivät suljettuna Intiaaneilta.Hollantilaiset eivät edistäneet minkäänlaista edistystä ja eivät myös suuressa määrässä sekoittuneet Intiaani väestöön.

Silverman on heittänyt vähän väärän laskelman aseista lyhyellä aikajaksolla ja kun tarkastelee näitä lukuja niin aikaväli 400 muskettiin on paljon pitempi.
Lyödään nyt vielä linkki linkin päälle vaikka samaa tässä puhutaan
http://www.lowensteyn.com/iroquois/

https://books.google.fi/books?id=K2YSI9 ... RY&f=false

Yhden yllätävän tiedon sain lukea että ruotsalaiset olisivat jo 1630-luvulla myyneet Osageille ja Uteille 1 000 väkipyssyä ja kaksi mörssäriä hevosia vastaan.

D.Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 18.09.2017 19:03

Tässä Uuden Hollannin leppoisan kuvernööri Kieftin urotekoja mm. Mohawk joukkoa teurastamassa.Wappinger-sota siinä oli kyseessä.

Jotenkin leppoisa maalaus.
Kuva

Daavid Goljat Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ma 18.09.2017 19:55

Meni väärään osastoon. Nyt oikeaan. Eivät nuo linkin juuri muuta tätä muskettijuttuja. Kirjoitinhan jo alun perin, että mohawkit saivat vuonna 1643 noin 300 - 400 muskettia
[quote="Haukka"]mutta varsinkin vuodesta 1643 eteenpäin hollantilaiset alkoivat aseistaa mohawkeja ihan tosissaan ja myivät näillä vuoden sisällä lähemmäs 400 muskettia entisten 80 lisukkeeksi.[/quote]
Uskon kyllä sen, että mohawkit ostivat eka muskettinsa hollantilaisilta, mutta kuten jompi kumpi noista Witkon lähteistä kertoi, määrät eivät olleet kovin merkittäviä. Samoin jompi kumpi lähteistä kertoo, että sekä hollantilaiset että ranskalaiset laittomat kauppiaat myivät muskettaja intiaaneille (Tuolloin myös montagnaisit saivat omansa Tadoussecin kauppiailta, vaikka eivät pystyneetkään hätyyttelemään irokeesejä). Lisäksi siellä mainitaan Hollannin hallituksen määräämästä kuolemanrangaistuksesta niille, jotka myyvät tuli-aseita inkkareille. Ja edelleen mainitaan eräästä kesäkuisesta päivästä vuonna 1641, joloin ryhmä mohawkeja oli tullut Trois Riviereen hieromaan rauhaa. Mohawkien mukana oli 36 muskettisoturia jotka olivat yhtä taidokkaita kuin ranskalaisetkin (Tuosta on helppo päätellä, että mohawkeilla ei tuolloin ollut enempää musketteita käytössään koska jos olisi ollut, he olisivat esitelleet nekin.) Mahdollisesti vähän tuon jälkeen brittikauppiaat myivät joitakin lisää joko mohawkeille, senecoille tai muille liiton jäsenheimoille.

...Kunnes tuli synkkää tulevaisuutta enteilevä vuosi 1643. Silloin kunnianarvoisa Isä Jogurtti osoitti hämmästyttävää laskutaitoa ilmoittaessaan ranskalaisille upseereille mohawkeilla olevan lähes 400 muskettia. Totta hemmetissdä oli kun hollantilaiset myivät niitä urakalla.

David J. Silvermanille suosittelen jatkossa Pekka Töpöhännän seikkailujen kääntämistä amerikaksi. Niissä ei historiallisista faktoista tarvitse välittää.


Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Viesti Kirjoittaja Witko » Ti 19.09.2017 13:21

Älä hyvä mies Daavidia lyö sillä mies on myös aikuisviihteen vetovoimaisin stara.Kun nyt alkoi taas lukemaan tuota 1600-luvun alkupuoliskoa niin kyllä se on ollut aika sekasortoista aikaa kun eri siirtokunnat tappelivat asemastaan. Hollantilaisilla oli Irokeesit ensin tärkein kaupparyhmä,Ruotsalaiset taas myivät Delawareille ja Susquehannockeille aseita,Ranskalaiset ja Englantilaiset seurasivat tarkaan mikä Kansa olisi omille eduilleen paras kauppa-ja myyntikumppani.Itseasiassa koko tuo 1600-luku oli katkeamatonta sotaa ja verinen 70.vuoden Beaver-sota sitä ei ainakaan helpottanut. No eipä voi 1700-lukuakaan rauhalliseksi sanoa.Ranskalais-Intiaanisodat olivat vain yksi pieni esimerkki sillä Vanhan Mantereen sodat käytiin myös Uudella Mantereella.

Siksi on turha kiistellä siitä kuka myi ensimmäiset musketit Intiaaneille koska tuota totuutta ei kyllä kirjoistakaan löydy vaan lähteet ovat hyvin ristiriitaisiaja tietääköhän kukaan totuutta.Samuel Champlain antoi(ei siis myynyt) neljä arkebuusia Montagaseille ja Hurononeille.Näitä antamisia oli paljon ja ei se ollut varsinaista kauppaa vaan tunnustelua mikä olisi paras liittolainen siirtokunnille.Hollantilaiset siviilit myivät paljon aseita Irokeesi Kansoille koska jostain kumman syystä tämä pieni maa Euroopassa oli pirun hyvä aseiden valmistaja ja suuriä määriä ja tehokkaita musketteja löytyi.Muuten Hollantilaisten valtakausi Uudella Mantereella oli hyvin lyhyt.


D.Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Viesti Kirjoittaja Haukka » Ti 19.09.2017 19:27

Turhaahan se kiistely on koska asia ei selviä koskaan. Ja kukapa laittomien kauppiaiden myymät musketit olisi laskenut paitsi laittomat kauppiaat itse. Heillehän Hollannin hallitus vaati kuolemantangaistusta ainakin vuodesta 1639 seuraavan vuosikymmenen alkuun mikäli käry kävisi. Ja eipä noihin aikoihin ollut muskettien korjauspisteitä, jonne aseensa temppuiluun kyllästynyt soturi olisi voinut viedä tuliluikkunsa. Eiväthän irokeesit ja muut osanneet itse korjata muskettejaan, sen verran oli olevinaan hienoa valkoisen miehen tekniikkaa. Näin ollen pari kolme vuotta käytössä ollut vanha sohlo heitettiin romujen joukkoon ja hankittiin tilalle uusi jos hyvä tsäkä kävi ja turkiksia riitti. Vaan eipä tainnut riittää ainakaan majavannahkoja vaan niiden vuoksi käytiin veristä sotaa.

Muskettien korjauspisteitä alkoi ilmestyä 1600-luvun loppupuolella, kun joidenkin ranskalaisten kauppa-asemien sepät ottivat homman hoitaakseen. Oli pakko, sillä algonkinkielisten heimojen musketeilla oli merkittävä osuus irokeesien lyömisessä. Ja jos musketit temppuilivat, kärsivät ranskalaiset intiaaniliittolaistensa huonokuntoisista tuli-aseista.


Kuva
Haukka

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Viesti Kirjoittaja Haukka » Su 24.09.2017 11:07

Muskettien korjauspisteitä alkoi ilmestyä 1600-luvun loppupuolella, kun joidenkin ranskalaisten kauppa-asemien sepät ottivat homman hoitaakseen. Oli pakko, sillä algonkinkielisten heimojen musketeilla oli merkittävä osuus irokeesien lyömisessä. Ja jos musketit temppuilivat, kärsivät ranskalaiset intiaaniliittolaistensa huonokuntoisista tuli-aseista.
Nyt vastaan vähän itselleni. Irokeesit eivät tarvinneet erillisiä muskettien korjauspisteitä, sillä he korjasivat ne itse. Jos joku epäilee, lukekoon Siilvermanin Thundersticksin. Kirjailija kertoo, että irokeesit eivät vain opetelleet asensa toimintaa ja kohteeseen ampumista vaan he myös opettelivat huoltamaan musketeitaan. Mohawkien ja senecojen vanhojen kylien kaivauspaikoista on löydettu irtaimia musketinosia ynnä muuta pikkutavaraa, joka kertoo tuliaseiden purku- ja kunnostustöistä. Lisäksi senecat tekivät lyijykuuliansa itse, ehkä mohawkitkin. Erään pitkäntalon kaivaukset johtivat loppupäätelmään, että senecoilla oli jopa erillisiä aseenhuoltajia, jotka ymmärsivät vähän enemmänkin muskettien päälle. Tosin saattoi olla, että senecojen kylässä asui brittiläisiä, jotka tekivät nämä korjaukset. Löydökset ovat 1650-luvun aikaista kamaa.

Eräs Fort Orangen kauppa-asemalla tuöskennellyt hollantilainen (1630 ja -40-luku) kertoo vanhoissa muistiinpanoissaan, että eivät yksinomaan mohawkit tehneet asekauppoja. Myös läntisimmät irokeesit kävivät vaihtamassa turkiksiaan musketeihin. Nämä irokeesit tunnettiin lähinnä senecoina, mutta heidän joukossaan oli luultavasti myös oneidoja, onondagoja ja cayugoja. Yleensä vain mohawkien musketeista kirjoitetaan ja unohdetaan nämä muut. Näin ollen irokeesiliiton tuliaseiden määrät ovat saattaneet 1640-luvulla olla jonkin verran suuremmat kuin 400 muskettia.

Ja sitten yksi juttu, josta en tiennyt mitään. Kirja väittää, että Hollanti tuotti 1620-luvulla (ehkä vielä seuraavinakin) enemmän aseita kuin mikään muu maa. Samoihin aikoihin kun Uusi Hollanti aloitti kituliaan elämänsä Pohjois-Amerikan mantereella, valmistettiin Hollannissa 14,000 muskettia per vuosi. Olihan aikakausi sotainen, sillä Hollanti itse pyristeli irti Espanjan otteesta ja tällainen jos joku lisäsi hollantilaisten omaa aseteollisuutta. Ehkä tuosta määrästä kulkeutui enemmän Uuteen Hollantiin mitä on luultu. Näin ollen ei olisi mahdotonta vaikka irokeeseilla olisi sittenkin ollut jo jonkinmoinen kokoelma näitä ukkoskeppejä 1620-luvun loppuun mennessä. Asia avautuu nyt eri lailla, kun on koko kirja käytettävissä. Lisäksi mohawkit tai mahdollisesti koko irokeesiliitto kiristi hollantilaisia. Jos ette kauppaa meille musketteja ostamme aseet briteiltä ettekä saa ainuttakaan turkista!

Hollantilaisten oli pakko suostua, sillä he tiesivät olevansa irokeesien armoilla


Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Viesti Kirjoittaja Witko » Su 24.09.2017 11:55

Taidan alkaa lukea Silvermanin Thunderstick kirjaa oikein kunnolla. Tuohon olen kyllä löytänyt viittauksia että Hollanti oli uskomaton maa jo 1620-luvulla aseteollisuudessa,valmistusmäärät olivat kovia,laatu vielä edellä muiden maiden aseita ja tuo että Irokeesit korjailivat itse aseitaan jo noin varhain niin se oli kyllä yllätys minulle.Eipä ole ihme miksi Silvermanin kirja herätti suurta huomiota tänä vuonna ilmestyessään Yhdysvaltain lukijoissa sekä historian tutkijoissa.

Tuolla valmistusmäärällä vuodessa ei 400 muskettia vuodessa ole mikään vaikea kynnys ylittää.Olen pitänyt heitä aina puukenkä kansana sekä tulppaani setinä.Ajatusleikki jos Hollantilaisia olisi ollut vaikka sama määrä kuin brittejä ja ranskalaisia sekä sama myynti politiikka Nativeille olisi jatkunut niin Pohjois-Amerikan siirtokuntien historia olisi saanut vieläkin verisemmän ja vaikean perustamisen l. olisivat olleet Intiaanit lähes niskan päällä.'

D.Witko

Haukka
Viestit: 6326
Liittynyt: Pe 12.03.2010 21:08
Paikkakunta: Helsinki

Re: Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Viesti Kirjoittaja Haukka » To 28.09.2017 15:55

Sain Silvermanista väärän kuvan sen yhden nettiartikkelin perusteella. Vaikka hän Thundersticksissä käy läpi perin tuttuja aiheita, homma hoituu ytimekkäästi. Kirja osoittaa muun muassa sen tunnetun tosiasian, että susquehannockit olivat irokeeseille äärimmäisen paha vastus hyvän eurooppalaisen aseistuksensa turvin. Eivätkä heidän aseensa olleet yksinomaan ruotsalaisia, vaan myös Marylandin brittisiirtokunta aseisti heitä. Näin ollen irokeesien 50- ja 60-luvun alkuvuosien hyökkäykset susquehannockien kylään menivät aivan plörinäksi. Mohawkit tekivät jopa rauhan susquehannockien kanssa, mutta läntisimmät irokeesit jatkoivat hyökkäyksiään. Jo ennestään parin ruotsalaisen tykin voimin pääkyläänsä puolustaneet susquehannockit ostivat vielä yhden tykin lisää – tällä kertaa Marylandin briteiltä.

Kyllähän britit myivät musketteja intiaaneille jo 1630-luvulla, mutta salaa. Jos käry kävi niin sitä seurasi rangaistus. Raipaniskut selkään tai suoraan persuksille söivät laitonta kauppiasta ja lisäksi hän sai polttomerkin kasvoihinsa rikollisista asebisneksistään. Mutta auttoiko tuo paljoakaan? Esimerkiksi pequoteilta löytyi heidän nimeään kantavan sodan alussa ainakin 16 muskettia. Tosin ne oli laitettu varastoon ilmeisen ruudin puutteen vuoksi, joten aseet olivat sikäli käyttökelvottomia.

Kun tultiin 1660-luvulle irokeesit eivät enää pystyneet huoltamaan muskettejaan, vaan yrittivät vaihtokaupan avulla houkutella jopa ranskalaisia aseseppiä huoltamaan aseet. (Ehkä pieni lipsahdus tekijältä, sillä hieman aiemmin hän kirjoitti asehuollosta hieman eri tavoin) Silvermanin mukaan irokeesit olivat katkeroituneita sen vuoksi, että Marylandin britit aseistivat susquehannockeja ja vieläpä rakensivat näille parempia paalivarustuksia. Senecat jopa kehtasivat ehdottaa, että ranskalaiset voisivat tehdä heille saman palveluksen kuin ranskalaiset susquehannockeille. Tuo Sama 60-luku osoittautui muutenkin pirulliseksi irokeeseille, sillä he jäivät koko ajan jälkeen asevarustelussa. Ranskalaiset nimittäin pystyivät toimittamaan algonkin-kielisille liittolaisilleen 700 – 1000 muskettia per vuosi, joka oli melkoisesti enemmän kuin mitä irokeesien saamat hollantilais/brittiläiset toimitukset. Tietenkin Uuden Hollannin luhistuminen 50-luvulla huononsi melkoisesti irokeesien asehankintoja. Kirja tekee myös selväksi sen historiallisen totuuden, että algonkinit osasivat käyttää ukkoskeppejään. Seuraavan kolmen vuosikymmenen aikana irokeesien liittokunta saatettiin aika huonoon happeen.

Silverman käsittelee myös irokeesien lyömien erieiden (Cat Nation) uuden nousun Carolinan pelätyiksi orjakauppiaiksi, jotka aikakirjoissa tunnetaan westoina. Myös westojen uhon takana olivat musketit, lähinnä Virginiasta ja Carolinasta hankittuja. Westot tulivat hyvin toimeen Carolinan siirtolaisten kanssa ja nämä opettivat heitä käyttämään tuliaseita. Tosin westot olivat kirjan mukaan olleet aseistettuja jo tullessaan Virginiaan vuonna 1656, mutta mistä he olivat muskettinsa hankkineet? Irokeesien kanssa taistellessaan heillä oli ollut vain jousia ja nuolia. No tuo on sivuseikka, olennaista on se, että he nousivat nopeasti peloittavaan maineeseen laajoilla alueilla Floridaa nyöten. Määrätyt piirit päättivät kuitenkin tuhota westot. Homman takana olivat Coose Creekin miehet eli poliittinen ryhmittymä, joka lie tullut mistä lie Barbarokselta. Nämä heput vaikka itse harjoittivat orjakauppaa merirosvojen kanssa, kokosivat taakseen koko joukon paikallisia intiaaneja shawnee-sotureilla vahvistettuina ja sitten alkoi westojen tuhoaminen. Mielenkiintoinen loppu westoille, sillä henkiinjääneistä tuli itse osa sitä samaa orjakauppa-ketjua, jota he itse olivat pyörittäneet.

Kirja osoittaa miten hollantilaiset, britit ja ranskalaiset hyötyivät intiaanien aseistamisesta. Meille nämä jutut ovat aika tuttuja, mutta niille joille aihe on oudompi, aukeaa hieman uudenlainen näkökulma.


Kuva
Haukka

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Intiaanien ja siirtolaisten aseistus Amerikan historiassa.

Viesti Kirjoittaja Witko » To 28.09.2017 17:15

Luin myös Silvermanin kirjaa Thundersticks myös eteen päin ja todella Irokeesien liittokunta alkoi olla helisemässä 1660-luvulla Algonkien kanssa ja tuo Westojen nousu oli uskomaton mutta samalla lyhyt aikajakso.Susquoehannockit olivat olleet aina kovan luokan vastuksia ja Irokeesien liittokunta ei pärjännyt heidän kanssaan kovinkaan hyvin.Delawaret olivat taas niin akkamaista porukkaa että heistä ei saanut paljon liittolais-apua.Ranskalaiset osoittivat historian edetessä koko ajan isompaa osaa aseiden myynnissä Intiaaneille ja se nähtiin jo Texasin alueella 1700-luvulla kun myytiin Tonkawille mm.aseita.Ruotsalaisten ja Hollantilaisten valtakausi oli sen verran lyhyt Uudella-Mantereella että jäljelle jäi vain Britit sekä Ranskalaiset.Espanjalaiset eivät taas olleet kovinkaan halukkaita myymään aseita Eteläisille Kansoille.Utet saivat 1700-luvulla jonkin verran heiltä aseita.

Tässä tämä tuttu kirja myös Haukalle l.The Westo Indians Slave Traders of the Early Colonial SouthEric E.Bownelta suuri kulttuuriteko tämä kirja.
Kuva

Virginian Siirtokunnan vaiheita 406.sivun verran.
Kuva

D.Witko

Vastaa Viestiin