Ruokaohjeita intiaaneilta

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Yasmeen
Viestit: 80
Liittynyt: Su 08.11.2009 14:26
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Ruokaohjeita intiaaneilta

Viesti Kirjoittaja Yasmeen » Ma 09.11.2009 18:58

Cherokee food called

Tsu-ya-Ga

1 cup of cornmeal

•½ cup flour

•2 tsp baking powder

•1 tbsp sugar

•2 cups milk (Bison milk, if you can catch a bison and milk it, if you don't have a wild bison in your back yard use cow milk)


•¼ cup melted shortening (any liquid vegetable shortening such as corn oil works)

•1 beaten egg (Traditionaly this was most probably wild duck egs)

•2 tbsp honey (Most likely it originally was maple syrup)

•4 cups drained brown beans (Use vegetarian style baked beans)

Mix all of these ingredients, except beans, thoroughly, and then fold in the beans. Pour into greased, heated pan. Bake at 225 celsius until brown (usually 30 minutes or so)

Yasmeen
Viestit: 80
Liittynyt: Su 08.11.2009 14:26
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yasmeen » Ma 09.11.2009 18:59

From the Lakota Sioux

Sioux fry bread, this is unique to the Sioux.

Although it is not an ancient recipe, it only dates back to the 1800s. When the Sioux were forced onto the reservations and had no food the USA government gave them scks of flour. The Sioux had never seen European flour and did not know what to do with it. They tried different things to do with it and this worked.

* 1/2 teaspoon salt
* 1 tablespoon baking powder
* 3 cups of flour
* 1 cup warm water


Directions

Combine all of the dry ingredients in a large bowl.
Add warm water in small amounts and knead until soft but not sticky.
Adjust the flour or water as needed, Cover aand let stand 15 to 20 minutes.
Pull of large egg sized balls of dough, turn out into fairly thin rounds.
Fry rounds in hot oil until bubbles appear on the dough, turn over and fry on the other side until golden brown.


If you made too much of the dough use the rest to make this.


Bison Stew

* 1 lb of Bison (If you don't have a wild bison, use lean beef)
* 1 teaspoon of baking powder
* 4 Potatoes
* 1/2 teaspoon of salt
* 1 Medium Onion
* A pinch of sugar gives the bread a yummy taste and makes it softer.
* 2 Tablespoons of Oil
* Milk
* Seasoning Salt
* Oil
* Tomato sauce or jarred spaghetti sauce (fresh chopped tomatoes is better)
* For the bread crust (same as Fry Bread)
* 1 cup of Flour


Directions

Heat the oil in a Stew Pot, chop the Onions add to heated oil. Cook for a couple of minutes.

Rinse your stew meat add to the Onions add the seasoning salt to taste and add tomato sauce or spaghetti sauce stir well covering all the meat add 1/2 cup of water get it boiling let cook for about 30 minutes add the potatoes, cover and let cook through.

Then make your bread crust. Mix all the dry ingredients together then add your liquids make a soft dough roll out on a floured surface when 30 minutes has past take Stew off the stove let it cool and let the dough rest for about 10 minutes then put your stew in a casserole and top with the rolled out dough. Bake for about 20 - 30 minutes. It is ssssoooo good especially in the Winter nice and warm.

Dakota
Viestit: 644
Liittynyt: Ke 07.03.2007 19:17

Viesti Kirjoittaja Dakota » Ma 16.11.2009 00:56

Tuo Bison stew resepti on vähän jänskä. 500g Biisonia (mutta rasvaton naudanliha käy myös).. Sitten tomaattimurskaa taikka spaghettikastiketta (mutta tuoreet, pilkotut tomaatit sopivat paremmin).. Jotenkin nurinkurista..

En tiedä milloin leivinjauhe keksittiin ja oliko suolaa/sokeria treidattu tuolloin valkoisten kanssa, vai vieläkö mentiin katajanmarja/hunaja osastolla, enkä muista millaisilla astioilla ja välineillä patoja keiteltiin näillä perinteisillä resepteillä. Nykyisin on niin helppo laittaa kovanaama liedelle. Ei tarvitse viritellä nahkoja kehikkoon ja heitellä hehkuvia kiviä sopan joukkoon kypsentämään ruokaa.
-D-
Takunl iciyunga wacin
Northern Cree
http://www.youtube.com/watch?v=5mQ9AFPKMn0
"ma wee bonnie lassie" XD

Yasmeen
Viestit: 80
Liittynyt: Su 08.11.2009 14:26
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yasmeen » La 21.11.2009 14:16

Meikäsokerin korvikkeena intiaanit käyttivät stevia- nimistä yrttiä. Se on noin 300 kertaa sokeria makeampaa joten yrttiä tarvittiin vain ihan hitunen maustamaan ruoka.

Steviaa eli sokerikasvia voi kasvattaa myös Suomen olosuhteissa.

Lisätietoja: http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia

Yasmeen
Viestit: 80
Liittynyt: Su 08.11.2009 14:26
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yasmeen » La 21.11.2009 14:20

Jos täällä on muuten kiinnostuneita viherpeukaloita voin ottaa selville millaisia yrttejä intiaanit käyttivät, mitä niistä voisi kasvattaa myös täällä ja mistä voisi siemeniä hankkia helpoiten.

Pistäkääpä tietoa onko kiinnostusta.

:wink:

Chrystaltail

Viesti Kirjoittaja Chrystaltail » La 21.11.2009 15:55

Me ollaan kasvatettu steviaa.

Miks inkkarisokerii sit kututaa inkkarisokeriks jos ne ei ois sitäki käyttäny?

Tietty kaikki kiinnostaa.

Yasmeen
Viestit: 80
Liittynyt: Su 08.11.2009 14:26
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yasmeen » La 21.11.2009 16:29

Miten stevia kasvoi? En ole itse vielä kokeillut. Ei mulla tosin ole myöskään lypsäviä biisoneita takapihalla.

Chrystaltail

Viesti Kirjoittaja Chrystaltail » La 21.11.2009 16:58

Yasmeen kirjoitti:Miten stevia kasvoi? En ole itse vielä kokeillut. Ei mulla tosin ole myöskään lypsäviä biisoneita takapihalla.
Iha sillei syötäväks asti :)

Yasmeen
Viestit: 80
Liittynyt: Su 08.11.2009 14:26
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yasmeen » La 21.11.2009 17:05

Kiva tietää. Entäs miten ne biisonit sitten?

Yasmeen
Viestit: 80
Liittynyt: Su 08.11.2009 14:26
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yasmeen » Su 22.11.2009 17:19

Olen aloittanut intiaanien käyttämien luonnonkasvien/yrttien haun tuttavieni avulla. Ekana etsitään tietoa Ojibwa/Chippewa/Cheyenne/Lakota- heimoilta.

:D

Kyllä tää tästä.

Alustavien tietojen mukaan heidän käyttämänsä kasvit menestyvät Suomessa aina pohjoista myöten.

Dakota
Viestit: 644
Liittynyt: Ke 07.03.2007 19:17

Viesti Kirjoittaja Dakota » Su 22.11.2009 22:56

Yhdysvaltojen, maan keskiosan tasankojen ilmasto on aika ideaalinen maanviljelyyn, kuten Suomessakin. Ilmasto on pääosin lauhkeaa ja kosteus keskinkertainen. Molemmissa kohtalaisen selkeät vuodenajat.

Minusta ei ole yrtin kasvattajaksi. Viherpeukalo ja jauhopeukalo puuttuu. Stevia taitaa olla suosittua laihduttajien piireissä.
-D-
Takunl iciyunga wacin
Northern Cree
http://www.youtube.com/watch?v=5mQ9AFPKMn0
"ma wee bonnie lassie" XD

Yasmeen
Viestit: 80
Liittynyt: Su 08.11.2009 14:26
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yasmeen » Pe 27.11.2009 15:42

Ystäväni USA:sta on naimisissa cheyennen kanssa ja kertoi juuri hämmästyneensä miten paljon yhteistä on saamelaisten ja Ojibwa/Chippewa- heimojen käyttämien luonnonkasvien suhteen ruokanaan ja muussa taloudessa. Lakotat taas olivat vaeltajia eivätkä viljelleet yrttejään tms. kasveja mutta vaeltajina he olivat kosketuksissa myös monien paikallaan pysyvien ruoka/viljelykulttuurien kanssa (kuten varmaan tiedättekin) ja saivat vaikutteita heiltä.

Jatkan etsintöjäni...

Rikkis
Viestit: 342
Liittynyt: Su 04.09.2005 09:51

Viesti Kirjoittaja Rikkis » Pe 27.11.2009 16:32

Yasmeen kirjoitti:Ystäväni USA:sta on naimisissa cheyennen kanssa ja kertoi juuri hämmästyneensä miten paljon yhteistä on saamelaisten ja Ojibwa/Chippewa- heimojen käyttämien luonnonkasvien suhteen ruokanaan ja muussa taloudessa. Lakotat taas olivat vaeltajia eivätkä viljelleet yrttejään tms. kasveja mutta vaeltajina he olivat kosketuksissa myös monien paikallaan pysyvien ruoka/viljelykulttuurien kanssa (kuten varmaan tiedättekin) ja saivat vaikutteita heiltä.

Jatkan etsintöjäni...
Jos olet kiinnostunut intiaanien (ruoka)kasvien käytöstä ennen kuin WalMart ja McDonalds tulivat vallitsevaksi kasvisruoan lähteeksi, suosittelisin kirjallisuutta. Aloittaa voi vaikka Francis Densmoren klassikosta chippewa-intiaaneista: How Indians Use Wild Plants for Food, Medicine & Crafts.

Chrystaltail

Viesti Kirjoittaja Chrystaltail » Pe 27.11.2009 17:29

Onks suomeks mtn?

Yasmeen
Viestit: 80
Liittynyt: Su 08.11.2009 14:26
Paikkakunta: Kouvola
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Yasmeen » Pe 27.11.2009 19:59

Rikkis kirjoitti:
Yasmeen kirjoitti:Ystäväni USA:sta on naimisissa cheyennen kanssa ja kertoi juuri hämmästyneensä miten paljon yhteistä on saamelaisten ja Ojibwa/Chippewa- heimojen käyttämien luonnonkasvien suhteen ruokanaan ja muussa taloudessa. Lakotat taas olivat vaeltajia eivätkä viljelleet yrttejään tms. kasveja mutta vaeltajina he olivat kosketuksissa myös monien paikallaan pysyvien ruoka/viljelykulttuurien kanssa (kuten varmaan tiedättekin) ja saivat vaikutteita heiltä.

Jatkan etsintöjäni...
Jos olet kiinnostunut intiaanien (ruoka)kasvien käytöstä ennen kuin WalMart ja McDonalds tulivat vallitsevaksi kasvisruoan lähteeksi, suosittelisin kirjallisuutta. Aloittaa voi vaikka Francis Densmoren klassikosta chippewa-intiaaneista: How Indians Use Wild Plants for Food, Medicine & Crafts.
Kiitos vinkistäsi.

Keskustelen nyt ensin kuitenkin paikallisten lähteitteni kanssa asiasta.

Vastaa Viestiin