Mikä kirja menossa juuri nyt?

Amerikan intiaaneja ja intiaanikulttuureja koskeva keskustelu
Vastaa Viestiin
Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » To 13.07.2017 15:09

Ajattelin pistää neljä kirjoistani jotka ovat vähemmän hurmeessa kirjoitettu ja Wounded Knee 1890 on aiheena.

Jerome Greenen American Carnage,Wounded Knee 1890 ja 620. sivua tarkkaa tekstiä on Jerome-sedän tyyliin esillä.
Kuva

James Mooneyn kirja on hysteriasta joka levisi Henkitanssi liikkeestä ja johti tähän Wounded Kneen tragediaan.
The Ghost Dance Religion And Wounded Knee 1890.Sivuja 576.
Kuva

Tämä on jo monipuolisempi näkemys Wounded Kneestä 392.sivua.
Kuva

Voices of Wounded Knee,446.sivua.Perinteisempi.
Hoigin Stanin Sand Creek on ihmeen hyvin kirjoitettu kun miettii ajankohtaa v.1962.Kutsutaan kirjassa jopa Taistelun nimellä ja se on jo paljon kun perinteinen tyyli on Verilöyly.
Kuva
Kuva

Eivät nämätkään kirjat mitään silmän aukaisijoita ole mutta menettelevät paremman puuttessa

D.Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » To 13.07.2017 15:42

Voyageur kirjoitti:Korjaus edelliseen.Toinen vuonoista on Fjordo Auer eikä Relanderin mukaan nimetty. Löytyypä liitekartasta nimi Sierra Wilhelm Ramsay
Isla Clarencen itäpäästä. Mutta kartoitustoimi on edennyt sitten kaksikymmenluvun. Tuo repaleinen alue on useampaa saarta ja kyseinen
alue todennäköisesti Isla Aracena ja vuori saatta olla Sierra Vernal. Jos Auerin ehdotus olisi mennyt läpi Chilessä, saattaisi asiaa tuntemattomat
luulla että kyseessä on jokin Skotlantilainen tutkimusmatkailija eikä Suomalainen geologian professori.
Nordenskiöldin nimi taitaa esiintyä myös Patagonian maantieteessä, tai ainakin olen ollut huomaavinani sellaisen jossain Patagonian kartassa tms.
Erittäin hyvä tekstikirja tuo Patagonia, tosin erityisesti valokuvat ovat tökerösti printattu eikä niistä tahdo saada mitään selvää, mutta kartat taas ovat hyviä. Aiheet etenevät alueen maantieteestä ja jääkaudesta ensimmäisiin asukkaisiin, näiden kulttuurien eroavaisuuksiin ja tunnettuun historiaan. Juuri tyyppiä josta itse pidän.

[quote="Witko"]Maailma muuttuu eskosein ja siksi tuo Michnon uusi kirja kiinnostaa ja tilaukseen se menee Adlibriksestä piru vie. Blood at Sand Creek-kirja on tehnyt minuun vasta paljon myöhemmin vaikutuksen ja samoin tuo WK aihe on alkanut myös mieltä askarruttaa mutta ei ole kukaan rohkea kirjailija tarttunut tähän myyttiseen tarinaan ja tuonut eri näkökantoja esiin. Harmi.

Turhaan haukuin ensin tätä joskus ostettua Bob Scottin kirjaa Blood at Sand Creeck.
Kuva

D.Witko[/quote]

Joo tuossa Hoigissakin kuitenkin käytiin läpi intiaanien suorittamia ryöstömurhia ajalta ennen Sand Creekia ja taidettiin mainita mm. White Antelopen sekä Little Ravenin poikien huseeranneen näissä touhuissa. Mikä mellastus taistelun/verilöylyn jälkeen tapahtuikin, ei tuo tapaukseen johtanut historia ihan provosoimaton ollut.
Hieman samankaltaista on havaittavissa WK:ssa, tuo joukkue joka laitettiin valvomaan aseistariisuntaa oli suureksi osaksi rekrytoitu vain kuusi päivää aiemmin kokemattomista 18-21-vuotiaista nuorukaisista, ja nuo sitten saivat siouxien tulenavauksen (täytenä yllätyksenä?) päälleen. Muistaakseni kahdeksan näistä pojista kuoli, ei mennyt ihan putkeen sotilasura.
Mene ja tiedä mitä kaikkea tapahtui, mutta ei minulla mitään luottoa ole siihen että siouxit puhuisivat ainakaan enempää totta kuin muut tapahtumassa mukana olleet.

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 17.07.2017 17:24

Kirjoja on jonoksi, mutta niin kauan kuin henki pihisee on aikaa myös lukea. "Big History" kuvataan tätä Cunliffen teosta, ei liity lainkaan intiaaneihin, mutta historia kiinnostaa aina joten jonon jatkoksi vaan:

https://books.google.fi/books?id=osQ9Cg ... navlinks_s

Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 19.07.2017 10:50

Tässä odotellaan Michnon Sand Creek-kirjaa tulevaksi ja tässä on yksi omista kirjoistani jonka ostin viime vuonna Ari Kelmanin-kirja Sand Creekistä ja aika modernisti kirjoitettu ja Kelman lähestyy eri perspektiivistä kuin perinteinen sand creek-kirjallisuus.384.sivua ja kovakantisena.Alkaa herättää eri katsantoja koko Sand Creek meikäläisessä. Bear River ja Marias River ovat olleet todella törkeitä verilöylyjä.Washita menee minusta täysin taistelu-nimen arvoiseksi.Wounded Knee alkoi provosoinilla ja vasta myöhemmin kun Hotch Kissit alkoivat syytää kranaatteja Lakotain niskaan WK muuttui verilöylyksi.

Kuva

Tämä oli muuten hyvä kirja jonka T.T.vinkkasi foorumilla taannoin ja ostin sen, niin Marias Riverin sekoilut ja kännisen Bakerin toimet tuli esiin, niin se alkoi saada verilöylyn puitteita.Tässä oli kyllä erehdys hyökkäys koska toinen Piegan ryhmä oli riehunut emigranttien kimpussa jo pitkään.Ehkä isorokosta kärsivä kylä ja syvät luminietokset antoivat tälle nuot verilöylyn puitteet.
Kuva

D.Witko

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 21.07.2017 12:34

Huomasin että minulla on Michnolta tälläinen kirja myös Settler's War ja aikajana on 1860-1869 Intiaanien hyökkäyksiä Texasissa siirtolaisten kimppuun ja sivujakin oli muhkeat 480. Täynnä erilaisia hyökkäyksiä,vanki tapahtumia ym. ja Michno käsittelee näitä aiheita kyllä puolueettomasti ainakin minusta.Täytyy pistää luentaan vähän myöhemmin.Päällikansi on kyllä minusta ikään kuin räikeä.

Kuva

D.Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ti 01.08.2017 17:34

Niinhän tässä taas kävi että huomasin uudehkon kirjan jonka valitettavasti tarvitsen välttämättä tuleviin projekteihini. Intiaanikirjallisuudesta hyvinkin tuttu ukko vauhdissa, tällä kertaa vaimonsa kanssa:

Kuva

Tuossa on erityisen mielenkiintoista tuo Kalifornian intiaanien lukumäärä. Yleensä kaikki tyytyvät siteeraamaan Sherburne Cookin 310 000 intiaania espanjalaisten saapuessa jne. Itse asiassa Cook ilmoitti kirjassaa marginaalit joihin päätyi laskujensa kautta, noin 260 000 - 360 000 intiaania, mistä tuo yleisesti esiintyvä keskiarvo saatu.
Käytin tuota jopa itse ensimmäisessä artikkelissani, missä totesin lukumääräksi noin 300 000 - 350 000 maksimissaan, ja tuo on näin jälkikäteen jäänyt lievästi harmittamaan. Olen siis muuttanut hieman mieltäni, ja useamman laskun perusteella alamarginaalin tulisi lähteä 210 000 - 220 000 tienoilta. Toki siellä on voinut olla Cookin yläpään marginaalista tai jopa enemmän intiaaneja, mutta sisämaan laskeminen on joka tapauksessa arpapeliä.
Toivon kirjan tuovan lisävalaistusta asiaan, ja siinähän on lisäksi tietoa kultaryntäyksen alkuvuosista mille on tulevaisuudessa myöskin käyttöä.

Niin, ja menossa tällä hetkellä pari esihistoriaan keskittyvää kirjaa, näiden jälkeen pitää ottaa jotain hieman rennompaa hetkeksi:


KuvaKuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ke 09.08.2017 18:00

Michnon kirja Sand Creekistä tuli jo kaksi viikkoa sitten ja nyt vasta aloin vähän selailla ja nyt on kyllä mielenkiintoisia näkökohtia haettu ja "Verilöyly" nimitys tuntuu enemmmän Taistelu Sand Creekiltä ja tästä kirjasta tulee takuulla puhetta ja huhtomista ainakin Yhdysvalloissa ja saakin tulla sillä myyttejä on minusta rikottava jos on faktaa tietoa ja puolueetonta. Ensi viikolla lupaan kirjoittaa tästä kirjasta mitä se pitää oikein sisällä ja kun tuo Haukkakin tulee myös lomalaitumilta.Ei ollut tämän pienen selailunkaan jälkeen oloa että olipas huono hankinta. Alkuteksteissä jo Michno mainitsee seuraavia kysymyksiä: Olivatko Intiaanit sittenkin vihamielisiä? Oliko Intiaaneilla valkoisia vankeina? Oliko Intiaaneilla Amerikan lippu lerissä?Oliko lerissä valkoisten scalppeja? Oliko tämä Taistelu vai Verilöyly?Oliko Intiaaneja todella silvottu niin paljon? Olivatko Päälliköt telttojensa edessä vain makaamassa ja loputon määrä lisää ????????

I luku alkaa sarkastisesti toteamuksella . Kukaan ei oikeasti tiennyt oliko Eversti Chivington Intiaani vihaaja vai ei.Hänen aiemmat toimet 1850-luvulla Wyandotien parissa ei osoittanut mitään tälläistä piirrettä että hän vihasi Intiaaeja jo pelkästään siksi että nämä olivat Intiaaneja syntyperältään.Hän oli jäsenenä Wyandotien leirin perustamisessa Kansasin Territoryssä v.1854.Hän oli kiivas orjuuden vastustaja. Mielenkiintoisia kysymyksiä ja mitä Michno oikein vastaa näihin.Se selviää kun kirja on luettu.Kerrankin on hyvä että kirja ei ole tiiliiskivi vaan hyvä ja mukava luettava.

Kuva

D.Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » To 10.08.2017 10:27

Witko kirjoitti:I luku alkaa sarkastisesti toteamuksella . Kukaan ei oikeasti tiennyt oliko Eversti Chivington Intiaani vihaaja vai ei.Hänen aiemmat toimet 1850-luvulla Wyandotien parissa ei osoittanut mitään tälläistä piirrettä että hän vihasi Intiaaeja jo pelkästään siksi että nämä olivat Intiaaneja syntyperältään.Hän oli jäsenenä Wyandotien leirin perustamisessa Kansasin Territoryssä v.1854.Hän oli kiivas orjuuden vastustaja.
Toisinaan historoitsijoilla tuntuu olevan asenne ettei anneta faktojen häiritä (omaa)"totuutta", ja siksi on hyvä usein kyseenalaistaa varsinkin flower power -ajan käsityksiä ja vakiintuneita uskomuksia. Pyrin aina omissakin teksteissäni välttämään tuollaista asennetta, ja jos teen virheen, kyse on yksinkertaisesti tutkimuksen vajaavaisuudesta eikä poliittisista vakaumuksista.

En tiedä vihasiko Chivington cheyenneja, mutta todennäköisesti ei ainakaan rodullisin perustein, tuo wyandot-kontakti on aina muokannut oman mielipiteeni asian suhteen. Ei mitään, kirjoittele kun etenet kirjassa, aiemmin toki Michnonkin kohdalla on ollut havaittavissa tarvetta olla vastakkaista mieltä vakiintuneen historian kanssa, oli syytä tai ei, mutta kyseenalaistaminen on aina paikallaan mikäli jokin todiste siihen suuntaan viittaa.

Lukaisin eilen reilut 30 sivua paiute-kirjaa, ja hyvältä vaikuttaa. Lisää sitten kun itse etenen:


Kuva

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 14.08.2017 10:38

Muutama sivu paiute-kirjaa jäljellä, ja todettakoon että hyvä kirja omaan makuun. Pääasiallisesti kronologi käsittelee eteläisten paiutien alueen historiaa ajalta noin 1850 - 1900, ja luo kuvan kolmen eri kulttuurin (paiute, mormoni, kaivoskapitalismi) kohtaamisesta.
Paiutet ovat aina olleet omassa mielessä niitä sympaattisimpia intiaaneja. Elämänmeno oli suhteellisen rauhallista ja keskittyi elinkeinoihin sekä oman porukan yhteisöllisyyteen. Navahot ja erityisesti lähisukulaiset utet kurmottivat ikävästi paiuteja viemällä tyttöjä seksiorjiksi tai myytäväksi eurooppalaistaustaisille sekä varakkaille navahoille. Mormoneille ja muille tulokkaille paiutet olivat alempiarvoisia, mutta niin vain sinnettelivät ja selvisivät.

Seuraava kirja valikoitui juuri paiutien vuoksi, kertoo syvänteen sekä lounaisalueen arkaaisista metsästäjä-keräilijöistä ja ensimmäisistä maanviljelijöistä, Virgin-joen paiutet, fremontit ym. mukana. Tuo Bridgesin Tulimaa-kirja odottakoot hetken...


Kuva

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Pe 18.08.2017 10:36

Tässä joudun väliaikaisena työn orjana aikaa tappamaan ja katselin että mitäs uusia kirjoja Amazon tarjoaa syksyksi.
Sanoppas T.T. mitä olet mieltä tästä Modoc-raamatusta. Robert Aquinas McNally on ollut kynässä ja 432.sivua on saanut tästä Modocien Kansanmurhasta aikaiseksi.Ilmestyy Marraskuun alussa-2017.

Kuva

Theodore Catton on ollut puuhaamassa tätä kirjaa ja aihepiiri on aika erikoinen minulle.437 on sivuja saatu aikaan.Pohjoista rajaseutua v.1823 alkaen.
Kuva

Tässä Verilöylyjen historiaa ja Hopit ovat uhreina. Uutta aihetta myös minulle.James F. Brooks 288.sivua.
Kuva

Tämä aihepiiri on jo turhankin tuttu mutta laitetaan esiin kun on suomalainen proffa sen kirjoittanut Janne Lahti.328.sivua Apache-sotien historiaa.
Kuva

Tämä aihepiiri kiinnostaa myös ja Dean Snow tarjoaa kattauksen 432.sivuisessa kirjassaan.
Kuva


D.Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Pe 18.08.2017 15:50

Pitää katsoa tuota Aquinasin kirjaa tarkemmin kunhan se ilmestyy. Äijän aiemmet teokset, mikä osa niistä sitten onkin juuri Aquinasin, eivät mitään suurinta luottamusta herätä, siellä on jotain runoja, koirakirja ja pseudotieteellistä pyramidijuttua.

Cattonin kirja vaikuttaa lähtökohtaisesti ihan kiinnostavalta, mies on aiemmin kirjoittanut intiaaneista ja luonnonpuistoista/metsähallituksesta, mikä on minulle plussaa.

Tuosta Lahden kirjasta en kirjoita sen kummemmin, mutta apachien soturikulttuuri tuli pohjoisesti athabaskanien mukana, eikä kehittynyt mitenkään vasta espanjalaisten ilmestyttyä kuten tuossa kirjan kuvauksessa ainakin annetaan ymmärtää. Apacheja vastaan sodittiin ihan hyvästä syystä, näiden matrilokaalinen kulttuuri oli kehittynyt väkivalta- ja pullistelukulttuuriksi jo esihistoriallisena aikana, apassien keskuudessa miehen status nousi "muukalaisten" ryöstelyllä ja murhaamisella.
Ei siis ihme että käytännössä athabaskanit olivat ainoita lounaisalueen kansoja jotka rähinöivät 1800-luvulla valkonaamoja vastaan enemmänkin kuin muutaman pienen kahinan. Apassit öykkäröivät myös alueen muita kansoja, eikä näiden tarvinnut kahdesti miettiä kumman puolelle asettuvat. Olen siis epäilevällä kannalla myös Lahden kirjoittelun suhteen, mutta mistäs minä mitään tiedä, voi olla hyväkin.

Tuo Brooksin hopi-kirja käsittelee luullakseni hopien keskinäisiä kahinoita. Brooksin päivitykset tulevat omaan emailiini ja tällainen muistikuva ainakin jäi kun jonkun esseen tuosta kirjasta aikoinaan sain.

Toinenkin modoc-sotakirja pitäisi jo olla putkahtanut ulos, missä lie taas piilossa:


Kuva

En tiedä sisältääkö jotain uutta, tuskin, mutta yliopistopainon kustanne ja ilmeisesti runsaasti kuvitettu. Pitää tarkastella tuotakin kunhan ilmestyy. Taisi olla jo aiemmin mutta tässä muutama itseäni kiinnostava tuloillaan oleva ja Inskeepin tuorehko Trail of Tears-kirja:

KuvaKuvaKuva

Jacksonista ja intiaaneista on tulossa joku uusikin kirja taas, mutta haisi pahasti poliittisesti varautuneelta. Nuo Henryn ja Marshallin kirjat ovat itselle tärkeitä, tosin Marshallin väitökirja minulla kyllä on, mutta mukavampi epäilemättä lukea editoituna kirjana pdf:n sijaan.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 21.08.2017 10:13

Tuossa on tuo Alfred Caven kirja Andrew Jacksonista joka ilmestyy syksyllä-2017.Sivuja on 341. Hinta on suolainen minusta $ 58.Minulla itsellä on Caven kirjoja joista varsinkin Pequot War on hyvä. Nämät Caven kirjay löytyy minulta.

Kuva

Ranskalais-Intaanisodat.Pieni pettymys oli aikoinaan tämä vihkonen.
Kuva

Tämä on hyvä teos Cavelta.
Kuva

Caven kirja Virginian kolonoalismin ajoilta ja aika kuivaa luettavaa luokkaa vaikka aihepiiri on hyvä.
Kuva

Robert Reminin kirjat Andrew Jacksonista ovat minusta hyvät l. nämät jotka omistan tästä melkoisen pirullisesta äijästä ja kova luuta oli miehekseen. Kimeä ääni vei katu-uskottavuutta tästä Kenusta ja Pressasta.
Kuva

Kuva

D.Witko

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 21.08.2017 12:27

Joo tuo kuvassa oleva Jackson-kirja kyseessä, kirjan esittelystä saan käsityksen että tämän lähtökohta ovat nuo ranskalaisilla viivoilla varustetut teesit, ja niitä sitten todistellaan lukijalle. En usko tuon miellyttävän, Jacksonin temput ovat jo tiedossa, ei niitä tarvitse 300 sivua todistella. Kiinnostavampaa on miksi Jackson ryhtyi ajamaan kaltaistaan politiikkaa ja miksi se sai kannatusta, koska rasismi ei ole oikea vastaus. Tyydyn siis Satzin kirjaan, kunhan ehdin sen joskus lukemaan. Reminin toinen kirja on ihan ok, hieman koittaa "pehmentää" kuvaa Jacksonista, mutta muuten...

KuvaKuva

Foragers & Farmers alkaa olla lopuillaan, oikein hyvä teos, mutta muita tuskin tämä kiinnostaa joten ei siitä sen enempää.

T Tienpää
Viestit: 676
Liittynyt: To 25.08.2016 15:22

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja T Tienpää » Ma 28.08.2017 11:02

Näköjään tällainenkin kirja ilmestyi ihan puskista, pitää katsoa tarkemmin kunhan pääsee sisällykseen kiinni:

https://www.amazon.com/dp/1935807161/_e ... 0DCZKAOD8O


Kuva

Uttermost Part of the Earth menossa, ei nyt mitään ihmeellistä ensimmäisten 80 sivun aikana, ihan mukava poikkeus rutiineihin toki.

Witko
Viestit: 7880
Liittynyt: Ti 09.02.2010 14:59
Paikkakunta: Pori

Re: Mikä kirja menossa juuri nyt?

Viesti Kirjoittaja Witko » Ma 28.08.2017 13:11

Michele Shoverin puskista tullut kirja herätti heti mielenkiinnon ja olisikohan syynä aihepiiri l .Sotia,taisteluja sekä mielenkiintoinen aikajana. 1850-1865.
Paljon minulle vähemmän tunnettuja taisteluita ja sotia.Katsotaan Syyskuun alussa pääseekö kirjaa vähän tutkailemaan Amazonin esiluennasta.Sivujakin oli kunnolla 434.

D.Witko

Vastaa Viestiin