Rogers' Rangers

Historiaan ja historianharrastukseen liittyvä keskustelu
Vastaa Viestiin
Kissimmee Kid
Viestit: 281
Liittynyt: To 14.02.2008 13:55

Rogers' Rangers

Viesti Kirjoittaja Kissimmee Kid » Ke 11.11.2009 11:53

Luulin lukeneeni jostain ettei tarinat Rogersin rangereista olisikaan totta vaan että kyseessä on kuvitteellinen hahmo. Se oli sitä aikaa kun näin elokuvan "Northwest passage" jossa majuri Rogersia esittää Spencer Tracy. Ehkä se meinasikin että kyseisen leffan tarina oli tuulesta temmattu. Siinä Rangersit lähtevät hävittämään Abenaki- kylää ja leffa kannattaa katsoa jos kohdalle osuu. Taitaa olla muuten Abenakit ainoita keistä ei Virrankosken kirjassa mainita mitään (?).
Muutaman jakson oon nähnyt samannimistä tv- sarjaa ja tykkäsin. Miten tällaisen porukan urotöiltä on voinut välttyä ? Robert Rogersia kuvaillaan sanoilla: yli kuusi jalkaa pitkä ja fyysisesti armeijan voimakkain mies (metsästäjä tausta). Rogersin Rangereihin kuului parhaimmillaan toista tuhatta miestä ja sissisota oli kovaa lake Georgen maisemissa. Samoihin maisemiin sijoittuu viimeinen Mohikaani. Rogersin rangerit olivat suomalaisen kaukopartiomiehen esikuvia sillä he aiheuttivat kauhua ranskalaisissa ja näiden intiaaniliittolaisissa: Tapa, polta tai kaada ainakin niiden kanootit oli mottona.
Mikä hienointa oli rangereilla mukana myös luistimia joilla luistelivat kiinni vihollisen huoltorekiä lake Georgen jäällä. Sauvojen käytöstä ei ollut puhetta mutta ilmankin meno myötätuuleen on joutuisaa. (retkiluistelin itse viime talvena kilpaa hevosen kanssa järven jäällä kun sattui siihen sopivasti tulemaan. Hyvinhän siinä pärjäsi mutta pienikin vastatuuli vie hommasta hohdon ja miehestä mehun).
Rangereiden varustukseen kuuluivat myös lumikengät.

Reenactmentia luvassa ainakin sivulla:
http://reenacting.net/2002/snowshoes02.html

Miten tämä hieno porukka onkin voinut pysyä historian katvealueella näinkin pitkään ? Kuinka usein kinkeriläiset on törmänneet kyseiseen osastoon ?

P.S. Jahka Renny Harlään on saanut valmiiksi elokuvan Captain Jackin Modoceista hän voisi ottaa työn alle Rogersin Rangerit. Peurannahka- asuisia miehiä luistelemassa vinhaa vauhtia pitkin järven jäätä. Majuri Rogers tempaisee vauhdissa piilukon olkapäätä vasten ja laukaisee. Hevonen kaatuu ja liukuu rekineen sata metriä. "Hyvää työtä, lads" sanoo Majuri Rogers...

shamaani
Viestit: 1397
Liittynyt: Pe 07.09.2007 15:37

Viesti Kirjoittaja shamaani » Ke 11.11.2009 13:27

Kyllä abenakit löytyy Virrankoskesta, todennäköisesti nimellä abnaki.

Rogersista on asiaa mm. mainitsemassani Crucible of War-kirjassa tuolta Fort William Henryä käsittelevässä kappaleessa. Wequ ehkä kertoo enemmän abenakeista jos tämän aiheen huomaa. Wequashim taitaa olla juuri jotain abenaki-murretta?

Erkoisista intiaanisota-varusteista luistimien jälkeen sopinee George Crookin joukkojen talvivarustus Snake-kampanjan viimeiseltä talvelta: joka äijälle jaettiin sinilasiset aurinkolasit, lumisokeus oli vaivannut sotilaita syvänteen kovissa talvissa.

Kissimmee Kid
Viestit: 281
Liittynyt: To 14.02.2008 13:55

Viesti Kirjoittaja Kissimmee Kid » To 12.11.2009 11:11

Täytyy tarkistaa toi Virrankoski- Abenaki juttu. En löytänyt hakemistosta enkä pläräämällä mutta voihan olla että olin vain sokee.

Eipä ole hinnalla pilattu tuo Crucible of War- teos. n.15ekee adlibriksessä. Muutoinkin saman aihepiirin kirjat tuntuvat olevan 10-20e:n välillä. Yllättävä havainto. Viittiks shamaani kertoo vielä tuosta kirjasta lisää. Onko siinä paljon politiikkaa, vaikeita sanoja putkessa, jaksaako sitä pidellä ilmassa kun lukee selällään vai tuleeko musta seitsemän vuoden sodan viimeisin uhri ? jne...

P.S. Etpä tunnu juuri heiluttavan hattua Michnon kohdalla. Luen parhaillaan herran kirjaa Lakota noon.

Chrystaltail

Viesti Kirjoittaja Chrystaltail » To 12.11.2009 13:42

Kissimmee Kid kirjoitti: jaksaako sitä pidellä ilmassa kun lukee selällään
Toi on nii vaarallista!!! Oikeest tiiän jonku jonka silmä vahingoittu ku kirjan välist tippu roskii :shock:

shamaani
Viestit: 1397
Liittynyt: Pe 07.09.2007 15:37

Viesti Kirjoittaja shamaani » To 12.11.2009 17:08

Kissimmee Kid kirjoitti:Täytyy tarkistaa toi Virrankoski- Abenaki juttu. En löytänyt hakemistosta enkä pläräämällä mutta voihan olla että olin vain sokee.

Eipä ole hinnalla pilattu tuo Crucible of War- teos. n.15ekee adlibriksessä. Muutoinkin saman aihepiirin kirjat tuntuvat olevan 10-20e:n välillä. Yllättävä havainto. Viittiks shamaani kertoo vielä tuosta kirjasta lisää. Onko siinä paljon politiikkaa, vaikeita sanoja putkessa, jaksaako sitä pidellä ilmassa kun lukee selällään vai tuleeko musta seitsemän vuoden sodan viimeisin uhri ? jne...

P.S. Etpä tunnu juuri heiluttavan hattua Michnon kohdalla. Luen parhaillaan herran kirjaa Lakota noon.
Kyllä se Crucible hieman selkämyksestään kärsi sivumäärän vuoksi. Engelsmannin ylä-ja alahuonepolitiikkaa on tosiaan jonkin verran, mutta ihan luettavassa muodossa kokonaisuudessaan. Voisi olla jopa viiden tähden kirja, mutta tämä pieni "hienostelu" parlamentti-asioilla laskee omat pisteet neljään.

Joku Montacalm & Wolfe on myös kehuttu ja taisi olla samanmoinen raamattu. En oikein muista miksi itse päädyin Andersoniin, ehkä siinä näytti sisällysluettelon perusteella olevan enemmän intiaani-juttua tms.

Ei lukemiseenkaan ihan niin kauaa mennyt mitä poliittissävyiseltä 800-sivuiselta voisi odottaa, joten hieno ja suositeltava teos kaikin puolin.

Michno on jotenkin ristiriitainen persoona, suuri osa on mielenkiintoista tekstiä, mutta vastaavasti välistä tulee merkillisiä aivopieruja ja selviä virheitä. Ehkä Gregillä on jonkinlainen itsetunto-ongelma jota hän koittaa korjata parjaamalla arvostetumpia tutkijoita ja valehtelemalla.

Tulkitkoot historiaa miten haluaa, mutta yleisesti tiedostetut faktat olisi hyvä Greginkin ymmärtää ja myöntää. Michno ei ole ainoa kirjailija joka haukkuu muita intiaanisodista kirjoittavia, mutta mies latelee selvää luikuria väittämällä Madsenin kirjoittaneen vuonna 1983 kirjassa Bannocks että "Bear river oli kova taistelu", ja vaihtaneen 1985 kirjassa Bear River & Shoshoni Frontier mielipiteensä poliittisesti korrektiksi "Bear River oli verilöyly". Bannokit ilmestyi jo 1958, ja Madsenillä oli 27 vuotta aikaa tutkia tapahtumia, jonka jälkeen "kova taistelu" vaihtui "kovaan taisteluun josta tuli verilöyly".

Tuossa Madsenin kirjoittelussa ei ole mitään ihmeellistä, Michno vain koulukiusatun katkeruudella haluaa keksiä yleisen mielipiteen vastaisen väitteen ja koittaa esittää se totuutena, eikä tämä ole ainoa Michnon keksityistä tarinoista, siksi en pysty kaveria arvostamaan.

Greg muuten luettelee faktana Bloody Point-massacren ja 62 uhria. Mitään muita todisteita tästäkään ei edelleenkään ole kuin William Thompsonin muistelmat. Melko arveluttavaa historian tekemistä Gregiltä...

Wequashim
Viestit: 463
Liittynyt: Ke 07.03.2007 20:49

Re: Rogers' Rangers

Viesti Kirjoittaja Wequashim » To 12.11.2009 22:18

Kissimmee Kid kirjoitti:Luulin lukeneeni jostain ettei tarinat Rogersin rangereista olisikaan totta vaan että kyseessä on kuvitteellinen hahmo. Se oli sitä aikaa kun näin elokuvan "Northwest passage" jossa majuri Rogersia esittää Spencer Tracy. Ehkä se meinasikin että kyseisen leffan tarina oli tuulesta temmattu. Siinä Rangersit lähtevät hävittämään Abenaki- kylää ja leffa kannattaa katsoa jos kohdalle osuu.
Itse olen sen nassikkana nähnyt ja pätkiä löytyy Youtubesta. Ei paljon menetä, vaikkei sitä näekään.
Taitaa olla muuten Abenakit ainoita keistä ei Virrankosken kirjassa mainita mitään (?).
Kyllä ko. heimosta löytyy infoa.
Rogersin Rangereihin kuului parhaimmillaan toista tuhatta miestä ja sissisota oli kovaa lake Georgen maisemissa. Samoihin maisemiin sijoittuu viimeinen Mohikaani. Rogersin rangerit olivat suomalaisen kaukopartiomiehen esikuvia sillä he aiheuttivat kauhua ranskalaisissa ja näiden intiaaniliittolaisissa: Tapa, polta tai kaada ainakin niiden kanootit oli mottona.

Luulisi suomalaisten kp-miesten esikuvia löytyneen ihan omastakin historiasta.
Itse asiassa Rogersin retki abenaki.maahan ei kovin hyvin onnistunut. Ennen hyökkäystä Rangerit lähettivät intiaanitiedustelijan, joka ei sitten koskaan palannut takaisin. Mahdollisesti meni ja varoitti abenakeja. Kylä onnistuttiin tuhoamaan ja n. 30 intiaania surmattiin. Rogers kerskui parista sadasta uhrista. Paluureissussa yli neljännes Rangerista kuoli pa. nälkään. Siinä varsinaisia erämiehiä.
Rangerit eivät olleet kovinkaan kurinalaisia ja nykytutkimus ei hirveästi heidän aikaansaannoksia korosta. Lumikenkien taistelussakin tuli turpiin.

Wequashim
Viestit: 463
Liittynyt: Ke 07.03.2007 20:49

Viesti Kirjoittaja Wequashim » To 12.11.2009 22:20

shamaani kirjoitti: Wequashim taitaa olla juuri jotain abenaki-murretta?
Njet. Narragansett-murretta

Kissimmee Kid
Viestit: 281
Liittynyt: To 14.02.2008 13:55

Viesti Kirjoittaja Kissimmee Kid » Pe 13.11.2009 11:17

Elokuvahan on hyvä ja myös siinä kuollaan paluumatkalla nälkään. Rogers' Rangers, lumikenkien taistelu, luistelua ja nälkään kuolemista suurilla saloilla. Ihan selvästi historia vähättelee. Eikä ne rangersit tietenkään ihan kirjaimellisesti olleet suomalaisen partiomiehen esikuvia. Hengenheimolaisia kuitenkin.

shamaani
Viestit: 1397
Liittynyt: Pe 07.09.2007 15:37

Viesti Kirjoittaja shamaani » Pe 13.11.2009 16:23

Wequashim kirjoitti:
shamaani kirjoitti: Wequashim taitaa olla juuri jotain abenaki-murretta?
Njet. Narragansett-murretta
Mjaah, murrekorvani ei olekkaan erehtymätön...

Michnoon...suosittelen kyllä paiute-kirjaa (Snake War) koska kukaan muu ei ole aiheesta mitään julkaissut. Silti Greg tekisi viisaasti jos palkkaisi jonkun itseään paremman asiantuntijan, vaikkapa minut, konsultiksi ja editoimaan omat munauksensa. Tämä olisi kaikkien etu, erityisesti Gregin, koska hän ei enää joutuisi naurunalaiseksi.

Kissimmee Kid
Viestit: 281
Liittynyt: To 14.02.2008 13:55

Viesti Kirjoittaja Kissimmee Kid » Ma 30.11.2009 12:03

No sieltähän ne Abenakit löytyi ja maininta että saivat Rogersin rangerit kimppuunsa vuonna 1759. Historiallista pohjaa elokuvalle siis löytyy. Tosin tämä on eri kirja kuin se mistä en Abenakeja löytänyt. Ehkä paranneltu laitos ? :wink:
P.S. Ei muuten kirjaa löytynyt akateemisesta heti siitä oven vierestä. Taitaa olla harvassa niitä. Kirjastosta kuitenkin löytyy.

Rikkis
Viestit: 342
Liittynyt: Su 04.09.2005 09:51

Viesti Kirjoittaja Rikkis » Ma 30.11.2009 13:04

Miten ihmeessä multa on mennyt ohi tällainen viestiketju? Nähtävästi jäänyt jonkun spämmi-pimpsaa-tarjolla-hanki-iso-kikkeli -sonnan taakse piiloon. (ADMINILLE: Mun ääneni on ehdottomasti että rekisteröitymispakko, päästäisiin noista puhtaista spämmeistä ja muista trolleista eroon)

Anyway, asiaan.

Abnakit nopeasti. Herran jestas, totta kai ne Virrankoskissa ovat. Sehän olisi vähän sama kuin apassit puuttumassa luoteisalueen kuvauksista. Vanhassa Virrankoskessa (1977-1980) heimo-entry sivulla 70, uudessa Virrankoskessa (1994) sivulla 106. Btw, olipa nostalgista pitkästä aikaa vilaista tuota vanhan Virrankosken konekirjoitustekstiä. Sellaista ei paljon nykykirjoissa näe.

Rogers Rangerseista sitten vähän sama laulu. Nopsaan tulee mieleen että jos pöljä-Custer ei olisi mennyt tapattamaan itseään ja jos merijalkaväkeä ei olisi keksitty, olisivat Rogersin rangerit olleet ehdottomasti kuuluisimpia "amerikkalaisia" sotilaita.

Peruskuvioita tässä jo kuvattukin, mutta muistakaa kaiken muun ohella että heidän perusteellaan tehtiin Yhdysvaltain armeijan ensimmäiset erikoisjoukot, Ranger-yksiköt, jotka toimivat tietysti vieläkin. Tästä aiheesta lisää vaikka Wikipedian kautta.

Kun muualla ketjuissa on kaivattu kotimaista kirjallisuutta, voi tässä Rogers-asiassa ilolla kertoa että kotimais-kielellä löytyy varsin erinomainen yleiskirja aiheesta: Bertil Nelsson, Rogers Rangers. Kampen om Nordamerika 1755-1783. Falun, 2003. Tietenkin tässäkin kieliä täytyy osata, jos aikoo asioista jotain ymmärtää, valitettavasti.

Kuva

Vastaa Viestiin