Valokuvia menneisyydestä

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Witko
Posts: 7842
Joined: Tue 09.02.2010 14:59
Location: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Postby Witko » Wed 15.05.2019 20:28

Hienon kuvan oli Haukka löytänyt apacheista maastossa. On siinä ollut Juan Mata Ortizilla melkoinen piinakuolema, kun kolme iloista veijaria Nana, Juh ja Geronimo toteuttivat verikoston. Luin eräästä Eva Ballin Apache-kirjasta että apacheilla oli eri tärkeys taistella kuin exe Tasanko Intiaaneilla. Apachet ottivat nämät tapot henkilökohtaisesti ja verikosto oli se motiivi ja varsinkin meksikolaisten kanssa lähes aina. Apachet eivät taistelleet Kansana maiden puolesta vaan juuri näistä tapoista, joissa he saivat kuoleman ja siihen oli ainoa vastaus verikosto. Nanasta sen verran että uskomaton mies joka mielessä. 80.vuotiaana ratsasti kuin paholainen ja taisteli kuin paholainen. Apache lapset niin kuin Haukka totesi, niin rakastivat tätä leppoisaa tuffaa joka kertoili mitä hurjimpia tarinoita leirinuotiolla apache legendoista, hirviöistä ym. vastaavista mytologiasta.

Nana oli tämä espanjankielinen lempinimi joka tarkoitti grandma, lullaby, mutta kun tuli verikoston hetki niin kehtolaulut jäivät. Yhdysvaltain armeijan kapteeni John Gregory Bourke kuvaili näin Nanaa: Hänellä oli vahvapiirteiset kasvot, joista näki älykkyyden, hyvän luonteen, rohkeuden, mutta myös äärimmäisen julmuuden ja kostonhimon.. Nanan raidi on niin kuuluisa tapaus intiaanien raideista ja varsinkin apachein.
Nanalla oli erityinen maine apache-sodanjohtajien keskuudessa. Hän oli erittäin aktiivinen soturi vielä 1880-luvulla. Hänellä oli sitkeys, rohkeus, kestävyys ja järjetön kyky improvisoida taistelussa minimoidakseen tappionsa. Hän ei osoittanut armoa taistelussa, mutta saattoi olla huomaavainen siviileille tilanteen mukaan. Kun Nana toteutti sissisotaa-1880-luvulla, hän oli puoliksi sokea, jalka vääntynyt niveltulehduksesta, mutta kun hän istui satulassa, hän ratsasti kuin paholainen.

Hurja Joukko.
Image

Kovia nimiä tässäkin chiricahua bandissa
Image

Witko

Witko
Posts: 7842
Joined: Tue 09.02.2010 14:59
Location: Pori

Re: Valokuvia menneisyydestä

Postby Witko » Thu 16.05.2019 19:00

Tässä taas yhden amerikkalaisten keskustelu tai paremmin kuva foorumin satoa. Väittelevät että tämä mies olisi Pohjoisten-cheyennien lääkemies Crazy Mule v. 1873 cheyenne ja arapaho delegaation mukana Washingtonissa, mutta joku järkevämpi sanoo että liian nuori mies ollakseen Crazy Mule. Ei paljon näytä hee man ehiltä l. halfmen-halfwomen, berdhace l. kunnon tranvesiittilta l. transulta.
Image

Siinä oikea tuima berdache vasemalla katsoo kameraa kuolemaa halveksien l. tappaa pelkällä katseella 150 murmelia kertaheitolla.
Image

Witko


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest